UK v médiích

‹  Červen 2017  ›

ČtSoNe
1234
PoÚtStČtSoNe
567891011
PoÚtStČtSoNe
12131415161718
PoÚtStČtSoNe
19202122232425
PoÚtStČt
2627282930

18. května 2017

Shromáždění na Albertově uspořádá 17. listopadu opět UK

Shromáždění na Albertově 17. listopadu letos opět uspořádá Univerzita Karlova. Místo, na které před dvěma roky studenti nesměli kvůli shromáždění Bloku proti islámu za účasti prezidenta Miloše Zemana, se jí podařilo zajistit včas. ČTK to řekl mluvčí univerzity Václav Hájek. Na Albertově si studenti tradičně připomínají historické události z let 1939 a 1989.


16. května 2017

Česká Učená společnost ocenila za přínos vědě 18 vědců i studentů

Osmnáct vědců, pedagogů i studentů ocenila Učená společnost České republiky za rozvoj vědy, výsledky jejich práce či podporu zájmu o výzkum. Ocenění si převzali dnes v pražském Karolinu. Medaile za zásluhy o rozvoj vědy obdrželi historička Zdeňka Hledíková, biolog Jan Květ a ekolog Bedřich Moldan. V kategorii vědecký pracovník si cenu odnesl Tomáš Doležal za vědeckou a pedagogickou práci na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity.


10. května 2017

Umělé nohy, skleněné oči i první sluchadla

Dát za něco ruku do ohně nebo vzít nohy na ramena. V reklamním spotu Národního technického muzea (NTM) se nejedná o metafory, ale o reálné skutky.

Věty totiž pronesli paralympionik Jiří Ježek nebo handicapovaný závodník na kole Richard Štěpánek, kterým plnohodnotný život umožňují umělé končetiny. Spot tak láká na velkou výstavu Národního technického muzea Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně.


9. května 2017

Větší zájem začíná být o techniku

Psychologie, anglistika, práva nebo medicína. Tak vypadá volba těch nejambicióznějších studentů, kteří se nebojí o své místo na akademické půdě tvrdě poprat. Právnická fakulta Univerzity Karlovy například přijímá podle posledních údajů ministerstva školství jen něco přes dvacet procent uchazečů, o návalu na medicínu píšeme na předchozí straně. Asi nejvýrazněji se šance na přijetí liší v rámci jednotlivých filozofických fakult a jejich oborů.


7. května 2017

Pět výjimečných z „Karlovky“

Miroslav Bárta, egyptolog a archeolog, je jednou z mediálně nejviditelnějších tváří Univerzity Karlovy. Chodí do televize, angažuje se, sestavuje sborníky, jež se věnují nejen jeho oboru, nýbrž i aktuálním společenským problémům... Ale stále také dělá – se svým týmem v egyptském Abúsíru – světovou vědu. Češi objevují hrobky princezen i kněžích.


5. května 2017

Medici dostanou pavilon za miliardu, staré objekty opustí

Dlouho vyhlížený plán se stane skutečností.

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni postaví nový pavilon na Lochotíně za více než miliardu korun. Peníze získá z evropských grantů. Do objektu v těsné blízkosti plzeňské fakultní nemocnice se přesunou všechny významné ústavy, které jsou teď rozmístěny po městě. Staré objekty fakulta v budoucnu opustí.


17. dubna 2017

Atentát na Heydricha ve světě? Musíme více vysvětlovat, říká český vědec

Vylepšená verze edukativní hry Československo 38-89: Atentát, která zpracovává život v protektorátu, vyjde letos ve světě pod novým jménem Attentat 1942. Od původní verze se výrazně liší. „V rámci překladu musíme více vysvětlovat, dávat do kontextu a propojovat s událostmi světových dějin, které zahraniční publikum může znát,“ říká šéf projektu Vít Šisler.


13. dubna 2017

Valachová: Nové financování VŠ by mělo zohledňovat potřebu oborů

Ministerstvo školství připravuje nový model financování vysokých škol. Měl by vést ke zvýšení kvality a zajištění podpory vzdělávání v oborech s významnou společenskou potřebností. ČTK to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová. Usiluje také o navýšení rozpočtu školství v následujících třech letech, a to o 60 miliard korun.


7. dubna 2017

Chci být opět rektorem Karlova učení

„Jiří Drahoš je významná osobnost vědy a vítám každého kvalitního kandidáta na prezidenta České republiky,“ řekl LN Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, jenž vede školu s rozpočtem 9,5 miliardy korun na rok.


5. dubna 2017

Fakultní insignie. Studenti si šetří na zeměkouli s prsty

Nepřísahat na vypůjčené žezlo, ale konečně na vlastní. S takovým plánem přišli studenti Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a společně rozjeli sbírku na pořízení pořádných univerzitních symbolů. Podle ředitelky institutu komunikačních studií a žurnalistiky Alice Němcové Tejkalové se zatím sešlo téměř šedesát tisíc korun.


4. dubna 2017

Chátrající domy v centru naplní kulturní akce pro lidi

Rozsáhlý komplex budov v Hybernské ulici získala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Přemění ho na kulturní centrum. Sedmidomí v historickém jádru metropole získalo nového domácího. Filozofická fakulta se domluvila s magistrátem na zápůjčce.


14. března 2017

Čeští geografové mají respekt

Kdo chce mít po studiu jistotu, že bude jeho český diplom oborově respektován, měl by si vybírat především z nabídky studijních oborů na Univerzitě Karlově a na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Respektovaný žebříček QS World University Rankings by Subject, jehož letošní edice byla zveřejněna koncem minulého týdne, totiž zařadil jedenáct oborů z Karlova učení a další pětici z pražské techniky do přední světové dvoustovky.


8. března 2017

Tři studentky převzaly ocenění za významné vědecké práce

Tři studentky dnes v prostorách pražského Karolina převzaly Bolzanovu cenu, kterou Karlova univerzita oceňuje významné vědecké práce svých studentů. Ocenění má více než dvacetiletou tradici. Rektor Tomáš Zima také dnes ocenil desítku nejlepších absolventů a další studenty za jejich činy v humanitární oblasti, za reprezentaci univerzity či za jejich sportovní výkony.


5. března 2017

Rektor UK se zastal anarchisty Ševcova, kterému hrozí vyhoštění

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se v otevřeném dopise ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) zastal odsouzeného ruského studenta Igora Ševcova, kterému hrozí vyhoštění do vlasti. Postup, kterým anarchista Ševcov přišel o studentské vízum a nebylo mu prodlouženo ani vízum pracovní, označil rektor za zcela nepřiměřený.


23. února 2017

Průzkum: 27 procent studentů medicíny chce pracovat v zahraničí

Více než čtvrtina českých studentů lékařských fakult v Česku plánuje po skončení studia pracovat v zahraničí. Častěji chtějí odejít muži. Mezi důvody k odchodu do zahraničí, které studenti zmiňují, jsou mimo jiné lepší platové podmínky, získání zkušeností a možnost studia cizího jazyka. Vyplývá to z průzkumu, do kterého se zapojilo 1207 studentů osmi lékařských fakult v ČR a jehož výsledky dnes organizátoři představili.


16. února 2017

Kampus Albertov se bude stavět podle vítězného návrhu architektů

Kampus Albertov v Praze se bude stavět podle vítězného návrhu z architektonické soutěže. Po jednacím řízení bez uveřejnění byla s ateliérem Znamení čtyř - architekti podepsána smlouva na vytvoření projektové dokumentace a výkon inženýrské činnosti. Kampus je největší výstavbou Univerzity Karlovy v centru Prahy za posledních sto let. Měl by stát 2,5 miliardy korun, stavba bude financována ze státního rozpočtu.


14. února 2017

Na vysokou se dostane každý

Doba, kdy uchazeči sváděli o přijetí na většinu oborů veřejných vysokých škol lítý boj, je pryč. Podle údajů ministerstva školství přijímají vysoké školy v průměru osmdesát procent uchazečů. Slabší populační ročníky, které nyní maturují, si budou moci po zkoušce z dospělosti už téměř oddechnout. Malý stres spojený s přijímací zkouškou se sice většině z nich přesto nevyhne, platí ale, že kdo ve studiu po maturitě pokračovat chce, cestu si najde. Pokud ovšem netrvá na studiu některého z exponovaných oborů, jako je medicína nebo právo. Velký přetlak uchazečů hlásí také umělecké školy, které přijímají méně než dvacet procent studentů.


2. února 2017

Univerzita Karlova měla v hodnocení VŠ nejvíce nejvyšších známek

Univerzita Karlova (UK) získala nejvyšší známku ve třech ze sedmi sledovaných aspektů hodnocení českých univerzit, které zpracovalo Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Alespoň v jedné kategorii získalo pět hvězdiček dalších 11 veřejných vysokých škol. Hodnocení popisovalo charakteristické rysy vysokých škol i fakult, pět hvězdiček bylo za umístění školy nebo fakulty mezi nejlepšími z určitého pohledu. Autoři posuzovali 130 fakult 21 veřejných vysokých škol.


27. ledna 2017

Mladé rodiny přitahuje Hvězda

Byt 2+kk pro čtyřčlennou rodinu v Praze za sedm tisíc korun měsíčně? Jde to. Stačí ještě studovat a mít děti. Alternativu k mnohdy nedostupnému bydlení mladým párům nabízí studentská kolej Hvězda v Břevnově a podle jejího vedení je čím dál populárnější.


25. ledna 2017

Lékařské fakulty podpořily novelu zákona o vzdělávání lékařů

Zástupci lékařských fakult, České lékařské společnosti a poslanci napříč politickým spektrem dnes podpořili novelu zákona o vzdělávání lékařů, kterou v prosinci odmítl Senát. Sněmovna by o ní měla rozhodnout za týden. Podle nich zákon přispěje ke stabilizaci systému a je lepší než současný stav. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) doufá, že Sněmovna veto Senátu přehlasuje.


24. ledna 2017

Studovat VŠ už může každý

Kdo chce studovat vysokou školu a nemá velké nároky na výběr oboru, nemusí se bát, že zůstane v nadcházejícím akademickém roce bez indexu. Zatímco ještě před deseti lety se ze studentů, kteří přišli k přijímačkám, probojovalo na akademickou půdu 58 procent, v posledním přijímacím řízení už to bylo téměř osmdesát procent.


19. ledna 2017

Mozky lovíme všude

Je to takový globální „veletrh“ ekonomů pyšnících se doktoráty čili tituly Ph. D. Jednou za rok, většinou v lednu, se koná „draft“ ekonomických talentů na výroční konferenci Americké ekonomické asociace (AEA). Přední univerzity od Ameriky přes Velkou Británii až po Japonsko si tu vybírají z několika tisíc uchazečů.


12. ledna 2017

Lékařská fakulta v Plzni má velkou posluchárnu, část nové školy

Novou posluchárnu pro 200 studentů i pro pořádání kongresů otevřela dnes Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. Modrá posluchárna, která stála 54 milionů korun, je součástí plánovaného Univerzitního medicínského centra, kampusu UniMeC, do nějž by se měla přestěhovat celá fakulta a který má stát včetně vybavení 1,5 miliardy korun.


5. ledna 2017

„Jsme tu, aby se vám nic nestalo.“ Hvězdu střeží hlídači i policie

V Praze je sice počasí, že by ani exhibicionistu nevyhnal, na koleji Hvězda však neponechávají nic náhodě a o bezpečí studentek se nyní stará i bezpečnostní agentura. Ta doplnila už několik měsíců posílené hlídky městské policie, o kterých se rozhodlo poté, co studentky obtěžovalo několik onanistů a u nedalekého Větrníku někdo přepadl devatenáctiletou studentku medicíny.


4. ledna 2017

Nejlepší učebnice Univerzity Karlovy

Rektor Univerzity Karlovy v Praze tradičně udělil Cenu Jaroslava Jirsy za nejlepší vysokoškolskou učebnici roku. Cena, nazvaná po dlouholetém řediteli univerzitního nakladatelství Karolinum, je určena autorům z Univerzity Karlovy za první vydání díla.


21. prosince 2016

Ceny ministra zdravotnictví za výzkum

Hned pět výzkumných týmů obdrželo cenu ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum. Ocenění získal tým, který vedla Běla Bendlová z Endokrinologického ústavu v Praze, za studium genetických změn u nádorů štítné žlázy. Ze stejného pracoviště je i Hana Zamrazilová, jež za svou pracovní skupinu získala cenu za výzkum vlivu prostředí a chování na riziko obezity u dospívajících.


13. prosince 2016

Univerzita Karlova připravila katalog vědeckých služeb

Univerzita Karlova připravila Katalog služeb. Shrnuje oblasti, v nichž mohou univerzitní vědecké týmy nabídnout služby firmám i veřejné sféře. Aktuálně je v něm více než stovka nabídek z oblasti medicíny a humanitních i přírodních věd. Spolupracovalo na něm všech 17 fakult nejstarší české univerzity.


12. prosince 2016

V Karolinu budou k vidění návrhy na Kampus Albertov

Na výstavě v Křížové chodbě Karolina si lidé budou moci prohlédnout architektonické návrhy z prvního i druhého kola soutěže na podobu Kampusu Albertov.


2. prosince 2016

Šest vědců a osm studentů získalo ceny ministerstva školství

Šest vědců a osm studentů získalo ceny ministerstva školství za mimořádné vědecké a studijní výsledky nebo mimořádný čin. Převzali je při dnešním slavnostním ceremoniálu v Senátu. Mezi oceněnými jsou například autoři publikace o Karlu IV. nebo student medicíny, který působí v mezinárodním týmu zdravotníků v Ugandě.


29. listopadu 2016

Naděje nejen pro diabetiky

Nehojící se rány jsou noční můrou lékařů Fakultní nemocnice v Plzni. S takzvanou diabetickou nohou nebo s bércovými vředy pacienti přicházejí opakovaně. Někdy případy končí i smrtí. To když se do mokvající rány dostane infekce. Pomoci by mohl výzkumný projekt Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, kde vědci vyvíjejí imitaci kůže, která bude sloužit ke zkoumání mechanismů, proč se rány nehojí a k testování různých látek urychlujících hojení.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám