• Kalendář

Kalendář

Úsvit kyber-egyptologie

Pracoviště oboru historická sociologie při Fakultě humanitních studií UK srdečně zve na přednášky, které se pravidelně konají v rámci předmětu Historicko-sociologické konfrontace.


Další přednáška letního semestru s názvem „Úsvit kyber-egyptologie“ se uskuteční v úterý 21. května 2019 v 17:00 v místnosti 2080 (Areál UK v Jinonicích) a přednese ji Ing. Radek Mařík, CSc., z FEL ČVUT v Praze.


Anotace: Přednáška shrnuje výsledky čtyřleté spolupráce mezi odborníky ČVUT a egyptology UK v Praze. Cílem společného projektu bylo ukázat, že taková spolupráce mezi velmi rozdílnými vědními obory je nejenom možná, ale přináší i zajímavé výsledky. Vzhledem k cílenému použití netradičních postupů interpretace egyptologických nálezů založených na principech kybernetiky, metodách umělé inteligence a analýze komplexních sítích byl tento přístup pojmenován jako kyber-egyptologie. V přednášce pak představím principy vybraných metod a ukázky dosažených výsledků. Egyptologie bude prezentována jako strategická věda, jejíž výsledky jsou využitelné při řešení civilizačních problémů současné společnosti. Rovněž bude krátce demonstrováno, jak lze jednoduše použít analogické postupy např. i v žurnalistice.


Ing. Radek Mařík, CSc. (1961) vystudoval Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze, obor technická kybernetika. 15 let se věnoval vývoji metod počítačového vidění, z toho 5 let jako výzkumník skupiny VSSP, University of Surrey, UK. Po té 10 let vyvíjel systém automatizovaného programování ve výzkumném centru firmy Rockwell Automation a tři roky zkoumal praktické možnosti nasazování sémantických technologií při vývoji softwarových produktů a odhadování technologických trendů ve výzkumné skupině firmy CA Technologies. Od roku 2011 působí na FEL ČVUT, přednáší předměty zaměřené na umělou inteligenci, testování softwaru, a analýzu komplexních sítí. V projektech, které vede či se podílí na jejich řešení, se zaměřuje hlavně na problematiku detekce vzorů a anomálií s použitím metod komplexních sítí kombinovaných s metodami umělé inteligence. Vyvinuté metody jsou nasazovány ve velmi rozmanitém prostředí, počínaje zpracováním signálů lineárních optických senzorů, přes hodnocení telekomunikačního provozu, po analýzu egyptologických nálezů či automatizovaném zpracování ČTK zpráv.


Vstup volný.

Začátek akce 21. května 2019 v 17:00
Konec akce 21. května 2019 v 19:00
Podtitul Historicko-sociologické konfrontace
Druh akce Přednáška
Organizátor Pracoviště historické sociologie FHS UK
Email na organizátora ale.markova@email.cz
Webové stránky https://www.facebook.com/events/2352797271471382/
Místo konání akce Areál UK v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5), místnost 2080
Cílová skupina Akademická obec i veřejnost
Rezervace Ne
Vstupné Ne
Bezbariérový přístup Ano
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám