Nový univerzitní vyhledávač spuštěn s letním semestrem

Při studiu a psaní vysokoškolských prací se jistě neobejdete bez odborné literatury, kterou vám zpřístupňují knihovny Univerzity Karlovy. Tradiční tištěné dokumenty a některé elektronické knihy a časopisy byly dosud přístupné přes Centrální katalog UK a další elektronické informační zdroje přes Portál elektronických zdrojů, který dále odkazoval ještě do jednotlivých databází. Každý z těchto vyhledávačů měl vlastní rozhraní, různé funkce a jiné způsoby vyhledávání.


Se začátkem letního semestru, v pondělí 15. února, uvedla Ústřední knihovna do plného provozu dlouho očekávaný moderní vyhledávač informačních zdrojů Ukaž (oficiální podtitul zní: Discovery služba Univerzity Karlovy od A až do Ž). Název vzešel z univerzitní ankety a jedná se o tzv. discovery systém, který umožňuje rychlé prohledávání informačních zdrojů. Ukaž dokáže v jediném rozhraní prohledávat takřka všechny univerzitní elektronické zdroje a všechny tištěné dokumenty umístěné v knihovnách Univerzity Karlovy, a rázem se tak stane hlavním vyhledávacím nástrojem UK.


Ukaž naleznete na adrese ukaz.cuni.cz (fungují také adresy discovery.cuni.cz a eds.cuni.cz). Usnadněte si život, používejte Ukaž!


Do UKAŽ jsou zapojeny:

– převážná většina všech licencovaných databází předplácených na UK (zdroje, které nebylo možno zapojit do UKAŽ naleznete v Portálu elektronických zdrojů v odkazu Discovery)

– knihovní katalog

– univerzitní repozitář


Důležité odkazy k UKAŽ:

Stručný návod v pdf

Stránka podpory systému EDS


Více informací:

Na adrese http://knihovna.cuni.cz/ukaz/.



Zdroj: Ústřední knihovna Univerzity Karlovy a FF UK

Datum: 15. 2. 2016




Poslední změna: 26. únor 2016 11:14 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám