UK v médiích

‹  Únor 2017  ›

StČtSoNe
12345
PoÚtStČtSoNe
6789101112
PoÚtStČtSoNe
13141516171819
PoÚtStČtSoNe
20212223242526
PoÚt
2728

27. ledna 2017

Mladé rodiny přitahuje Hvězda

Byt 2+kk pro čtyřčlennou rodinu v Praze za sedm tisíc korun měsíčně? Jde to. Stačí ještě studovat a mít děti. Alternativu k mnohdy nedostupnému bydlení mladým párům nabízí studentská kolej Hvězda v Břevnově a podle jejího vedení je čím dál populárnější.


25. ledna 2017

Lékařské fakulty podpořily novelu zákona o vzdělávání lékařů

Zástupci lékařských fakult, České lékařské společnosti a poslanci napříč politickým spektrem dnes podpořili novelu zákona o vzdělávání lékařů, kterou v prosinci odmítl Senát. Sněmovna by o ní měla rozhodnout za týden. Podle nich zákon přispěje ke stabilizaci systému a je lepší než současný stav. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) doufá, že Sněmovna veto Senátu přehlasuje.


24. ledna 2017

Studovat VŠ už může každý

Kdo chce studovat vysokou školu a nemá velké nároky na výběr oboru, nemusí se bát, že zůstane v nadcházejícím akademickém roce bez indexu. Zatímco ještě před deseti lety se ze studentů, kteří přišli k přijímačkám, probojovalo na akademickou půdu 58 procent, v posledním přijímacím řízení už to bylo téměř osmdesát procent.


19. ledna 2017

Mozky lovíme všude

Je to takový globální „veletrh“ ekonomů pyšnících se doktoráty čili tituly Ph. D. Jednou za rok, většinou v lednu, se koná „draft“ ekonomických talentů na výroční konferenci Americké ekonomické asociace (AEA). Přední univerzity od Ameriky přes Velkou Británii až po Japonsko si tu vybírají z několika tisíc uchazečů.


12. ledna 2017

Lékařská fakulta v Plzni má velkou posluchárnu, část nové školy

Novou posluchárnu pro 200 studentů i pro pořádání kongresů otevřela dnes Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. Modrá posluchárna, která stála 54 milionů korun, je součástí plánovaného Univerzitního medicínského centra, kampusu UniMeC, do nějž by se měla přestěhovat celá fakulta a který má stát včetně vybavení 1,5 miliardy korun.


5. ledna 2017

„Jsme tu, aby se vám nic nestalo.“ Hvězdu střeží hlídači i policie

V Praze je sice počasí, že by ani exhibicionistu nevyhnal, na koleji Hvězda však neponechávají nic náhodě a o bezpečí studentek se nyní stará i bezpečnostní agentura. Ta doplnila už několik měsíců posílené hlídky městské policie, o kterých se rozhodlo poté, co studentky obtěžovalo několik onanistů a u nedalekého Větrníku někdo přepadl devatenáctiletou studentku medicíny.


4. ledna 2017

Nejlepší učebnice Univerzity Karlovy

Rektor Univerzity Karlovy v Praze tradičně udělil Cenu Jaroslava Jirsy za nejlepší vysokoškolskou učebnici roku. Cena, nazvaná po dlouholetém řediteli univerzitního nakladatelství Karolinum, je určena autorům z Univerzity Karlovy za první vydání díla.


21. prosince 2016

Ceny ministra zdravotnictví za výzkum

Hned pět výzkumných týmů obdrželo cenu ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum. Ocenění získal tým, který vedla Běla Bendlová z Endokrinologického ústavu v Praze, za studium genetických změn u nádorů štítné žlázy. Ze stejného pracoviště je i Hana Zamrazilová, jež za svou pracovní skupinu získala cenu za výzkum vlivu prostředí a chování na riziko obezity u dospívajících.


13. prosince 2016

Univerzita Karlova připravila katalog vědeckých služeb

Univerzita Karlova připravila Katalog služeb. Shrnuje oblasti, v nichž mohou univerzitní vědecké týmy nabídnout služby firmám i veřejné sféře. Aktuálně je v něm více než stovka nabídek z oblasti medicíny a humanitních i přírodních věd. Spolupracovalo na něm všech 17 fakult nejstarší české univerzity.


12. prosince 2016

V Karolinu budou k vidění návrhy na Kampus Albertov

Na výstavě v Křížové chodbě Karolina si lidé budou moci prohlédnout architektonické návrhy z prvního i druhého kola soutěže na podobu Kampusu Albertov.


2. prosince 2016

Šest vědců a osm studentů získalo ceny ministerstva školství

Šest vědců a osm studentů získalo ceny ministerstva školství za mimořádné vědecké a studijní výsledky nebo mimořádný čin. Převzali je při dnešním slavnostním ceremoniálu v Senátu. Mezi oceněnými jsou například autoři publikace o Karlu IV. nebo student medicíny, který působí v mezinárodním týmu zdravotníků v Ugandě.


29. listopadu 2016

Naděje nejen pro diabetiky

Nehojící se rány jsou noční můrou lékařů Fakultní nemocnice v Plzni. S takzvanou diabetickou nohou nebo s bércovými vředy pacienti přicházejí opakovaně. Někdy případy končí i smrtí. To když se do mokvající rány dostane infekce. Pomoci by mohl výzkumný projekt Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, kde vědci vyvíjejí imitaci kůže, která bude sloužit ke zkoumání mechanismů, proč se rány nehojí a k testování různých látek urychlujících hojení.


24. listopadu 2016

Studenti Univerzity Karlovy budou moci více pracovat v diplomacii

Studenti Univerzity Karlovy budou mít větší možnosti stáží na ministerstvu zahraničí i na některém ze 117 zastupitelských úřadů České republiky v cizině. Cení se hlavně znalost mimoevropských jazyků, ale uplatnění najdou studenti různých oborů. Řekl to státní tajemník ministerstva zahraničí Petr Gajdušek, který dnes s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou podepsal memorandum o spolupráci. Bude se týkat také odborné činnosti univerzity pro ministerstvo nebo spolupráce na vzdělávacích akcích.


15. listopadu 2016

Nejtěžší studium je na medicíně

Průměrnému vysokoškolákovi zabere studium 33 hodin týdně. Vyplývá to z výsledků studie Eurostudent VI, jejíž autoři oslovili 22 207 studentů. Nejpilnější jsou v souladu s očekáváním budoucí lékaři. Studiem a samostudiem tráví studenti zdravotnických, lékařských a farmaceutických oborů v průměru 40,7 hodiny týdně. V posluchárnách, v nemocnici nebo na pitevně mají být 25,4 hodiny, doma nad skripty a učebnicemi údajně odsedí 15,3 hodiny. Časově nejméně náročné je, aspoň podle výše citovaného šetření, studium ekonomie. Budoucí inženýři tohoto odvětví stráví týdně učením skoro o šestnáct hodin méně než medici – 15,2 hodiny prosedí ve školních aulách a 9,6 doma nad skripty.


3. listopadu 2016

Plzeňské biomedicínské centrum už si na sebe z poloviny vydělává

Biomedicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, které vzniklo předloni za půl miliardy korun, už získává polovinu rozpočtu z grantů a smluvního výzkumu. Druhou hradí od loňského druhého pololetí pětiletý Národní program udržitelnosti. Za čtyři roky se musí centrum financovat samo. Je na tom ekonomicky velmi dobře, fakultu stojí velmi málo, řekl ČTK manažer centra Jaroslav Hrabák.


2. listopadu 2016

Albertov v režii studentů. Bez Zemana

Přesně v 0.00.00 dorazilo 17. května na pražský magistrát oznámení od Univerzity Karlovy, že chce letošního 17. listopadu na Albertově uspořádat shromáždění. Právě o Albertov, tradiční místo oslav výročí sametové revoluce, se letos strhl boj.


31. října 2016

Česká egyptologie má světové renomé, v ČR trpí nedostatkem peněz

Česká egyptologie se na světové špičce drží více než 35 let, přesto má neustálé problémy s financováním. Nejdéle trvající a největší česká vědecká expedice v zahraničí nezapadá do žádných státních grantových výzev, peníze dostává zejména od ministerstva školství. Letos vedení Českého egyptologického ústavu při Univerzitě Karlově až do května nevědělo, jaký bude jeho letošní rozpočet.


17. října 2016

Rektor UK zasadil na Albertově vinnou révu a speciální růži

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zasadil na albertovské stráně vinnou révu Pinot Noir 777, která je známá také jako Rulandské modré, a speciálně vyšlechtěnou růži Císař Karel IV. Společně s ním sázela mimo jiné i lucemburská velvyslankyně v Česku Michele Pranchereová-Tomassiniová. Dnešní akce u schodů, které spojují jednotlivé budovy Přírodovědecké fakulty UK, byla součástí letošních oslav 700. výročí narození Karla IV., který Univerzitu Karlovu založil.


13. října 2016

Lidé uvidí ztracenou rotundu

Jen vzácně budou veřejnosti přístupné základy rotundy sv. Václava na pražské Malé Straně. Románskou památku z 11. století se podařilo zachránit po objevení v roce 2004 díky podpoře stovek dárců z České republiky a financování z evropských zdrojů.


5. října 2016

Rektor Zima vyzval k příspěvku na varhany pro chrám sv. Víta

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dopisem vyzval členy akademické obce, aby přispěli na varhany pro katedrálu svatého Víta. Peníze, které se od studentů a akademických pracovníků vyberou, budou přidány k národní sbírce. ČTK dnes dopis poskytl mluvčí nejstarší české univerzity Václav Hájek. Na účtu Nadačního fondu Svatovítské varhany je téměř 14,5 milionu korun, takže se v létě začal vybírat dodavatel varhan pro tento chrám na Pražském hradě.


4. října 2016

Nejmilovanější značky Česka

Absolutní značkou roku je podle mladých Čechů Mattoni. Milují ji a spontánně si ji vybaví, jakmile přijde řeč na minerálky. V první desítce nejoblíbenějších značek se umístily také automobily Škoda, rozhlasová stanice Evropa 2, televize Nova, čokolády Milka, Plzeňský Prazdroj, Kofola, kosmetika Nivea, technologie Samsung a diskontní řetězec Lidl. Univerzita Karlova se umístila na celkovém 15. místě.


29. září 2016

Na Univerzitě Karlově začíná 2. ročník Juniorské univerzity

Zájem středoškoláků o Juniorskou univerzitu, kterou pořádá Univerzita Karlova, byl stejně jako před rokem velký. Kapacita pro její druhý ročník se zaplnila za několik dní.


21. září 2016

Běženci o studium v Česku nestojí

Je to zhruba rok, co Univerzita Karlova nabídla těm uprchlíkům, kteří získají azyl, právo pobytu v Česku a uspějí u přijímacích zkoušek, odpuštění školného v placeném anglickém studiu. S podobnou či jinou formou pomoci přispěchaly i další české školy.


18. září 2016

Vysokoškolské koleje v Praze jsou plné, studenti chtějí komfort

Vysokoškolské koleje v Praze jsou plně obsazené a studenti preferují komfort. Na většině pražských univerzit je tak největší zájem o jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením.


14. září 2016

Česko-čínské centrum při UK chce spolupracovat s Akademií věd

Česko-čínské centrum, které letos na jaře vzniklo při Univerzitě Karlově, rozšíří své aktivity a chystá se spolupracovat s Akademií věd ČR. Centrum se zaměřuje na společenské vědy, bezpečnost, ekonomiku a především na sinologii, která by se spoluprací obou institucí měla v ČR více rozvíjet.


10. září 2016

Univerzity ožijí. Čekají je investice za miliardy

Ačkoliv se to může na první pohled zdát, pražské vysoké školy nejsou zkostnatělé instituce. Naopak se snaží reagovat na současné potřeby výuky a výzkumu. Pět největších univerzit tak čekají investice za miliardy korun. Většinu zaplatí stát.


5. září 2016

Na Albertově vyroste nové výzkumné centrum

Plánování a soutěžení je u konce. Univerzita Karlova minulý měsíc představila novou podobu svého výzkumněvzdělávacího centra na pražském Albertově. Dvojice nových budov Kampusu Albertov získá svou podobu podle vítězného návrhu atelieru s názvem Znamení Čtyř - Architekti, který vzešel z architektonické soutěže.


30. srpna 2016

Navštěvovat Juniorskou univerzitu může dvojnásobek středoškoláků

Univerzita Karlova podruhé pořádá Juniorskou univerzitu pro středoškoláky. Stejně jako loni bude zaměřena na humanitně-společenská a přírodovědně-lékařská témata. Kapacitu univerzita ve srovnání s loňskem zdvojnásobila, takže bude k dispozici 100 volných míst v každém z tematických okruhů.


22. srpna 2016

Karel IV. opět usedne na trůn

Když byl 4. září roku 1347 korunován jedenatřicetiletý Karel IV. českým králem a jeho manželka Blanka z Valois se stala českou královnou, věděla o tom celá Praha. Poddaní nového českého krále přihlíželi slavnostním průvodům a jejich pozornosti neušla ani přítomnost všech tehdejších důležitých šlechticů nebo biskupů. Podle historiků se zprávy o korunovaci Karla IV., jejíž přípravy tehdy zabraly zhruba rok, rychle šířily po celém království.


20. srpna 2016

Školní uniformy

Tradice školních uniforem není pro české vysoké školy právě typická. To se rozhodli změnit na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám