• Aktuality

Aktuality

20. května 2019

Miroslav Bárta novým prorektorem pro vnější vztahy

V pondělí 20. května jmenuje rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nového prorektora pro vnější vztahy. Stane se jím egyptolog Miroslav Bárta, kterého na návrh rektora podpořilo čtyřicet členů akademického senátu během zasedání 17. května.


„Agenda prorektora vnějších vztahů je zaměřena humanitním směrem, proto jsem zvolil člena akademické obce Filozofické fakulty UK," uvedl Zima. Vyzdvihl Bártovo mezinárodní renomé a zkušenosti s mediálním světem.


Miroslav Bárta je ředitelem Českého egyptologického ústavu a působí i na Filozofické fakultě UK. V Egyptě vede práce na vykopávkách a má za sebou nejen mnoho publikací, ale i archeologických objevů.


Jako silné téma pro novou funkci vnímá Bárta roli univerzit v celé společnosti. Univerzita Karlova má podle něj nezpochybnitelnou úlohu při vytváření odborných diskusí k problémům současnosti, jako je role jedince v občanské společnosti, dynamika jejího vývoje či hospodaření se zdroji. „To jsou agendy, které mi jsou velice blízké a které já osobně chci prosazovat," řekl Bárta. Uvedl zároveň, že si chce nejprve vyhradit několik týdnů na pochopení podstaty práce prorektora pro vnější vztahy, než se začne více vyjadřovat. Silnou podporu akademického senátu ocenil.


Ve funkci Bárta vystřídá Martina Kováře, který rezignoval koncem roku 2018 v souvislosti s plagiátorskou kauzou.


Rektor Tomáš Zima u této příležitosti jmenoval také novou členku kolegia rektora, kterou se stala Mgr. Anna Shavit, Ph.D.




Academic Senate confirms Egyptologist Miroslav Bárta


Text: iForum

Datum: 17. 5. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám