UK v médiích

‹  Prosinec 2017  ›

SoNe
123
PoÚtStČtSoNe
45678910
PoÚtStČtSoNe
11121314151617
PoÚtStČtSoNe
18192021222324
PoÚtStČtSoNe
25262728293031

27. listopadu 2017

V Hybernské vznikne moderní univerzita, má sloužit akademické obci i veřejnosti

Projekt s názvem Hybernská ožívá, který odstartoval letos v březnu kulturně-vědeckým festivalem Týden diverzity, je pro rozsáhlý soubor budov nedaleko Prašné brány jen začátkem něčeho mnohem většího.


23. listopadu 2017

Tajemství egyptského písku

luneční žár, prach, písek, spousta potu, shon. To je práce českých egyptologů, žádná romantika. Nyní ohlásili další výjimečný objev. Našli chrám, který se pod pískem schovával 3 300 let. Celý jej odkryli, ale jen na pár týdnů. Před několika dny chrám slavného faraona Ramesse II. opět zcela zasypali. Pod pískem mu je mnohem líp.


20. listopadu 2017

UK ocenila vynikajícího učitele a vzdělávací počin

Univerzita Karlova dnes opět při příležitosti 17. listopadu ocenila vynikající vyučující a vzdělávací počiny. Cenu Arnošta z Pardubic získal profesor Petr Charvát z pedagogické fakulty a tým z právnické fakulty za program Street Law - zažít právo jinak. In memoriam byl v Karolinu oceněn za přínos světové vědě, pedagogické činnosti a popularizaci vědy Jan Suda


9. listopadu 2017

Pomsta nacistů byla rychlá a nekompromisní. Recenze Attentat 1942

Zhruba před dvěma lety se objevil zajímavý učební experiment Československo 38-89 Atentát, mapující neobyčejný osud jednoho obyčejného Čecha, který skončil v koncentračním táboře. Hra byla trochu doladěna, vylepšena a nyní vyšla na Steamu.


28. října 2017

Na vysoké školy se valí tsunami

UN jako první médium před rokem uveřejnily informaci, že studentům, kteří začínají nově studovat, hrozí, že nemusejí své studium vůbec dokončit. Je totiž hodně pravděpodobné, že vysoké školy nestihnou zdaleka všechny nové akreditace získat dříve, než ty staré zaniknou. Našlo se tedy po roce nějaké řešení? A jak vůbec vypadá aktuální situace s akreditacemi?


20. října 2017

Kam na vysokou? Příležitostí přibývá

Výuku bakalářského oboru fyzioterapie spustí po prázdninách v Karlových Varech 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Od listopadu do února bude každý druhý pátek pořádat ve svém karlovarském sídle na nábřeží Jana Palacha dny otevřených dveří, kterých se budou účastnit i odborníci fakulty. První akce je plánovaná na 10. listopadu.


17. října 2017

Čeští vědci našli faraonův chrám

Objevený chrám faraona Ramesseho II. umožní lepší pohled na vztah vládce a náboženství. Ojedinělou starověkou památku odkryli v Abúsíru čeští archeologové.


11. října 2017

Zima: Naši absolventi musí být úspěšní i v roce 2050

Univerzita Karlova, jež má devítimiliardový rozpočet, volí rektora. Lidové noviny přináší rozhovor s kandidátem na rektora Tomášem Zimou.


7. října 2017

Na Uherskohradišťsku bylo odlito žezlo FSV UK

Žezlo Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, které zhotovil sochař Otmar Oliva, dnes odlili pracovníci dvou sléváren na Uherskohradišťsku. Žezlo začne fakulta používat příští rok, řekl dnes ČTK její proděkan Filip Láb. Výroba bude stát včetně materiálu zhruba 600.000 korun, sochař Oliva svou práci udělal zdarma. Fakulta dosud neměla vlastní insignie a její studenti skládali akademický slib na žezlo filozofické fakulty.


27. září 2017

Teologové z ruzyňské učebny číslo 163

Programem Univerzity Karlovy na vzdělávání vězňů v bohoslovectví již prošlo 51 lidí. A dalších třináct teď od podzimu nastupuje do „prváku“ bakalářského studia. Co je čeká?


23. září 2017

Univerzitní koleje hlásí stop stav, tisíce studentů jsou bez ubytování

Bydlení na kolejích je opět v módě, jejich kapacita ale nepostačuje. Na vině jsou ceny nájmů v Praze a nedostatek volných bytů


18. září 2017

Vysoké školy dostanou přidáno, vláda zatím neupřesnila o kolik

Vysoké školy dostanou příští rok přidáno, představitelé vládní koalice ale zatím neupřesnili, s jakou částkou mohou počítat. Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) našla po výzvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z minulého týdne ministerstva ve svých rezervách devět miliard korun pro zvýšení rozpočtu na příští rok. Pilný však pravděpodobně nesplní požadavek vysokých škol na růst ve výši 4,5 miliardy, koaliční strany hovoří o třech miliardách. Kabinet bude rozpočet schvalovat příští pondělí.


6. září 2017

Výbuchy vodíku a levitující magnety. Pražský Kulaťák ovládl Festival vědy

Seznámit se s vlastnostmi kapalného dusíku, nakreslit cestičku pro termity anebo přihlížet startu improvizovaných raket mohli návštěvníci Festivalu vědy na pražském Vítězném náměstí. Jeho pátý ročník připravil pražský Dům dětí a mládeže ve spolupráci s vysokoškolskými institucemi.


29. srpna 2017

Podíl výdajů státu na vysoké školy na HDP od roku 2009 klesá

Podíl výdajů státu na české vysoké školy na hrubý domácí produkt (HDP) v Česku od roku 2009 klesá. Zatímco tehdy dával stát na vysoké školy více než 0,6 procenta HDP, nyní je to 0,45 procenta, řekl dnes novinářům předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Rozpočet českých vysokých škol se podle Asociace evropských univerzit snížil od roku 2010 o 16 procent. V důsledku toho klesají reálné mzdy vysokoškolských pedagogů a někteří učitelé ze škol údajně odcházejí.


22. srpna 2017

Vězni studují i teologii

Vzdělání je „místenkou“ na cestu vzhůru – k osobnímu a společenskému vzestupu. I čeští vězni mají šanci zlepšit si při výkonu trestu své znalosti. A to jako učni, jako účastníci kurzů, anebo dokonce jako bakalářští studenti Univerzity Karlovy.


22. srpna 2017

Vysoké školy vábí uchazeče

Volné kapacity hlásí stále většina soukromých škol, přihlášku lze poslat i na 150 oborů veřejných VŠ.


17. srpna 2017

Mladý fyzik získal elitní ERC grant

Díky milionu eur Jiří Klimeš vybuduje tým, který vyvíjí chytré metody pro přesnější simulace materiálů, hlavně pak molekulárních krystalů. Metoda je zajímavá i pro farmacii a materiálové vědy.


29. července 2017

Do Prahy přijelo na 150 cizinců, kteří se učí česky

Na 150 zájemců o češtinu z celého světa přijelo do Prahy na tradiční Letní školu slovanských studií. Většina jich má s jazykem již zkušenosti, a tak šeptání v češtině doprovázelo i zahajovací komorní smyčcový koncert ve velké aule Karolina. Při něm se pomalu seznamovala studentka z Vídně, která právě čte Karla Čapka, s mladíkem z Moskvy, který se česky učí už od 13 let. Na Filozofickou fakultu zamířili i studenti z Ghany či Kolumbie.


16. července 2017

Letní školy: umění, ale také experimentální chirurgie

Na tři desítky účastníků přivítala Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni na své Letní škole experimentální chirurgie. Ta je v celé republice ojedinělá, studenti si mohou odnést zcela nové dovednosti. Vyzkoušejí si totiž operace nejrůznějších orgánů, během studia takovou šanci nedostanou. Čtvrtého ročníku se účastní studenti devíti zemí.


12. července 2017

Výstavba kampusu UK v H. Králové by mohla začít do dvou let

Výstavba Výzkumného a vzdělávacího centra Univerzity Karlovy (UK) v Hradci Králové by mohla začít do dvou let a stát bude přes 2,6 miliardy korun. Novinářům to dnes po podpisu memoranda o spolupráci hradeckých fakult UK a Královéhradeckého kraje na tomto projektu řekl děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Miroslav Červinka.


1. července 2017

Karlova univerzita uspěla v USA

Hned dvě prestižní ceny Americké asociace knihoven (ALA) získali minulý týden na konferenci v Chicagu pedagogové Univerzity Karlovy (UK).

Odborná porota složená z knihovníků, knihkupců a čtenářů tento rok v nejprestižnějších kategoriích ocenila v oboru filozofie zlatou medailí a titulem filozofická kniha roku dílo profesora Tomáše Halíka Chci, abys byl. V roce 2012 jej vydalo Nakladatelství Lidové noviny a loni v americkém překladu (I Want You To Be) vydavatelství University of Notre Dame Press.


24. června 2017

VŠ: Návrh rozpočtu ministra financí na vědu odporuje slibům ANO

Vysokým školám se nelíbí návrh ministerstva financí na přidělení peněz pro vědu a výzkum. Rada pro vývoj a inovace navrhovala rozpočet 36 miliard korun, ale ministerstvo návrh snížilo o tři miliardy. Podle vysokých škol to odporuje předvolebnímu slibu hnutí ANO, jehož ministr Ivan Pilný finance řídí. ANO v roce 2013 slibovalo zdvojnásobení peněz na vědu a výzkum, upozornil dnes po zasedání Rady vysokých škol její místopředseda Tomáš Opatrný.


14. června 2017

Moderní kolej: vlastní koupelna, venku hřiště

Bydlení sice v dezolátním stavu, ale o to nejde, důležitější jsou večírky a studentský život. Tato představa o ideální vysokoškolské koleji už, zdá se, neplatí. Studenti chtějí jednolůžkové pokoje, vlastní koupelnu a klid na učení. Scházet se prý mohou na hřišti, ve společenské místnosti nebo kuřárně. A vedení pražských kolejí na to začínají pomalu reagovat. Aktuálně se ve velkém mění například kolej Hvězda, která patří pod Karlovu univerzitu.


9. června 2017

Rektoři chtějí více peněz pro VŠ, dochází jim trpělivost

Vztah současné vlády k vysokému školství je nejhorší od roku 1989, řekl dnes po jednání České konference rektorů (ČKR) její místopředseda a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Rektoři dnes premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) v otevřeném dopise vyzvali, aby zajistil dodržení slibů o navýšení financování vysokých škol. Chtějí také jednat s ministrem financí. V případě, že se návrh rozpočtu během léta zásadně nezmění, chtějí rektoři na vládu naléhat ještě důrazněji.


8. června 2017

Rektoři odmítli návrh rozpočtu, prohlubuje prý podfinancování VŠ

Česká konference rektorů (ČKR) dnes na svém zasedání odmítla návrh státního rozpočtu pro příští rok, který podle nich prohlubuje podfinancování vysokých škol. Obrátí se proto otevřeným dopisem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Vyplývá to z usnesení konference, pod nímž je podepsán rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který dnes obhájil funkci předsedy ČKR.


5. června 2017

Studenti tápou, kam jít s depresí

Až tři čtvrtiny chronických duševních nemocí se projeví do 24 let. Během studia se lidé nejčastěji setkávají s prvními většími stresy, které mohou být spouštěčem pro nějaký větší psychický problém. Služby psychologa ale nejsou zrovna levné. Také proto čeští studenti o nějaké odborné konzultaci málokdy uvažují.


18. května 2017

Shromáždění na Albertově uspořádá 17. listopadu opět UK

Shromáždění na Albertově 17. listopadu letos opět uspořádá Univerzita Karlova. Místo, na které před dvěma roky studenti nesměli kvůli shromáždění Bloku proti islámu za účasti prezidenta Miloše Zemana, se jí podařilo zajistit včas. ČTK to řekl mluvčí univerzity Václav Hájek. Na Albertově si studenti tradičně připomínají historické události z let 1939 a 1989.


16. května 2017

Česká Učená společnost ocenila za přínos vědě 18 vědců i studentů

Osmnáct vědců, pedagogů i studentů ocenila Učená společnost České republiky za rozvoj vědy, výsledky jejich práce či podporu zájmu o výzkum. Ocenění si převzali dnes v pražském Karolinu. Medaile za zásluhy o rozvoj vědy obdrželi historička Zdeňka Hledíková, biolog Jan Květ a ekolog Bedřich Moldan. V kategorii vědecký pracovník si cenu odnesl Tomáš Doležal za vědeckou a pedagogickou práci na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity.


10. května 2017

Umělé nohy, skleněné oči i první sluchadla

Dát za něco ruku do ohně nebo vzít nohy na ramena. V reklamním spotu Národního technického muzea (NTM) se nejedná o metafory, ale o reálné skutky.

Věty totiž pronesli paralympionik Jiří Ježek nebo handicapovaný závodník na kole Richard Štěpánek, kterým plnohodnotný život umožňují umělé končetiny. Spot tak láká na velkou výstavu Národního technického muzea Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně.


9. května 2017

Větší zájem začíná být o techniku

Psychologie, anglistika, práva nebo medicína. Tak vypadá volba těch nejambicióznějších studentů, kteří se nebojí o své místo na akademické půdě tvrdě poprat. Právnická fakulta Univerzity Karlovy například přijímá podle posledních údajů ministerstva školství jen něco přes dvacet procent uchazečů, o návalu na medicínu píšeme na předchozí straně. Asi nejvýrazněji se šance na přijetí liší v rámci jednotlivých filozofických fakult a jejich oborů.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám