Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2005 – leden 2006

Zpráva o činnosti AS UK za funkční období únor 2005 – leden 2006 (návrh schválený předsednitvem AS UK 9. ledna 2006)

Akademický senát Univerzity Karlovy v tomto funkčním období jednal na osmi plenárních zasedáních ve dnech 25. února, 1. dubna, 13. května, 3. června, 7., 19. a 26. října a 2. prosince 2005. Dalším termínem devátého plenárního zasedání AS UK je 20. 1. 2006. Přehled účasti členů na zasedáních AS UK je uvedený v příloze (A.).


Předsednictvo AS UK pracovalo ve složení:

  • prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. (2.LF), předseda do 19. května,

  • prof. RNDr. Jan Hála, DrSc. (MFF), předseda od 3. června,

  • JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF), místopředseda,

  • Jakub Jareš (FF),

  • prof. PhDr. Ing. Jan Royt  (KTF) a

  • Pavel Vychytil (1.LF).

Po rezignaci prof. Hampla na členství v senátu byl členem předsednictva dne 3. června 2005 zvolen RNDr. Daniel Frynta, Ph.D. (PřF).

Tajemníkem AS UK byl po celé období Daniel Feranc (KTF). Sekretářkou byla Antonie Křížová.

Předsednictvo AS UK jednalo na osmnácti zasedáních ve dnech 25. února , 17. března, 1. a 26. dubna, 13. a 19. května, 3. a 30. června, 15. srpna, 19. září, 7., 19. a 26. října, 15. listopadu, 2. a 15. prosince 2005, 9. ledna 2006. V průběhu letních prázdnin bylo předsednictvo AS UK tradičně pověřeno plénem senátu jej v neodkladným záležitostech zastupovat. Přehled účasti členů předsednictva na zasedáních je uvedený v příloze (B.). Další zasedání předsednictva se bude konat 20. ledna 2006. Zápisy jsou uloženy v sekretariátu senátu a zveřejněny na webových stránkách AS UK.


Na činnosti senátu se zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:

  • Ekonomická - předseda doc. MUDr. Bohuslav Matouš, CSc., (1.LF),

  • Legislativní - předseda JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF),

  • Sociální - předseda Oldřich Řeháček (PF),

  • Studijní - předseda Mgr. Jan Kranát, Ph.D., (ETF),

  • Ediční - předsedkyně prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc. (FF) a

  • Zahraniční - předseda Daniel Feranc (KTF).

Přehled zasedání komisí je uvedený v příloze (C.). Zápisy ze zasedání komisí jsou uloženy v sekretariátu senátu a zveřejněny na webových stránkách AS UK.


Předsednictvo AS UK vyhlásilo volby do AS UK na fakultách zařazených pro účely voleb do AS UK v 3. sboru (3.LF, 1.LF, KTF, PedF a FTVS). Hlavní volební komise v tomto funkčním období vzhledem k zániku členství některých členů AS UK povolala náhradníky doc. Richarda Škábu (2.LF), Jiřího Karáska (3.LF), Petra Šticu (KTF) a Lindu Muchovou (ETF). Na místo tragicky zesnulého člena AS UK Radka Sýkoru (MFF), hlavní volební komise povolala Martina Kabrhela (MFF). Na fakultách, které neměly zvolené náhradníky, předsednictvo AS UK vyhlásilo doplňovací volby na (PedF, FTVS, FHS, FaF a FSV).


Nedůležitějším samosprávným aktem senátu v tomto funkčním období byla volba rektora UK, kterou senát vyhlásil na svém zasedání 3. června a stanovil její harmonogram. Lhůta pro podávání návrhů na kandidáta pro volbu byla stanovena na 26. září 2005, do této lhůty navrženi: prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.; prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.; prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA . Navržení kandidáti představili své volební programy na předvolebním zasedání senátu, které se uskutečnilo 19. října 2005. Samotná volba kandidáta na funkci rektora UK se uskutečnila 26. října 2005. Zvolen byl ve třetím kole prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. (2.LF).


V oblasti vnitřních předpisů univerzity senát úspěšně dokončil legislativní proces projednávání Komplexní změny Studijního a zkušebního řádu UK, kterou se na celé univerzitě od akademického roku 2006/2007 zavadí jednotný kreditní systém. Senát dále, v návaznosti na závěry výjezdního zasedání v Nymburce v roce 2003, projednal a schválil Komplexní změnu Vnitřního mzdového předpisu. V návaznosti na změnu Pravidel pro poskytování dotace na ubytování a stravování studentů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy projednal a schválil Komplexní změnu Řádu vysokoškolské koleje a Dílčí změnu Stipendijního řádu. Velký podíl na projednání obou vnitřních předpisů měla činnost sociální komise AS UK. Před projednávání změny Stipendijního řádu vyslechl senát vystoupení JUDr. Petry Buzkové, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, která se účastnila zasedání senátu 3. června 2005, a navrhl jí objektivnější způsob rozdělení prostředků na ubytování studentů. Vzhledem k novelizaci vysokoškolského zákona senát schválil výklad čl. 67 odst. 2 Statutu UK. V souvislosti se zmíněnou novelou vysokoškolského zákona senát reagoval na znepokojení v akademické obci, které vyvolaly ustanovení novely o omezení pravomocí akademických senátu předkládat návrhy vnitřních předpisů vysokých škol a zrušení Studijního a zkušebního řádu a Stipendijního řádu ze seznamu vnitřních předpisů fakult. Předsednictvo AS UK zaslalo 15. listopadu 2005 dopis předsedovi Poslanecké sněmovny, předsedovi Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a předsedovi Podvýboru pro vědu a vysoké školy s odmítavým stanoviskem předsednictva AS UK ke zmíněnému omezení pravomocí senátů. Senát podpořil stanovisko předsednictva. Legislativní komise se pečlivě zabývala věcným řešením zrušení Studijních a zkušebních řádů a Stipendijních řádů. Na návrh členů senátu senát projednává Komplexní změnu Volebního a jednacího řádu akademického senátu UK, projednávání tohoto předpisu by mělo být dokončeno na zasedání senátu 20. ledna 2006. Senát do 9. ledna 2006 schválil 13 vnitřních předpisů fakult a dalších součástí UK. Úplný přehled legislativní činnosti AS UK je zveřejněný na webových stránkách AS UK. Senát také projednal a vyjádřil souhlas s návrhem opatření rektora UK: Stanovení režijních cen pro ubytování na kolejích UK, opatřením, kterým se stanoví způsob uzavírání smluvní mzdy a zaujal k němu své kladné stanovisko a opatřením ve věci poskytování Stipendií na podporu ubytování na UK.


Nejdůležitějším úkonem v ekonomické oblasti senátu bylo projednání a schválení Rozpočtu UK pro rok 2005, Rozpisu státní neinvestiční dotace na UK pro rok 2005 a Principů rozdělování státní neinvestiční dotace na UK v Praze pro rok 2006. V této oblasti senát projednával způsob čerpání a rozdělení univerzitní rozpočtové rezervy a schválil její postupné rozdělení a k 9. lednu 2006 projednal 23 návrhů smluv o pronájmu, prodeji apod., či jejich změn.


Senát se velkou pozorností sledoval průběh hodnocení výzkumných záměrů na další období. Vzhledem k některým nejasnostem a nedostatkům hodnocení výzkumných záměrů senát projevil solidárnost vůči fakultám, které hodnocením nezískali prostředky na výzkumné záměry.


Dalšími důležitými úkony senátu bylo projednání a schválení Výroční zprávu o činnosti UK za rok 2004, Výroční zprávu o hospodaření UK za rok 2004 a Aktualizace Dlouhodobého záměru UK pro rok 2005-2006, a vyjádření souhlasu se jmenováním Prof. MUDr. Miloše Grima, DrSc. (1. LF) členem Vědecké radu UK v Praze.


Ke dni 31. prosince 2005 končilo funkční období zástupců Univerzity Karlovy v Radě vysokých škol (dále jen RVŠ). Proto senát na svém zasedání 2. 12. delegoval nové zástupce UK. Za zástupce v sněmu RVŠ byl zvolen prof. RNDr. Jan Bednář, CSc. (MFF), který byl zároveň zvolený zástupcem v předsednictvu RVŠ, a doc. PhDr. Petr Zemánek, CSc. (FF). Dále senát delegoval všechny navržené zástupce fakult UK ve sněmu RVŠ, kromě zástupce FF, PF a FSV. Do Studentské komory RVŠ byl jako delegát zvolen Ján Říha (FHS), za náhradníka Mgr. Petr Jedelský (PřF). V průběhu celého funkčního období senát neustále sledoval činnost RVŠ a svých zástupců v ní. Na činnosti reprezentace vysokých škol se významným podílem projevila činnost pracovní komise RVŠ, kterou tvoří předsedové akademických senátů vysokých škol (tzv. Velký chural). Činnost této komise byla spoluorganizována předsedy AS UK. Předsedou této komise byl, do doby rezignace na členství v AS UK, prof. Hampl, na zasedání komise 15. prosince 2005 byl kandidátem na předsedu zvolen prof. Hála.


Senát sledoval další důležité události. Vyslechl a vzal vystoupení rektora UK k řešení průběhu přijímacího řízení na Právnické fakultě, v této souvislosti senát reagoval na nepřiměřené vystoupení dr. Žárského na zasedání AS UK 1. dubna 2005. Vyjádřil podiv nad rozporuplnými informacemi policie a ministra vnitra týkající incidentu na shromáždění KSČM 1. května 2005 a požádal vysvětlení postupu policie.




prof. RNDr. Jan Hála, DrSc.

předseda AS UK v Praze


Přílohy:

A. Přehled účasti členů AS UK na zasedáních AS UK

B. Přehled účasti členů na zasedáních předsednictva

C. Přehled činnosti komisí AS UK


Přílohy zprávy o činnosti AS UK za funkční období únor 2005 – leden 2006

A. Přehled účasti členů na zasedáních AS UK


Příjmení a jméno (fakulta)

Účast na zasedání AS UK

v %

25. 2.

1. 4.

13. 5.

3. 6.

7. 10.

19. 10.

26. 10.

2. 12.

Hach Petr (1.LF)

P

P

P

P

P

P

P

O

88

Matouš Bohuslav (1.LF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Vychytil Pavel (1.LF)

P

P

P

P

P

P

P

P

88

Zlatohlávek Lukáš (1.LF)

P

P

P

P

N

N

P

P

75

Hampl Václav (2.LF)

P

P

P

-

-

-

-

 -

100

Škába Richard (2.LF)

 -

-

-

P

P

P

P

P

100

Vízek Martin (2.LF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Major David (2.LF)

P

N

P

P

P

P

P

P

88

Tvaroh Tomáš (2.LF)

O

N

P

O

P

P

P

O

50

Gregor Pavel (3.LF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Urban Michael (3.LF)

P

P

P

P

P

P

P

O

88

Duška František (3.LF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Bekkenes John (3.LF)

P

N

P

P

-

-

-

-

75

Karásek Jiří (3.LF)

 -

-

-

-

P

P

P

N

75

Reischig Josef (LF P)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Fajfrlík Karel (LF P)

P

P

P

P

P

P

P

O

88

Kielberger Lukáš (LF P)

O

P

P

P

P

O

P

P

75

Říčař Jan (LF P)

P

N

O

O

P

O

P

O

37

Červinka Miroslav (LF HK)

P

P

O

P

P

P

P

P

88

Černý Daniel (LF HK)

O

P

P

P

O

N

P

P

63

Dudáš Radovan (LF HK)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Erlingsson Erik (LF HK)

P

P

N

P

O

P

P

P

75

Doležal Martin (FaF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Pavlík Jan (FaF)

P

P

O

P

O

N

P

P

63

Macháček Miloš (FaF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Hodan Jakub (FaF)

N

P

N

N

P

P

O

43

Dohalská Marie (FF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Beneš Milan (FF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Jareš Jakub (FF)

P

P

O

P

P

P

P

P

88

Köppel Petr (FF)

P

P

P

P

P

N

P

P

88

Staša Josef (PF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Salač Josef (PF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Houfek Ivan (PF)

N

N

O

N

P

P

P

P

50

Řeháček Oldřich (PF)

P

O

P

P

P

P

P

P

88

Banýr Jiří (PedF)

P

P

P

P

P

O

P

P

88

Stracený Josef (PedF)

P

P

O

O

P

P

P

P

75

Hrubešová Martina (PedF)

O

P

P

O

P

O

P

P

63

Vaněčková Kateřina (PedF)

 -

-

O

P

P

P

P

O

67

Novotná Viléma (FTVS)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Zahálka František (FTVS)

P

P

O

P

P

P

P

P

88

Ždárek Karel (FTVS)

P

N

P

N

N

P

P

N

50

Frynta Daniel (PřF)

O

O

P

P

P

P

P

P

75

Lešetický Ladislav (PřF)

P

P

P

P

P

N

P

P

88

Buchtová Jana (PřF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Mrázek Jakub (PřF)

P

P

P

P

N

N

P

P

75

Hála Jan (MFF)

P

P

O

P

P

P

P

P

88

Rotter Miloš (MFF)

P

P

P

P

O

P

P

P

88

Kucková Stanislava (MFF)

P

P

O

P

P

P

P

N

75

Kabrhel Martin (MFF)

 -

-

-

P

N

P

P

P

80

Sýkora Radek (MFF)

O

P

-

-

-

-

-

50

Bednařík Petr (FSV)

P

P

P

P

P

P

P

N

88

Reifová Irena (FSV)

P

O

P

P

P

P

P

P

88

Kudláček Miroslav (FSV)

P

P

O

P

P

P

P

O

75

Žikes Filip (FSV)

O

P

N

P

 -

-

-

-

50

Royt Jan (KTF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Brož Prokop (KTF)

P

P

P

P

P

O

P

P

88

Mikeš Petr (KTF)

O

O

O

O

-

-

-

0

Štica Petr (KTF)

-

-

-

-

P

P

P

O

75

Feranc Daniel (KTF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Říčan Pavel (HTF)

P

P

P

N

P

N

P

P

75

Pavlík Jiřík (HTF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Phillipová Lenka (HTF)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Nevrkla Jakub (HTF)

P

N

P

P

N

P

P

N

63

Kranat Jan (ETF)

P

P

O

P

N

N

P

O

50

Keřkovský Pavel (ETF)

P

P

P

O

N

N

P

N

50

Kobza Ondřej (ETF)

N

P

P

P

P

N

-

-

67

Muchová Linda (ETF)

-

 -

-

-

-

-

P

P

100

Šůra Adam (ETF)

P

O

P

P

P

N

P

N

63

Prudký Libor (FHS)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Brezina Peter (FHS)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Říha Ján (FHS)

P

P

P

P

P

P

P

100

Tinková Daniela (FHS)

N

P

N

N

O

N

O

14

Bojar Štěpán (ÚVT)

P

P

P

P

P

P

P

P

100

Pressl Zdeněk (ÚJOP)

P

P

P

P

P

N

P

P

88



Účast na zasedáních AS UK - senát

25. 2.

1. 4.

13. 5.

3. 6.

7. 10.

19. 10.

26. 10.

2. 12.

v %

P

56

56

51

58

56

50

66

47

81

N

4

7

4

5

7

13

0

9

9

O

8

5

13

6

5

5

2

9

10

Spolu

68

68

68

69

68

68

68

65



Vysvětlivky:

P

-

Přítomný

N

-

Nepřítomný

O

-

Omluven


B. Účast členů na zasedáních předsednictva AS UK


Příjemní a jméno

Účast na zasedání předsednictva AS UK - 1. část

25. 2.

17. 3.

1. 4.

dop

1. 4.

odp

14. 4.

26. 4.

13. 5.

19. 5.

3. 6.

dop

3. 6.

odp

30. 6.

15. 8.

Hampl Václav

P

P

P

P

P

P

P

P

 

 

 

 

Frynta Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P

P

N

Hála Jan

P

P

P

P

P

P

N

P

P

P

P

P

Jareš Jakub

P

P

P

P

P

P

N

N

P

P

P

P

Royt Jan

P

P

P

P

P

P

P

N

P

P

P

P

Staša Josef

P

P

P

P

N

N

P

P

P

P

P

P

Vychytil Pavel

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P


Příjmení a jméno

Účast na zasedání předsednictva AS UK - 2. část

v %

19. 9.

7. 10.

dop

7. 10.

odp

19. 10.

dop

19. 10.

Odp

26. 10.

dop

26. 10.

odp

15. 11.

2. 12.

 

15. 12.

Hampl Václav

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Frynta Daniel

N

P

P

P

P

P

P

N

P

N

75

Hála Jan

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

95

Jareš Jakub

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

90

Royt Jan

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

95

Staša Josef

P

P

P

P

P

P

P

P

N

P

86

Vychytil Pavel

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

100


Celková účast na zasedáních předsednictva

P 92%

N 8%


Vysvětlivky:

P

-

Přítomný

N

-

Nepřítomný


C. Přehled činnosti komisí AS UK



Komise

Termíny zasedání

Počet

Legislativní

15. 2., 22. 3., 4. 5., 24. 5., 29. 9., 24. 11. a 2. 12.

7

Ekonomická

17. 2., 23. 3., 30. 5., 3. 10., 31. 10., 10. 11. a 2. 12.

7

Sociální

21. 2., 2. 3., 10. 3., 21. 3., 1. 4., 11. 4., 13. 4., 28. 4., 18. 5., 23. 5., 29. 9., 3. 10., 17. 10., 9. 11., 11. 11. a 5. 12.

16

Studijní

1. 4.

1

Ediční

23. 2., 27. 4., 20. 10

3

Zahraniční

3. 10.

1


Celkový počet zasedání komisí

35


Vypracoval:

Daniel Feranc, tajemník AS UK


Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám