UK v médiích

‹  Únor 2019  ›

SoNe
123
PoÚtStČtSoNe
45678910
PoÚtStČtSoNe
11121314151617
PoÚtStČtSoNe
18192021222324
PoÚtStČt
25262728

24. ledna 2019

Nový klub v Hradci bude, zní z koalice

Nový vysokoškolský klub, který má vzniknout rekonstrukcí Pajkrovy flošny, má výraznou podporu nové hradecké koalice. V jejím čele stanul bývalý univerzitní profesor a současný hradecký primátor Alexandr Hrabálek, který projekt roky propaguje.


16. ledna 2019

Palachův odkaz nepohasl

Černá masivní „hrana zla“ procházející svým ostřím rodinným domem, i taková bude podoba památníku, který vzniká na Mělnicku. Výročí 50 let od Palachova činu však nestihne.


14. ledna 2019

Odmítám klišé, že je vše špatně a nikomu se nedaří

„K blížícímu se 30. výročí listopadu ’89 bych si přál, aby společnost měla větší zájem o věci veřejné a byla méně lhostejná,“ říká rektor Univerzity Karlovy v rozhovoru v MF Dnes.


15. prosince 2018

Superlék na tuberu?

Tým královéhradeckých vědců z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy objevil nový typ látek, které jsou účinné jak proti standardním kmenům tuberkulózy, tak i proti těm dosud rezistentním.


14. prosince 2018

Čeští studenti se mohou dostat mezi evropskou špičku

Evropská města Paříž, Prahu, Varšavu, Heidelberg, Milán a Kodaň mohou už příští rok spojit mládí, vzdělání a výzkum. Učitelé a studenti jejich univerzit začnou využívat to nejlepší, co se zde vyučuje. Jde o pilotní projekt, u jehož zrodu stál francouzský prezident Emmanuel Macron.


12. prosince 2018

Babiš podpořil miliardovou investici do Kampusu Albertov. Sešel se s rektorem UK

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se prostřednictvím lídra Petra Stuchlíka nepodařilo „udělat Prahu', tak se Babiš rozhodl, že bude dění v metropoli ovlivňovat alespoň z pozice předsedy vlády. Minulý týden se sešel s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Řešili spolu kampus na pražském Albertově.


5. prosince 2018

Čtyři výzkumníci do 40 let převzali ceny Discovery Award

Ceny Discovery Award za výzkum v oblasti medicíny a farmacie, které uděluje farmaceutická společnost Novartis výzkumníkům do 40 let, dnes převzali čtyři vědci.


27. listopadu 2018

Půlstoletí“ Karolina

Další osmičkové výročí oslavila včera Karlova univerzita. Před padesáti lety se po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně znovuotevřelo Karolinum.


16. listopadu 2018

Ocenění Hospodářské komory Řád Vavřínů dnes získalo 14 osobností

Nejvyšší ocenění Hospodářské komory Řád Vavřínů 2018 dnes získalo 14 podnikatelů, špičkových odborníků a další celospolečensky významných osobností. Mezi oceněnými je například kamnář a prezident Cechu kamnářů Pavel Rynda, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, herec Jaromír Hanzlík nebo hokejista Jaromír Jágr.


12. listopadu 2018

Česká studie ukazuje vliv klimatické změny na mezidruhové vztahy

Článek Vojtěcha Kubelky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) na příkladu ptáků bahňáků ukazuje, že klimatická změna může ovlivňovat mezidruhové vztahy. Lokality s nejvýraznějším globálním oteplováním a vyšší mírou klimatické nestability v Arktidě vykazovaly nejvyšší míru toho, jak se vajíčka v hnízdech bahňáků stávala kořistí dravců.


8. listopadu 2018

Lékařská fakulta v lednu otevře simulační centrum

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové v lednu spustí nové simulační centrum. Půjde o interaktivní výukové centrum, které využívá nejmodernější učební pomůcky a přístroje nahrazující živého pacienta, což by mělo pomoci při praktické výuce budoucích lékařů. Vybavení centra vyjde na 48 milionů korun.


6. listopadu 2018

Univerzita Karlova láká zahraniční studenty

Na Univerzitě Karlově (UK) se hlásí čím dál víc uchazečů do cizojazyčných programů. Ačkoli počet přijatých ke studiu v cizím jazyce se zásadně nemění, zájem o tyto programy vzrostl za posledních pět let víc než dvojnásobně.


3. listopadu 2018

Karlova univerzita je na regionálním žebříčku vysokých škol třetí

Univerzita Karlova v Praze (UK) se na regionálním žebříčku nejlepších vysokých škol ve východní Evropě a Střední Asii spolu s Petrohradskou státní univerzitou umístila na třetím místě, lepší hodnocení získaly Lomonosovova univerzita v Moskvě a Novosibirská státní univerzita.


24. října 2018

Matematik Nešetřil z UK získal prestižní grant ERC

Matematik Jaroslav Nešetřil z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (UK) obdržel prestižní grant Evropské výzkumné rady (ERC), tzv. ERC Synergy Grant. Společně s maďarskými kolegy z Univerzity Loránda Eötvöse a Středoevropské univerzity v Budapešti získali deset milionů eur (zhruba 260 milionů korun), UK dostane více než dva miliony eur (přes 52 milionů korun), napsal ČTK Nešetřil. Skupina bude zkoumat matematickou teorii dynamických sítí, jež v současnosti ovlivňují všechny oblasti vědy a technologií.


15. října 2018

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy oslavila svůj velký úspěch

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy oslavila svůj velký úspěch, a to překvapivě v úplně jiném oboru. Cenu Evropské unie pro kulturní dědictví získala za záchranu pozůstatků rotundy, na kterou se přišlo náhodou při opravě budovy na Malostranském náměstí.


10. října 2018

Česko má málo vysokoškoláků. Nabrali jsme obrovské zpoždění za světem, říká odborník na školství

Podle statistik, které zveřejnila v úterý agentura Eurostat, bylo v loňském roce v České republice celkem 23,9 procenta vysokoškolsky vzdělaných lidí ve věkové kategorii od 25 do 64 let. Za většinou členských zemí Evropské unie v této statistice Česko zaostává.


5. října 2018

Češi našli hrob faraonova „premiéra“

Musel to být výjimečný muž s jedinečným postavením. Jmenoval se Kaires a žil před zhruba 4500 lety. Byl velmi blízký staroegyptskému panovníkovi; byl jeho důvěrníkem.


4. října 2018

Na Univerzitě Karlově vzrostl zájem o cizojazyčné programy

Na Univerzitě Karlově (UK) se hlásí čím dál víc uchazečů do cizojazyčných programů. Ačkoli počet přijatých ke studiu v cizím jazyce se zásadně nemění, zájem o tyto programy vzrostl za posledních pět let víc než dvojnásobně.


3. října 2018

Koleje jsou životní styl. Bydlení v Praze přestává být pro studenty dostupné a zájem o koleje roste

Ve městě, kde stále rostou nájmy, se studentské koleje mohou stát útočištěm pro mladé lidi. Ačkoliv si nájemníci stěžují na vybavení a starý nábytek, za ubytování jsou většinou rádi.


28. září 2018

Koleje hlásí: Máme plno

Navzdory tomu, že na české vysoké školy momentálně nastupují nejslabší populační ročníky za více než 30 let, poptávka po kolejích je enormní.


18. září 2018

Nejlépe se uplatní lékaři

Pryč jsou časy, kdy synonymem špatně placeného povolání byla práce lékaře či učitelky, zatímco na vrcholu platového žebříčku stáli „ajťáci“. Podle údajů Informačního systému o průměrných výdělcích si i hůře vydělávající praktický lékař přijde měsíčně na částku převyšující padesát tisíc korun, jeho kolegové z oboru chirurgie vydělají průměrně téměř devadesát tisíc.


17. září 2018

„Studenty je třeba vytřídit“

„Věřím, že 1,8 miliardy, které poptávají vysoké školy, by mohly být dokonce navýšeny o nějaké stovky milionů korun,“ říká Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy. Dostudovat ale nemůže každý.


10. září 2018

Lékaři stárnou, mladí chybí. Zatím

Na plzeňskou medicínu v říjnu nastoupí téměř 300 nováčků. V následujících letech se počet přijatých zvedne o 15 procent. Vláda totiž pošle lékařským fakultám více peněz na výuku. Množství absolventů, kterých je v krajské metropoli zhruba 180 ročně, nestačí nahradit ani doktory odcházející do důchodu. Největší bolestí je přitom nedostatek praktiků.


4. září 2018

Lékařské fakulty mají přidělené peníze na navýšení platů už letos

Lékařské fakulty dostanou 135 milionů korun na navýšení platů už od tohoto akademického roku. Přidají hlavně učitelům prvních tří ročníků, řekl dnes ČTK předseda Asociace děkanů lékařských fakult a děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksi Šedo.


23. srpna 2018

Projekt FSV UK chce zlepšit mediální a multikulturní vzdělávání

Odborníci z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) chtějí navrhnout nové didaktické metody, které by měly zlepšit kvalitu mediálního a multikulturního vzdělávání ve školách. Pomoct jim v tom má projekt, ve kterém budou zjišťovat mediální zkušenosti českých dětí a jejich postoje k multikulturnímu soužití.


5. srpna 2018

V Dobrušce se krajané učí česky naposledy

Ani v létě nejsou učebny školicího centra Univerzity Karlovy v Dobrušce prázdné. Místa ve třídách obsadili potomci českých emigrantů z celého světa. V učebně vedle sebe sedí osmnáctiletá studentka, třicátníci i senioři narození před sedmdesáti lety. Příběh každého z nich má stejného jmenovatele: předky, již z českých zemí emigrovali a v novém bydlišti se snažili zachovat svůj rodný jazyk.


2. srpna 2018

Co Češi umí? Ekonomii a fyziku

I když zrovna probíhají prázdniny, analytici vytvářející Šanghajský žebříček (ARWU) zveřejnili oborové rankingy světových univerzit, jež excelují v různých vědách. Do první globální stovky se podařilo proniknout dvěma vědním disciplínám z Univerzity Karlovy – fyzice (76. až 100. příčka) a ekonomii (též 76. až 100. místo). V dalších dvanácti oborech náleží pracoviště UK do TOP 200 vysokých škol, například v klinické medicíně, vědách o Zemi, v ekologii, geografii, matematice, farmacii nebo v sociologii.


28. července 2018

Na VŠ pokračují i o prázdninách přijímací zkoušky na řadu oborů

Vysoké školy i o prázdninách přijímají uchazeče na některé své obory, které se zatím zcela nenaplnily. Uchazečům o vysokoškolské vzdělání se tak nabízí řada technických oborů, ale také některých oborů filozofických, teologických či přírodovědných. Nejvíce lidí se dosud přihlásilo na lékařské, ekonomické a pedagogické fakulty, kde letošní přijímání nových studentů již převážně skončilo. Zájem o studium je většinou srovnatelný s loňskem, zjistila ČTK v anketě mezi vysokými školami.


18. července 2018

Čeští vědci pomohli s objasněním přechodu života z vody na souš

Vědci z Přírodovědecké fakulty (PřF) Univerzity Karlovy v Praze významně pomohli s přečtením genomu složité vodní řasy, která je pokládaná za sestru suchozemských rostlin. Mezinárodní tým se řasou zabýval proto, aby odhalil, jak se zhruba před 500 miliony let odehrál přechod organismů z vody na souš.


10. července 2018

Sorbonna se sbližuje s Karlovkou

Je to jedno z nejslavnějších univerzitních jmen na světě. Aby také ne: Collége de Sorbonne vznikla již v roce 1257 jako jedna z kolejí Pařížské univerzity, ale na rozdíl od své pražské mladší sestřenice, Univerzity Karlovy vzniklé roku 1348, nefunguje dodnes bez přerušení.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám