Archiv často kladených otázek k PRVOUK

Financování

1. Pokud se na programu PRVOUK bude podílet více fakult, bude každá z nich financovat svůj podíl ze své přidělené částky, nebo se budou finanční prostředky převádět v rámci UK, jak tomu bylo u výzkumných záměrů?

Pokud bude podán společný program více fakult, každá fakulta obdrží dílčí dohodnuté prostředky ze své kvóty. Pokud bude dílčí forma spolupráce domluvena až dodatečně – po podání přihlášky programu, aniž by šlo o spolupracující fakultu, prostředky musí poskytnout fakulta (fakulty), na které (na kterých) je program podle údajů v přihlášce uskutečňován.


2. Na jaké typy nákladů lze využít prostředky na doplňkové a režijní náklady?

Tyto prostředky lze využít na jakékoli způsobilé náklady dle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, v platném znění.


3. Lze institucionální podporu použít i na investice?

Ano. Do 14. 5. 2012 jsou fakulty (jiné součásti) povinny sdělit rektorátu plánovanou souhrnnou výši všech prostředků na pořízení dlouhodobého hmotného či nehmotného majetku v rámci PRVOUK hrazených v roce 2012 z dotace. Do konce května 2012 pak UK předloží Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy žádost o úpravu rozpočtu ve smyslu převedení těchto prostředků z neinvestičních na investiční. Konečné slovo má v této věci Ministerstvo financí; o jeho rozhodnutí bude RUK fakulty (jiné součásti) informovat. V minulých dvou letech byly žádosti UK schváleny v plné výši.


4. Fakulty jsou povinny předložit do 14. 5. 2012 přehled dlouhodobého hmotného nebo nehmotného majetku („investic“) v hodnotě přesahující hodnotu stanovenou právním předpisem pro veřejnou zakázku malého rozsahu, který by měl být pořízen v roce 2012. Týká se to všech „velkých“ investic na fakultě, nebo jen těch, které budou pořizovány z prostředků na vědu?

Týká se jen investic v hodnotě nad 1 mil. Kč bez DPH pořizovaných z prostředků na vědu.


5. Kdy fakulty obdrží institucionální podporu VaV na 2. pololetí 2012?

V případě úspěšného vyhlášení programu (programů) PRVOUK obdrží fakulta institucionální podporu počátkem července 2012.


6. Kdy bude fakultám oznámena předpokládaná souhrnná výše prostředků na PRVOUK pro rok 2013?

Podle přílohy přihlášky PRVOUK (1. poznámka pod čarou) sdělí univerzita fakultě (jiné součásti) předpokládanou souhrnnou výši prostředků pro všechny programy PRVOUK, které se na fakultě (jiné součásti) uskutečňují, „obvykle cca 10. února běžného kalendářního roku“. Přesný termín závisí na tom, kdy bude známa výše institucionální podpory pro rok 2013.


Přihláška programu

1. Musí být anotace programu v přihlášce totožná s anotací, která byla předložena v rámci podnětu k návrhu struktury PRVOUK?

Nemusí být zcela totožná, avšak smysl (obsah programu) musí zůstat zachován.


2. Má být součástí přihlášky programu životopis koordinátora?

Nikoli, není to nutné, neboť koordinátoři programů jsou již schváleni.


3. Podle Zásad PRVOUK mohou být členy rady programu pouze pracovníci UK. Z jakého důvodu nemohou být členy rady také odborníci z jiných institucí?

Nic nebrání tomu, aby se některých jednání rady účastnili na základě pozvání i odborníci z jiných institucí. Tyto osoby však nebudou uvedeny v přihlášce programu jako členové rady.


4. Mají orientační údaje o celkovém počtu osob zúčastněných na programu (část f přihlášky programu) zahrnovat i externisty?

Uveďte orientační počty osob, které se budou stabilně a dlouhodobě podílet na uskutečňování programu. Tyto orientační údaje nemají vliv na financování programu.


5. Podle Zásad PRVOUK (čl. 3 odst. 8) projedná Vědecká rada UK přihlášky programů PRVOUK mj. se zřetelem na přiměřenost počtu osob zúčastněných na programu. Jaký počet osob je „přiměřený“?

Počet osob by měl být přiměřený rozsahu programu. Tedy takový, aby bylo možné zaměstnance efektivně koordinovat, zároveň by se však nemělo jednat o malé týmy, jaké jsou běžné u standardních grantových projektů.


Příloha přihlášky programu

Skutečně nemusí příloha přihlášky obsahovat rozpočet programu?

Nemusí. Dle části II/3 přílohy přihlášky je fakulta (jiná součást) povinna každoročně do 14. května sdělit rektorátu plánovanou souhrnnou výši všech prostředků na pořízení dlouhodobého hmotného či nehmotného majetku v rámci programu. Detailnější rozdělení prostředků (např. na mzdové prostředky, cestovné, provozní výdaje apod.) však není dopředu vyžadováno.


Bilanční zpráva za období roků 2012 a 2013

1. Je možné do části B bilanční zprávy (Výsledky dosavadního uskutečňování programu) uvést i ty výsledky PRVOUKu, které jsou současně výsledky jiných projektů?

Ano, je to možné. Podle důvodové zprávy k věcnému záměru programů PRVOUK „uskutečňování Programu není personálně, finančně ani z hlediska vykazování výsledků neslučitelné s řešením výzkumného záměru ani jakéhokoliv jiného grantu, projektu či jiného titulu účelového financování vědy, výzkumu a vývoje“ (viz 4. poznámka pod čarou).


2. Opravdu je nutné uvádět v bilanční zprávě i výsledky za rok 2012?

Ano, podle čl. 6 odst. 2 Zásad PRVOUK se bilanční zpráva vztahuje k celému dosavadnímu období realizace programu.


3. V části D bilanční zprávy (Rámcový přehled vynaložených finančních prostředků) je jednou z položek tabulky také FÚUP. Za období roku 2012 tam pochopitelně uvedeme částku, která v daném roce nebyla spotřebována a byla převedena do FÚUPu. Máme tuto částku v tabulce zahrnout i do nákladů roku 2013?

Doporučujeme, aby prostředky převedené z roku 2012 nebyly zahrnovány do nákladů roku 2013 a aby jejich využití na jednotlivé typy nákladů bylo uvedeno v poznámce pod tabulkou.



Zpět na stránku často kladených otázek k PRVOUK


Zpět na stránku PRVOUK


Poslední změna: 21. leden 2018 23:49 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor pro vědu a výzkum
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám