• Karusel
  • Archiv
  • Lingvistika a geografie na UK patří i nadále do první stovky žebříčku QS

Lingvistika a geografie na UK patří i nadále do první stovky žebříčku QS

Univerzita Karlova potvrdila svou příslušnost ke špičce světových vysokých škol. V nejnovějším žebříčku sestavovaném podle oborů britskou společností Quacquarelli Symonds se mezi stovkou nejlepších světových institucí umístily její obory lingvistika a geografie. Další obory – filozofie či farmacie - se zařadily do první dvoustovky. Celkově se Univerzita Karlova umístila nejlépe ze všech českých univerzit. Stejně jako vloni obsadila 233. místo.


Celosvětový oborový žebříček zveřejnila společnost Quacquarelli Symonds (QS) již počtvrté. V každém oboru jsou uvedeny výsledky pouze dvě stě nejlepších institucí (tedy přibližně 1 % vysokých škol na světě). Srovnání výsledků podle oborů má přesnější vypovídací hodnotu než zprůměrované umístění celé vysoké školy. V pěti oborových skupinách bylo hodnoceno celkem 30 oborů.


Zveřejněný žebříček pokrývá třicet oborů, které sdružuje do pěti širších oblastí: humanitní vědy (Arts and Humanities), inženýrství a technologie (Engineering and Technology), vědy o živé přírodě a medicína (Life Science and medicine), přírodní vědy (Natural Science) a společenské vědy a management (Social Sciences and Management).


U jednotlivých oborů se bere v úvahu jejich specifičnost a váhy sledovaných indikátorů se v jednotlivých oborech liší Hodnocení je sestaveno na základě šetření mezi akademickými pracovníky a zaměstnavateli, hodnocení citovanosti publikací vědeckých týmů v daném oboru a letos nově i podle jejich tzv. h-indexu.


Pro zařazení do hodnocení musela instituce v daném oboru získat dostatečný počet pozitivních ohodnocení od akademických pracovníků i zaměstnavatelů, v pětiletém období vyprodukovat minimální stanovený počet publikací a vyučovat na úrovni pregraduální nebo postgraduální (doktorské).


V žebříčku oborů jsou hodnoceny univerzity i specializované instituce, jinak nezařazované do „tradičního“ institucionálního žebříčku (QS World University Ranking).


11. března 2014

Zdroj: OVV RUK



Poslední změna: 12. listopad 2014 16:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám