P19 - Interdisciplinární sociální vědy

Participující fakulty (vysokoškolské ústavy) UK:

Fakulta humanitních studií



Vědní oblast:

sociální vědy



Rada programu (stav k 31. 12. 2016):

doc. Ing. Karel Müller, CSc. (koordinátor)

doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc.

prof. Miloš Havelka, CSc.

doc. PhDr. Zuzana Havrdová, CSc.

doc. PhDr. Marek Skovajsa, M.A., Ph.D.

prof. PhDr. Jan Sokol, CSc., Ph.D.



Anotace:

Program má za cíl podporovat rozvoj problémově orientovaných společenskovědních a humanitních specializací mezioborové povahy, které se již většinou pevně etablovaly v akademickém prostředí vyspělých zemí, ale dosud nezakotvily na domácích akademických pracovištích. Postavení UK FHS je v tomto ohledu jedinečné v rámci celé ČR, protože dané vědní obory pěstuje již řadu let a má v nich kvalitní výzkumné výsledky i mezinárodní kontakty, na které je možné navazovat. Zaměřením na vybrané a aktuální mezioborové specializace se posiluje konkurenční výhoda UK vůči jiným vysokoškolským subjektům v ČR, které dosud kvůli nedostatku vysoce kvalifikovaného personálu nemohly rozvíjet komplexní mezioborové specializace ve větším měřítku. Současně se vytváří komplementarita k výzkumným programům jiných společenskovědních a humanitních fakult UK a otvírá prostor pro různé podoby spolupráce a partnerství.


Do programu jsou zapojeny následující obory a problémově orientované interdisciplinární specializace: sociologie vědění, institucí a organizací, genderová studia, studia občanské společnosti a občanského sektoru, studia řízení a supervize v organizacích péče o člověka. Počítá se s postupným začleňováním dalších celosvětově se rozvíjejících mezioborových specializací, jako jsou sociální studia vědy a technologií (STS). K hlavním výzkumným tématům tohoto programu patří kritické proměny institucí v současných společnostech a jejich dopady na člověka; reprodukce a proměna genderového řádu; nové formy občanské participace a kolektivního jednání; sociální inovace a sociální ekonomika; procesy řízení a kulturní dynamiky v občanských organizacích a organizacích péče o člověka.


V rámci programu jsou primárně uskutečňovány problémově orientované badatelské projekty, které využívají současný stav sociálněvědního poznání a zároveň jsou orientovány na řešení praktických problémů, zejména v oblasti rovnosti mužů a žen, rozvoje a regulace občanského sektoru, podpory dobrovolnictví a sociální ekonomiky nebo řízení a supervize zdravotnických a sociálních organizací. Uživateli těchto výsledků jsou instituce veřejné správy, mezinárodní a nadnárodní organizace, občanský sektor, korporátní sféra i veřejnost.


Program navazuje na jednu z hlavních linií výzkumného záměru UK FHS „Antropologie komunikace a lidské adaptace“ (MSM 0021620843), řešeného v letech 2005–2011, a na další výzkumné projekty, jejichž nositelem byla UK FHS (projekty Rámcového programu EU, GA ČR aj.). Aktivity uskutečňované v jeho rámci zůstávají otevřené spolupráci s dalšími obory a specializacemi pěstovanými na UK FHS i jiných fakultách a součástech UK. Hlavními cíli programu jsou provázání výzkumu s výukou na doktorském a magisterském stupni, trvalé omlazování vědeckého personálu, rozvoj mezinárodní spolupráce a podpora excelentních výzkumných výsledků.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:45 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor pro vědu a výzkum
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám