Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2000 – leden 2001

Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2000 – leden 2001

1)

Předsednictvo AS UK pracovalo ve složení:

Prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc., Doc. MUDr. Vladimír Geršl, CSc. (předseda), Mgr. Jiří Hanika, Mgr. Martin Mokrejš, JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (místopředseda), Doc. PhDr. Michal Šobr, CSc.


Během tohoto období pracovaly - a na činnosti AS UK se významně podílely - tyto pracovní komise:

- ediční (předsedkyně prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc.)

- ekonomická (předseda prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc.)

- legislativní (předseda JUDr. Ing. Josef Staša, CSc.)

- sociální (předseda Jiří Kašperek)

- studijní (předseda doc. PhDr. Michal Šobr, CSc.)

- zahraniční (předseda Mgr. Zdeněk Pressl)


Tajemníkem senátu byl MUDr. Jan Petráček, sekretářkou Antonie Křížová.

2)

AS UK se v uvedeném období sešel na sedmi plenárních zasedáních ve dnech: 4. 2. 2000, 24. 3. 2000, 12. 5. 2000, 9. 6. 2000, 28. 6. 2000 (mimořádné zasedání), 20. 10. 2000 a 1. 12. 2000.


Předsednictvo AS UK jednalo na osmnácti zasedáních ve dnech: 11. 2. 2000, 10. 3. 2000, 24. 3. 2000, 7. 4. 2000, 25. 4. 2000, 11. 5. 2000, 19. 5. 2000, 8. 6. 2000, 14. 6. 2000 (mimořádné zasedání), 27. 6. 2000, 17. 7. 2000, 1. 9. 2000, 2. 10. 2000, 19. 10. 2000, 10. 11. 2000, 1. 12. 2000, 15. 12. 2000 a 3. 1. 2001 (mimořádné zasedání).


Zápisy o zasedáních AS UK i předsednictva jsou uloženy v sekretariátu senátu a zveřejněny na internetu na adrese http://senat.cuni.cz

3)

Významnou záležitostí související s činnosti AS UK bylo bezesporu vyjádření senátu ke kandidátům na prorektorky a prorektory (doporučení návrhů na prof. MUDr. P. Klenera, DrSc, prof. PhDr. J. Krause, DrSc., prof. RNDr. E. Kvasničkovou, CSc., doc. RNDr. J. Svobodovou, CSc., doc. JUDr. V. Vopálku, CSc. a prof. MUDr. P. Widimského, DrSc.


- konkretizace plánu činnosti prorektorek a prorektorů byla projednávána při zasedání AS UK a v rámci aktualizace dlouhodobého záměru). Dále se senát vyjádřil k návrhu a poté schválil návrh rektora UK na jmenování členů nové Vědecké rady UK.

4)

AS UK věnoval pozornost přípravě založení 17. fakulty UK. Významnou událostí v rámci činnosti AS UK a celé univerzity bylo potom schválení zřízení Fakulty humanitních studií UK k 1. srpnu 2000. AS UK dále podpořil rektorem navržený postup při zřizování samosprávných akademických orgánů fakulty a vzal na vědomí pověření prof. J. Sokola výkonem práv a povinností děkana FHS a v této souvislosti jeho odstoupení z AS UK. Na přelomu roku 2000/2001 byla opakovaně projednávána a - s Hlavní volební komisí AS UK konzultována - též otázka průběhu voleb do AS UK na FHS.

5)

AS UK se průběžně zabýval vnitřními předpisy UK a fakult:

projednal a schválil úpravy několika vnitřních předpisů UK (Řád menzy UK, novela Řádu přijímacího řízení UK, Řádu pro udělování cen UK, Studijního a zkušebního řádu UK, Stipendijního řádu UK, Jednacího řádu vědecké rady UK, přílohy č. 3 Statutu UK).


AS UK dále vzal na vědomí výklad charakteru příloh číslo 2, 4 a 7 Statutu UK s tím, že samy o sobě nemají tyto přílohy normativní, ale pouze informativní význam, a výklad týkající se čl. 3 odst. 1 Rigorózního řádu UK (umožnění konání státní rigorózní zkoušky a získání příslušného akademického titulu /tzv. malý doktorát/ osobám, jimž bylo v ČR uznáno zahraniční VŠ vzdělání v oblastech uvedených v § 46 odst. 5 zákona o vysokých školách).


AS UK schválil 14 změn vnitřních předpisů fakult. Členové AS UK předali připomínky k návrhu doporučených hledisek hodnocení pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK a zabývali se výkladem §10 a §28 zák. 111/98 Sb. o vysokých školách.

6)

Z dalších důležitých bodů činnosti senátu je třeba se zmínit o projednání a schválení "Výroční zprávy o činnosti UK za rok 1999" se zapracovanými připomínkami, "Výroční zprávy o hospodaření UK za rok 1999" a doporučení provedení auditu dle návrhu správní rady UK, "Návrhu rozpočtu UK pro rok 2000" a "Aktualizace dlouhodobého záměru UK pro rok 2000" se zapracovanými připomínkami s tím, že AS UK požádal, aby náměty předložené v souvislosti s Aktualizací dlouhodobého záměru UK pro rok 2000 byly projednávány vedením UK a v sociální komisi AS UK, a aby byl senát průběžně seznamován s výsledky jednání. AS UK dále opakovaně projednával čerpání a rozdělení univerzitní rozpočtové rezervy a schválil Dlouhodobá pravidla rozdělování příjmu UK.

7)

AS UK delegoval jako náhradníka do studentské komory RVŠ Jana Pokorného a navrhl jmenování prof. Ing. Václava Bunce, CSc. členem Dozorčí rady GA UK. Vzhledem k zániku mandátu člena senátu (podle čl. 7 odst. 6 písm. a) Statutu UK) byly uskutečněny mimořádné volby na uvolněné místo člena předsednictva AS UK (zvolen Mgr. J. Hanika).

8)

AS UK se opakovaně zabýval situací na KTF, podpořil jednání rektora UK a spolupraco-val (mj. formou jednání předsedy AS UK s kardinálem M. Vlkem) při jejím řešení. Dále se senát zabýval též situací při volbě děkana na HTF.

9)

Je třeba též zmínit další aktivity a vyjádření senátu směřující i mimo univerzitu:


Senát připomínkoval zákon 326/1999 Sb. o pobytu cizinců.


Senát se zabýval přípravou státního rozpočtu z hlediska VŠ a přijal usnesení, ve kterém mj. konstatoval, že se znepokojením sleduje nepříznivý vývoj přípravy státního rozpočtu v kapitole školství vysokého s tím, že současný návrh rozpočtu nedovoluje ani udržet stávající úroveň vysokého školství, vylučuje jeho rozvoj a důrazně vyzval ministra školství, vládu i parlament ČR, aby při přípravě definitivní verze státního rozpočtu na rok 2001 bylo k nezbytným potřebám vysokých škol přihlédnuto.


AS UK dále přijal stanovisko k navrhované novele zákona o vysokých školách, ve kterém - kromě toho, že vyjádřil zásadní názor, že novela zákona by měla být komplexní a že jí měla předcházet zevrubná diskuse v akademických obcích vysokých škol - formuloval připomínky k textu novely. Dále počátkem roku 2001 přijalo předsednictvo AS UK stanovisko k situaci v České televizi.

10)

Senát průběžně věnoval pozornost průběhu kolaudačního řízení Areálu v Jinonicích i jeho dovybavování se záměrem zahájit standardní provoz od akademického roku 2000/2001. V rámci zasedání AS UK bylo též projednáno 26 návrhů smluv o pronájmu, prodeji apod.


Dále se senát zabýval (na podkladě dopisu AS 2. LF) řešením situace Ústavu soudního lékařství 2. LF UK ve FN Bulovka. Byly též vyhlášeny a uskutečněny volby do AS UK na fakultách a dalších součástech UK zařazených v 1. sboru dle přílohy č. 3 Statutu UK (LF Plzeň, FaF HK, ETF, FSV, PřF, další součásti univerzity).

11)

AS UK konstatoval, že považuje otázku připojení a rozšíření počítačové sítě na kolejích, případně na dalších součástech UK za velmi významnou. AS UK doporučil, aby se vedení UK zabývalo touto otázkou a aby předložilo koncepci řešení této problematiky včetně potřebných finančních nákladů tak, aby s těmito náklady mohlo být počítáno při sestavování rozpočtu UK. V tomto roce byla připojena do univerzitní sítě kolej Větrník.

12)

Opakovaně se AS UK zabýval též problematikou ubytování studentů na kolejích (mj. stížností studentů z koleje Kajetánka II, otevřený dopis od AS MFF UK týkající se problematiky ubytovací kapacity pro studenty UK) a projednával i otázku komunikace mezi vedením KaM, grémiem kolejních rad a sociální komisí.

13)

Senát se průběžně zabýval metodikou zveřejňování materiálů AS UK (návrhem koncepce využívání elektronických médií AS UK, který vycházel ze snahy senátu o lepší výměnu informací a který se zabýval provozem elektronických konferencí a podobou www stránky senátu) a schválil postup při zveřejňování zápisů ze zasedání AS UK a dalších materiálů. AS UK doporučil, aby - ve spolupráci s vedením UK - byl provoz elektronických konferencí senátu a jeho www stránky upraveny ve smyslu předloženého materiálu.

14)

Je třeba bezesporu zmínit podíl členů AS UK na jednání pracovních skupin při přípravě a projednávání materiálů na výjezdním zasedání reprezentace UK v Seči koncem roku 2000 (http://www.cuni.cz/~bojar/sec/index.html), kde byly projednávány otázky další strategie rozvoje a činnosti univerzity v jednotlivých oblastech.

15)

Zástupci studentské komory AS UK se zúčastnili zahraničních akcí (2. celoevropského kongresu studentů v Římě a General Meeting of Mosaic v Leuvenu), informovali AS UK o studentských organizacích v Evropě a rámcově se začali zabývat projektem vzniku podobné organizace na UK.



Doc. MUDr. Vladimír Geršl, CSc.

předseda AS UK




Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám