Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2002 – leden 2003

Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2002 – leden 2003

Akademický senát Univerzity Karlovy jednal v roce 2002 na osmi plenárních zasedáních, a to ve dnech: 25. ledna, 8. března, 17. května, 14. června, 4. října, 18. října (představení kandidáta na funkci rektora UK), 30. října (volba kandidáta na funkci rektora UK), a 29. listopadu.


Od 8. března tvořili Předsednictvo AS UK Doc. MUDr. Vladimír Geršl, CSc., Prof. RNDr. Jan Hála, DrSc., Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. (předseda), Kateřina Kočvarová, JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (místopředseda) a Doc. PhDr. Michal Šobr, CSc.


Do 8. března tvořili Předsednictvo AS UK Prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc., Doc. MUDr. Vladimír Geršl, CSc. (předseda), Mgr. Jiří Hanika, Mgr. Radovan Skyba, JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (místopředseda) a Doc. PhDr. Michal Šobr, CSc.


Předsednictvo AS UK jednalo v roce 2002 na šestnácti zasedáních ve dnech 4. ledna, 24. ledna, 22. února, 7. března, 8. března, 22. března, 3. května, 16. května, 29. května, 14. června, 28. června, (mimořádné zasedání) 16. srpna, 18. září, 4. října, 13. listopadu a 29. listopadu.


Zápisy o zasedáních AS UK i předsednictva jsou uloženy v sekretariátu senátu a zveřejněny na internetu na adrese http://senat.cuni.cz.


Na činnosti AS UK se významně podílely tyto pracovní komise:

  • Ediční (předsedkyně prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc.)

  • Ekonomická (předseda prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc.)

  • Legislativní (předseda JUDr. Ing. Josef Staša, CSc.)

  • Sociální (od 8.3. předseda Mgr. Radovan Skyba, předtím Viktor Filip)

  • Studijní (od 8.3. předseda Doc. MUDr. Bohuslav Matouš, CSc., předtím Doc. PhDr. Michal Šobr, CSc.)

  • Zahraniční (od 8.3. předseda Pavel Gonda, předtím Mgr. Zdeněk Pressl)


Tajemníkem senátu byl Jan Pokorný, sekretářkou Antonie Křížová.


Prioritní aktivitou AS UK v roce 2002 byla příprava volby kandidáta na rektora a vlastní volební akt (30.10.2002). AS UK zvolil v prvním kole rektorem Prof. Ing. Ivana Wilhelma, CSc., který vykonával funkci rektora i v předchozím období. Začátkem roku 2003 byl do funkce jmenován prezidentem republiky.


Na mimořádném zasedání 28. června vyjádřilo Předsednictvo AS UK, specificky k tomu zmocněno předchozím řádným zasedáním senátu, souhlas s komplexem smluv, souvisejících s nákupem areálu Vltava. AS UK ocenil finalizaci celé záležitosti, zásadním způsobem zvyšující počet lůžek na kolejích, vedením UK v průběhu druhé poloviny roku 2002.


Rok 2002 byl významně poznamenán katastrofálními srpnovými záplavami, které vážně postihly také UK. AS UK přispěl k poměrně rychlému zvládnutí obtížné situace v mezích své působnosti zejména operativním schválením vytvoření univerzitní rezervy pro potřeby úhrady povodňových škod.


AS UK sledoval situaci na KTF a podporoval jednání rektora UK v době odejmutí akreditace fakultě, omezení kompetencí orgánů KTF a úsilí o rekonstrukci fakulty a jejích studijních programů. Velmi konkrétně k řešení situace přispěla zejména Legislativní komise AS UK detailním projednáním prozatímních vnitřních předpisů (které v současnosti tvoří jádro návrhu definitivních vnitřních předpisů přijatých nově zvoleným AS KTF).


AS UK projednal a schválil úpravy dvou vnitřních předpisů UK (Příloha 6 Statutu , Volební a jednací řád AS UK) a 19 změn a nových vnitřních předpisů fakult.


AS UK projednal a schválil:

  • Rozpočet UK v Praze pro rok 2002

  • Rozpis neinvestiční státní dotace na provoz fakult a dalších součástí UK pro rok 2002

  • Výroční zprávu o činnosti UK za rok 2001

  • Výroční zprávu o hospodaření UK za rok 2001

  • Aktualizaci dlouhodobého záměru UK pro akademický rok 2002/2003

  • Dlouhodobá pravidla rozdělování příjmů UK

  • Principy rozdělování státní neinvestiční dotace na provoz veřejné vysoké školy v podmínkách UK

  • Návrh sestavení rozpočtu UK na rok 2003


AS UK opakovaně projednával čerpání a rozdělení univerzitní rozpočtové rezervy.


AS UK vyhlásil a koordinoval volby delegátů za UK a za fakulty do Rady vysokých škol. AS UK delegoval prof. Jana Bednáře jako delegáta UK do předsednictva RVŠ, prof. Pravoslava Stránského jako delegáta UK do sněmu RVŠ, a Jana Pokorného a Bc. Karolínu Kučerovou do Studentské komory RVŠ (do 8.3. byl náhradníkem SK RVŠ Petr Pabián). AS UK schválil delegáty fakult do RVŠ (informace o činnosti RVŠ jsou k dispozici na www.radavs.cz).


V rámci zasedání AS UK bylo schváleno 14 návrhů smluv o pronájmu, prodeji apod.


AS UK vyhlásil volby do AS UK na fakultách a dalších součástech UK zařazených v 3. sboru dle přílohy č. 3 Statutu UK (3.LF, 1.LF, KTF, PedF, FTVS).


AS UK se opakovaně se zabýval problematikou ubytování studentů na kolejích.


Zástupci studentské komory AS UK se zúčastnili zahraničních i domácích studentských akcí (2. ročník celostátní konference studentů vysokých škol v Brně, Meeting studentských lídrů a rektorů ze středoevropských zemí v Sofii). Studentští delegáti Rady VŠ informovali AS UK o aktivitách Studentské komory RVŠ (podrobné informace jsou na www.skrvs.cz).




Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

předseda AS UK


Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám