• Aktuality

Aktuality

17. července 2015

Naše studentka reprezentovala Českou republiku na univerziádě v Jižní Koreji

Diana Mezulianiková reprezentovala jako jediná zástupkyně Přírodovědecké fakulty UK Českou republiku na univerziádě v jihokorejském Kwangdžu. Po vítězství v rozběhu vybojovala ve finále závodu své” trati 1500 m v silné mezinárodní konkurenci 6. místo. Těsně před svým odjezdem nám Diana poskytla kratší rozhovor.

Diana Mezulianiková trénuje v klubu PSK Olymp Praha pod vedením trenéra Jiřího Sequenta. Foto: archiv Diany Mezulianikové
Diana Mezulianiková trénuje v klubu PSK Olymp Praha pod vedením trenéra Jiřího Sequenta. Foto: archiv Diany Mezulianikové

Diano, scházíme se v bistru na Albertově těsně před tvým odjezdem do Jižní Koreje, kde budeš reprezentovat Českou republiku v běhu na 1500 metrů. Moje první otázka je přirozená? Ovlivňuje nějak tvoje přírodovědecké vzdělání tvůj vztah k vlastnímu tělu, potažmo ke sportu vůbec?

Sport ovlivňuje v první řadě můj studijní život. Například moje bakalářská práce, kterou vypracovávám pod vedením dr. Renaty Šulcové z katedry učitelství a didaktiky chemie,  je zaměřena na doping, samozřejmě z té “chemičtější” stránky. Jakožto budoucí pedagožce mi jde především o tom, aby se o tomto tématu na školách více mluvilo.


A jak funguje kloubení tvého studijního života s životem vrcholové sportovkyně?

Úplně jednoduché to opravdu není. Největší problém mám s absencemi, kterých mám díky sportu a sním spojenými časovými nároky (soustředění, závody) více, než je běžné. Nakonec ale vždy vše dobře dopadlo - skutečně záleží v první řadě na pedagozích.


Proč jsi nakonec zvolila právě Přírodovědeckou fakultu a nikoliv třeba Fakultu tělesné výchovy a sportu, kde by možná bylo spojování studijního a sportovního života jednodušší?

Tak to je častá otázka. V první řadě jsem chtěla studovat něco, co mě opravdu zajímá a baví - v tom případě byla biologie s chemií zcela jasná volba. Současně bych jako vrcholová sportovkyně měla ještě jeden problém. Když to řeknu hloupě, tak na FTVS se kredity často získávají za cyklistické kurzy a podobné časově náročné aktivity. Já však v sezóně potřebuji trénovat a závodit a to by šlo se studiem na FTVS skloubit ještě hůře. FTVS je škola pro sportovce, ale pro vrcholové již moc ne.


Jak vypadá tvoje sportovní zázemí?

Trénuji za klub PSK Olymp Praha pod vedením trenéra Jiřího Sequenta ve skupině s Jakubem Holušou (halový mistr Evropy 2015 v běhu na 1500m) a Lenkou Masnou (3.místo na Mistrovství světa 2013 4x400m). Naše tréninkové střediska, kde zároveň bydlím, se nachází ve Stromovce. Pro sportovce je v klubu skvělé zázemí, kromě sportovišť máme k dispozici lekáře, rehabilitaci…


Vraťme se k tvé účasti na Univerziádě. Jak zapadá účast na tomto mezinárodním sportovním podniku do tvého sportovního kalendáře?


Pro mě osobně jde  v podstatě o vrchol sezóny. V atletice se totiž střídá mistrovství světa a mistrovství Evropy. Letos je mistrovství světa a tam jsou bohužel těžší a pro mě momentálně nedosažitelné limity. Na univerziádě je pochopitelně menší konkurence, stále je to však skvěle obsazený mezinárodní závod, na který se moc těším.


Fotografie přímo z "místa činu" - oválu v jihokorejském Kwangdžu. Závod se odvíjel v pomalém tempu, v této fázi je Diana ještě stále na prvním místě. Foto: archiv Diany Mezulianikové
Fotografie přímo z "místa činu" - oválu v jihokorejském Kwangdžu. Závod se odvíjel v pomalém tempu, v této fázi je Diana ještě stále na prvním místě. Foto: archiv Diany Mezulianikové


A jak je tvoje účast zaštítěna?

Pro Český atletický svaz, který podporuje většinu našich výjezdů, není univerziáda vůbec důležitá. Podporu nám tedy dává Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS), který má svůj tréninkový resort na Strahově. Celkově nás jede 12 sportovců a tři “dospělí”, tedy realizační tým.  


A jaké jsou zatím tvoje největší závodnické úspěchy?

Měla jsem hodně úspěšný loňský rok, kdy jsem se hodně zlepšila. Vylepšila jsem si osobní rekord na 1500 m: 4:11,84, čímž jsem se nominovala na mistrovství Evropy do Curychu. Tam jsem sice dále nepostoupila, účast však pro mě byla velkým zážitkem. V Curychu jsem se účastnila i závodů Diamatové ligy. Za asi největší úspěch považuji 7. místo na Halovém mistrovství Evropy 2015 a 8. místo na Mistrovství Evropy družstev.


Jak vidíš svou šanci na zisk cenných kovů na univerziádě?

Šance si dávám docela velké, postup z rozběhu by dopadnout mohl. Může se navíc  stát, že konkurence bude nakonec menší, než je na tomto podniku běžné. Může za to varování před šířením viru MERS (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus). I naše účast byla dlouho v ohrožení, vedení ČAUS však nakonec rozhodlo, že na univerziádu i přes toto riziko pojdeme.


Ptal se: Michal Andrle




Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám