K situaci informačního systému VaVaI a k návrhu rozpočtu Ministerstva financí ČR

Stanovisko Akademického senátu UK k informačnímu systému VaVaI a k návrhu rozpočtu ČR


AS UK sdílí rozhořčení ČKR ve věci nefunkčnosti informačního systému evidence výsledků VaVaI a systému centrální evidence projektů (viz usnesení ČKR 136, čl. 5). AS UK důrazně žádá Úřad vlády ČR o bezodkladné zprovoznění tohoto systému. AS UK upozorňuje, že nefunkčnost systému znemožňuje veřejnou kontrolu nad nakládáním s prostředky v rámci VaVaI, ohrožuje budoucí financování vědy a může tím destabilizovat jak výzkumné organizace, tak i samotné vědní obory. AS UK plně podporuje kroky ČKR vedoucí k nápravě stávajícího stavu.


AS UK sdílí rozhořčení ČKR ohledně návrhu rozpočtu Ministerstva financí ČR ve střednědobém výhledu pro celou kapitolu školství (viz usnesení ČKR 136, čl. 2), které je dlouhodobě podfinancované navzdory příslibům politické reprezentace o zjednání nápravy. AS UK upozorňuje, že za stávajícího stavu bude vážně ohrožena úroveň vysokoškolského vzdělání studentů v ČR.


AS UK se rovněž připojuje k výzvě ČKR k projevům veřejného nesouhlasu s výchozím rozpočtovým návrhem Ministerstva financí ČR a žádá navýšení alokace finančních prostředků v kapitole školství ve střednědobém výhledu počínaje rokem 2017. AS UK současně upozorňuje na to, že pokud se situace nezmění, začne od září 2016 iniciovat protestní akce členů akademické obce v rámci celé České republiky.


Praha 3. června 2016






Poslední změna: 6. červen 2016 16:19 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám