Slušné číslo nabízí skvělou chuť bez alkoholu ****************************************************************************************** * ****************************************************************************************** Univerzita Karlova Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36 www.cuni.cz [ URL "http://www.cuni.cz"] Praha, 15.11.2021 – Na trh oficiálně vstupuje zcela nové nealkoholické „pí“vO Slušné číslo technologie využívá vinařské kvasinky a ideově vznikla na Matfyzu ve spolupráci s Výzkumný pivovarským a sladařským. Výrobu zajišťuje Pivovar Ferdinand z Benešova. Slušné číslo ochu provozovnách menz a bufetů UK – Culina Carolina. Spojení inovací a nejlepších tradic českého pivovarnictví je pro nápoje uváděné na trh pod značkou „pí“vO charakteristické. Platí to i pro nové nealkoholické „pí“vO, které je mladší už zavedeného Pěknýho čísla. Slušné číslo má unikátní chuťové charakteristiky a technologi byla od základu navržena Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským ve spolupráci s Matema fakultou Univerzity Karlovy. Právě ta inspirovala zmíněnou řadu nových nápojů. Slušné čísl základu univerzitním nealkoholickým pivem, které obohatí jak nabídku stravovacích zařízení Karlovy – Culina Carolina, tak později i běžnou distribuční síť. „Kolegové z Matfyzu přišli s touto iniciativou už dříve a myslím, že podobné nápady je pot Osobně oceňuji, že další z řady nápojů inspirovaných symbolikou Ludolfova čísla je od zákl a nealkoholický. Díky tomu nejde o nějakou marketingovou ozdobu, ale o důstojnou, vtipnou prezentaci celé Univerzity Karlovy,“ podtrhuje její rektor prof. Tomáš Zima. V obecném povědomí není Matematicko-fyzikální fakulta UK určitě zapsána jako instituce, kt vývoji nových nápojů. Přesto dlouhodobě spolupracuje s Výzkumným ústavem pivovarským a sla nových technologiích či exaktních měřeních vlastností a kvality pivních nápojů. „Vývoj kaž spojen s rizikem. Myslím si ale, že právě hledání nových cest, jak v teoretické, tak aplik jedním z hlavních úkolů Univerzity Karlovy a jejích fakult. Slušné číslo je natolik inovat receptura, vytvořená společně s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, je chráněna Úř vlastnictví,“ upozorňuje proděkan pro PRopagaci MFF UK doc. Martin Vlach. „Moc mě těší, že máme další čísla, která se počítají k úspěšnému transferu z Matfyzu. Samo zaujalo, že právní ochrana pivních receptur je v Česku tak podceňovaná, a přitom může velm i takto neobvyklých a chutných výsledků univerzitního výzkumu do praxe,“ sděluje předseda Charles University Innovations Prague (CUIP) Mgr. Otomar Sláma. Hlavní inovací je využití vinařských kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Na rozdíl od běžný kmenů nedokážou zkvašovat maltózu, hlavní cukr pivovarské mladiny. Přirozeně tak vzniká je množství alkoholu a výsledný produkt proto není třeba příliš dále upravovat. Díky tomu je charakteristická chuť nápoje, kterou navíc podtrhuje studené chmelení. „Myslím, že Slušné technologie jeho výroby je příkladem úspěšného fungování tzv. partnerského fakultního prog prostřednictvím se realizuje spolupráce s externími komerčními subjekty. Rychlost, s jakou úplnou novinku dostat až do výrobní praxe, je nepochybně srovnatelná s jakoukoli soukromou podtrhuje doc. Vlach. Naznačený výrobní proces ovšem není tak přímočarý, jak by se mohlo zdát a je ovlivňován řa a dalších parametrů, které bylo nutné teoreticky definovat a experimentálně potvrdit, příp Slušné číslo má díky tomu osvěžující chuť, ušlechtilé chmelové aroma, středně silný říz a barvu. Celek doplňuje studené chmelení odrůdami Kazbek a Mosaic, které dodávají kořeněnou citrusu a tropického ovoce. Jedinečné vlastnosti dané inovativní technologií však vyžadují zpracování, v němž není místo pro spěch nebo náhražky. Spodně kvašené nealkoholické pivo v precizností, poctivostí a úctou benešovský Pivovar Ferdinand. „Používáme klasickou českou nejkvalitnější suroviny, včetně vlastního humnového sladu. Mladinu vaříme dvourmutovým způ si na odděleném spodním kvašení a dokvašování v ležáckém tanku. To všechno jsme zvládli i netradičních vinařských kvasinek, přidaných ve fázi zrání přímo do piva. Díky nim je Slušn vyvážené a chuťově sladěné bez dominantní chuti,“ vysvětluje jednatel Pivovaru Ferdinand I Distribuce Slušného čísla bude probíhat v provozovnách univerzitního stravování Culina Car může ochutnat i širší veřejnost. „Univerzita Karlova se letos zasazuje o mnoho změn v rámc svých studentů. Nejen, že představuje novou značku Culina Carolina, která reprezentuje změ přístupu ke stravovaní v menzách a bufetech UK. Culina Carolina FOOD také zařadila Slušné svých vlastních produktů a obohacuje tak značku jídel, která jsou vyráběna za přispění uni na univerzitní půdě. A jsem velmi hrdý, že dnes představujeme nové nealkoholické pivo Sluš zcela nově rekonstruované menze Právnická,“ těší se z úspěchu kvestor Univerzity Karlovy J Horáček. „Předpokládáme, že nové univerzitní nealkoholické pivo budeme za nějaký čas distr v maloobchodní síti, primárně v půllitrových lahvích, které jsou optimální z hlediska konc zachování vlastností nápoje,“ upřesňuje Ing. Dařílek. Až ochutnáte, sami pochopíte, že tra nejsou nepřátelé, ale naopak spojenci. Tradiční je totiž to, co bylo vždy, nikoli to, co b číslo je toho nejlepším a dobře pitelným důkazem. Kontakt pro média: Za MFF UK Doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. Proděkan pro PRopagaci Tel.: +420 608 770 918 e-mail: martin.vlach(zavinac)mff.cuni.cz [ MAIL "martin.vlach(zavinac)mff.cuni.cz"] Za Culina Carolina Mgr. Lucie Budinová PR a marketing Tel.: +420 723 309 712 e-mail: lucie.budinova(zavinac)kam.cuni.cz [ MAIL "lucie.budinova(zavinac)kam.cuni.cz"] Za Pivovar Ferdinand, s.r.o. Ladislav Lojka obchod a marketing Tel.: + 420 773 160 856 e-mail: lojka(zavinac)pivovarferdinand.cz [ MAIL "lojka(zavinac)pivovarferdinand.cz"] ZA SPRÁVNOST: Mgr. Václav Hájek Tiskový mluvčí UK Odbor vnějších vztahů Univerzita Karlova tel: +420 224 491 248 mob: 721 285 565 e-mail: pr(zavinac)cuni.cz [ MAIL "pr(zavinac)cuni.cz"] Univerzita Karlova Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskyto služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení U je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Ra vývoj a inovace. Podle mezinárodních žebříčků patří mezi 1 % nejlepších světových univerzi Univerzita má přes 12 000 zaměstnanců, z toho více než 4700 akademických a vědeckých praco studuje téměř 45 500 studentů, kteří studují ve více než 800 akreditovaných studijních pro 150 v cizím jazyce. Univerzitu ročně absolvuje téměř 8000 studentů. Univerzita Karlova se zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Absolventi UK vykazují dlouhodobě ne nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu nejvyšším. Od roku 2018 je členem prestižní mezinárodní univerzitní aliance 4EU+.