• Aktuality

Aktuality

29. dubna 2024

Tragédie na FF UK zarmoutila celý svět. Její oběti uctil i německý prezident

Památku obětí prosincové tragédie na Filozofické fakultě UK osobně uctila už řada světových státníků. Mezi ně se v pondělí 29. dubna zařadil také německý prezident Frank-Walter Steinmeier. K budově fakulty na náměstí Jana Palacha ho doprovodil jeho český protějšek Petr Pavel.



Oba prezidenti se společně poklonili památce čtrnácti obětí prosincové střelby na FF UK a před budovu fakulty položili věnce opatřené stužkami v národních barvách. Na pietním setkání v pondělí odpoledne také krátce pohovořili s rektorkou UK Milenou Králíčkovou a děkankou FF UK Evou Lehečkovou. Svou soustrast vyjádřili i zástupcům a zástupkyním studujících, kteří se piety zúčastnili.



Německý prezident není jediným státníkem a politikem, který využil své návštěvy Prahy, aby se osobně poklonil památce obětí tragédie na FF UK. Stejně tak učinili slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, francouzský prezident Emmanuel Macron, předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola a minulý týden také náměstkyně norského ministra zahraničí Maria Varteressian.


Frank-Walter Steinmeier krátké zastavení na FF UK zařadil do své oficiální dvoudenní návštěvy Prahy. V úterý přednese projev na konferenci 20 let Česka v EU: Vize pro rozšířenou Evropu pořádanou Pražským hradem, odpoledne se ve Strakově akademii sejde s premiérem Petrem Fialou. V programu má také setkání se zástupci českých židovských obcí, procházku po stopách Franze Kafky nebo mezinárodní hudební a kulturní projekt ČR a Německa Musica non grata.




TEXT: Helena Zdráhalová, Jitka Jiřičková

FOTO: Martin Hundák, Jiří Stibor

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám