UK v médiích

‹  Únor 2018  ›

ČtSoNe
1234
PoÚtStČtSoNe
567891011
PoÚtStČtSoNe
12131415161718
PoÚtStČtSoNe
19202122232425
PoÚtSt
262728

29. ledna 2018

Univerzita Karlova spustila web ke 100. výročí založení ČSR

Univerzita Karlova spustila nový tematický web k oslavám 100. výročí založení Československa. Nabízí na něm přehled akcí pro veřejnost, které připomenou nejen rok 1918, ale i další "osmičková" výročí, zejména mobilizaci v roce 1938, komunistický převrat v únoru 1948 a vpád vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Lidé se na stránkách dočtou také o vztahu univerzity a státu.


22. ledna 2018

Zástupci akademiků a studentů si připomněli Jana Palacha

Zástupci akademiků a studentů si dnes v Karolinu připomněli 49. výročí úmrtí Jana Palacha, který se v lednu 1969 upálil na protest proti lhostejnosti spoluobčanů po vpádu armád Varšavské smlouvy do Československa. Jeho čin označili za mimořádně hrdinský. Měl by podle nich inspirovat lidi k tomu, aby si i v dnešní době více vážili svobody a demokracie.


19. ledna 2018

Fakulta má konečně žezlo

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy má od včerejška svůj vlastní talár a žezlo, na které budou přísahat studenti při imatrikulacích a promocích. Od svého založení v roce 1990 si symboly fakulty neboli insignie musela půjčovat, studenti tak přísahali na žezlo Filozofické fakulty UK. Návštěvníci si je mohou ode dneška do konce ledna prohlédnout v Křížové chodbě Karolina na Ovocném trhu.


9. ledna 2018

Univerzita Karlova připravuje nový koncept doktorských studií

V doktorandských studiích na Univerzitě Karlově by v budoucnu měly spolupracovat různé obory podobného zaměření. Vedení školy nyní připravuje koncepci, která by měla vést ke sjednocení podobných studijních programů pro doktorandy. Univerzita chce zároveň zhodnotit kvalitu studentů, ti horší z ní zřejmě budou muset odejít.


3. ledna 2018

Univerzita Karlova chystá oslavy svého založení a vzniku ČSR

Univerzita Karlova chystá letos řadu akcí, které připomenou 670 let od jejího založení a 100 let od vzniku samostatného Československa. Kromě slavnostních shromáždění, různých diskusí a seminářů, připravuje například výstavy, soutěže pro děti či zajímavé knihy. Ve spolupráci s Českou televizí se univerzita bude podílet také na natáčení dokumentárního seriálu o vzniku Československa


21. prosince 2017

Nadílka osmi miliard má pachuť

Ministerstvo školství nově doplnilo dvacítku štědře podpořených excelentních vědeckých týmů. Přední vědci však nešetří kritikou.


20. prosince 2017

Tíži Vánoc chtějí vězni prospat

Pro většinu Čechů bývají Vánoce tím nejradostnějším obdobím roku. Za mřížemi je to jinak.


19. prosince 2017

Tomáš Zima: Francie zpřísňuje zákon zakazující mobily ve školách. Je to správný zákon

Francie zpřísňuje zákon, který zakazuje mobilní telefony v základních školách. Během vyučování je mají žáci odkládat do zvláštních skříněk. Podle rektora UK Tomáše Zimy je to správný zákon.


12. prosince 2017

Univerzita nabízí absolventům slevy

V některých zemích je běžné, že univerzity zůstávají dlouhodobě ve styku se svými absolventy (alumni), mají přehled o jejich kariérách, případně s nimi spolupracují.


12. prosince 2017

České studentky dosáhly historického úspěchu v soutěži mezinárodních investičních arbitráží

České studentky z Univerzity Karlovy dosáhly historického úspěchu v soutěži mezinárodních investičních arbitráží. V konkurenci více než stovky škol z celého světa skončily na druhém místě před Harvardem nebo ruskou Lomonosovou univerzitou


3. prosince 2017

Letošní Česká hlava ocenila výzkum nemoci včel i úpravu proteinů

Ocenění Česká hlava, které se uděluje za vědu, výzkum a inovace, získali letos badatelé, kteří se věnují nemoci včel, zkoumání magnetických látek a také úpravám proteinů. Kromě toho porota ocenila i ocelářskou firmu vyvíjející povlaky materiálů.


27. listopadu 2017

V Hybernské vznikne moderní univerzita, má sloužit akademické obci i veřejnosti

Projekt s názvem Hybernská ožívá, který odstartoval letos v březnu kulturně-vědeckým festivalem Týden diverzity, je pro rozsáhlý soubor budov nedaleko Prašné brány jen začátkem něčeho mnohem většího.


23. listopadu 2017

Tajemství egyptského písku

luneční žár, prach, písek, spousta potu, shon. To je práce českých egyptologů, žádná romantika. Nyní ohlásili další výjimečný objev. Našli chrám, který se pod pískem schovával 3 300 let. Celý jej odkryli, ale jen na pár týdnů. Před několika dny chrám slavného faraona Ramesse II. opět zcela zasypali. Pod pískem mu je mnohem líp.


20. listopadu 2017

UK ocenila vynikajícího učitele a vzdělávací počin

Univerzita Karlova dnes opět při příležitosti 17. listopadu ocenila vynikající vyučující a vzdělávací počiny. Cenu Arnošta z Pardubic získal profesor Petr Charvát z pedagogické fakulty a tým z právnické fakulty za program Street Law - zažít právo jinak. In memoriam byl v Karolinu oceněn za přínos světové vědě, pedagogické činnosti a popularizaci vědy Jan Suda


9. listopadu 2017

Pomsta nacistů byla rychlá a nekompromisní. Recenze Attentat 1942

Zhruba před dvěma lety se objevil zajímavý učební experiment Československo 38-89 Atentát, mapující neobyčejný osud jednoho obyčejného Čecha, který skončil v koncentračním táboře. Hra byla trochu doladěna, vylepšena a nyní vyšla na Steamu.


28. října 2017

Na vysoké školy se valí tsunami

UN jako první médium před rokem uveřejnily informaci, že studentům, kteří začínají nově studovat, hrozí, že nemusejí své studium vůbec dokončit. Je totiž hodně pravděpodobné, že vysoké školy nestihnou zdaleka všechny nové akreditace získat dříve, než ty staré zaniknou. Našlo se tedy po roce nějaké řešení? A jak vůbec vypadá aktuální situace s akreditacemi?


20. října 2017

Kam na vysokou? Příležitostí přibývá

Výuku bakalářského oboru fyzioterapie spustí po prázdninách v Karlových Varech 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Od listopadu do února bude každý druhý pátek pořádat ve svém karlovarském sídle na nábřeží Jana Palacha dny otevřených dveří, kterých se budou účastnit i odborníci fakulty. První akce je plánovaná na 10. listopadu.


17. října 2017

Čeští vědci našli faraonův chrám

Objevený chrám faraona Ramesseho II. umožní lepší pohled na vztah vládce a náboženství. Ojedinělou starověkou památku odkryli v Abúsíru čeští archeologové.


11. října 2017

Zima: Naši absolventi musí být úspěšní i v roce 2050

Univerzita Karlova, jež má devítimiliardový rozpočet, volí rektora. Lidové noviny přináší rozhovor s kandidátem na rektora Tomášem Zimou.


7. října 2017

Na Uherskohradišťsku bylo odlito žezlo FSV UK

Žezlo Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, které zhotovil sochař Otmar Oliva, dnes odlili pracovníci dvou sléváren na Uherskohradišťsku. Žezlo začne fakulta používat příští rok, řekl dnes ČTK její proděkan Filip Láb. Výroba bude stát včetně materiálu zhruba 600.000 korun, sochař Oliva svou práci udělal zdarma. Fakulta dosud neměla vlastní insignie a její studenti skládali akademický slib na žezlo filozofické fakulty.


27. září 2017

Teologové z ruzyňské učebny číslo 163

Programem Univerzity Karlovy na vzdělávání vězňů v bohoslovectví již prošlo 51 lidí. A dalších třináct teď od podzimu nastupuje do „prváku“ bakalářského studia. Co je čeká?


23. září 2017

Univerzitní koleje hlásí stop stav, tisíce studentů jsou bez ubytování

Bydlení na kolejích je opět v módě, jejich kapacita ale nepostačuje. Na vině jsou ceny nájmů v Praze a nedostatek volných bytů


18. září 2017

Vysoké školy dostanou přidáno, vláda zatím neupřesnila o kolik

Vysoké školy dostanou příští rok přidáno, představitelé vládní koalice ale zatím neupřesnili, s jakou částkou mohou počítat. Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) našla po výzvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z minulého týdne ministerstva ve svých rezervách devět miliard korun pro zvýšení rozpočtu na příští rok. Pilný však pravděpodobně nesplní požadavek vysokých škol na růst ve výši 4,5 miliardy, koaliční strany hovoří o třech miliardách. Kabinet bude rozpočet schvalovat příští pondělí.


6. září 2017

Výbuchy vodíku a levitující magnety. Pražský Kulaťák ovládl Festival vědy

Seznámit se s vlastnostmi kapalného dusíku, nakreslit cestičku pro termity anebo přihlížet startu improvizovaných raket mohli návštěvníci Festivalu vědy na pražském Vítězném náměstí. Jeho pátý ročník připravil pražský Dům dětí a mládeže ve spolupráci s vysokoškolskými institucemi.


29. srpna 2017

Podíl výdajů státu na vysoké školy na HDP od roku 2009 klesá

Podíl výdajů státu na české vysoké školy na hrubý domácí produkt (HDP) v Česku od roku 2009 klesá. Zatímco tehdy dával stát na vysoké školy více než 0,6 procenta HDP, nyní je to 0,45 procenta, řekl dnes novinářům předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Rozpočet českých vysokých škol se podle Asociace evropských univerzit snížil od roku 2010 o 16 procent. V důsledku toho klesají reálné mzdy vysokoškolských pedagogů a někteří učitelé ze škol údajně odcházejí.


22. srpna 2017

Vězni studují i teologii

Vzdělání je „místenkou“ na cestu vzhůru – k osobnímu a společenskému vzestupu. I čeští vězni mají šanci zlepšit si při výkonu trestu své znalosti. A to jako učni, jako účastníci kurzů, anebo dokonce jako bakalářští studenti Univerzity Karlovy.


22. srpna 2017

Vysoké školy vábí uchazeče

Volné kapacity hlásí stále většina soukromých škol, přihlášku lze poslat i na 150 oborů veřejných VŠ.


17. srpna 2017

Mladý fyzik získal elitní ERC grant

Díky milionu eur Jiří Klimeš vybuduje tým, který vyvíjí chytré metody pro přesnější simulace materiálů, hlavně pak molekulárních krystalů. Metoda je zajímavá i pro farmacii a materiálové vědy.


29. července 2017

Do Prahy přijelo na 150 cizinců, kteří se učí česky

Na 150 zájemců o češtinu z celého světa přijelo do Prahy na tradiční Letní školu slovanských studií. Většina jich má s jazykem již zkušenosti, a tak šeptání v češtině doprovázelo i zahajovací komorní smyčcový koncert ve velké aule Karolina. Při něm se pomalu seznamovala studentka z Vídně, která právě čte Karla Čapka, s mladíkem z Moskvy, který se česky učí už od 13 let. Na Filozofickou fakultu zamířili i studenti z Ghany či Kolumbie.


16. července 2017

Letní školy: umění, ale také experimentální chirurgie

Na tři desítky účastníků přivítala Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni na své Letní škole experimentální chirurgie. Ta je v celé republice ojedinělá, studenti si mohou odnést zcela nové dovednosti. Vyzkoušejí si totiž operace nejrůznějších orgánů, během studia takovou šanci nedostanou. Čtvrtého ročníku se účastní studenti devíti zemí.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám