• Kalendář

Kalendář

‹  Říjen 2022  ›

SoNe
12
PoÚtStČtSoNe
3456789
PoÚtStČtSoNe
10111213141516
PoÚtStČtSoNe
17181920212223
PoÚtStČtSoNe
24252627282930
Po
31

17. října 2022

Ukrajinská sonda identitní s Lenkou Víchovou

KDY: 18.00

KDE: Kampus Hybernská

Pokračování série Ukrajinské sondy Marie Koldinské, tentokrát na téma národní identity v kontextu války na Ukrajině. Více informací zde.


18. října 2022

Welcome Day pro nové doktorandy

DOKTORANDI

Studuješ nově doktorský program na Univerzitě Karlově a chceš se seznámit s tím, co tě čeká? Pak rozhodně nezmeškej Welcome Day pro nové studenty doktorského studia, kde se dozvíš nejen potřebné informace, ale seznámíš se i s dalšími začínajícími doktorandy!


18. října 2022

Mozkový jogging

STUDENTI

V rámci cyklu Fit & Smart Student akce určena studentům bakalářského a magisterského studia UK.

Jak funguje lidská paměť? Můžeme svou paměť trénovat? Chcete se dovědět více o mnemotechnikách, jak používat levou a pravou hemisféru nebo jak se učit podle paravidel mozku? Stačí přijít na tento seminář.


19. října 2022

Jednodenní juniorská univerzita na Farmaceutické fakultě ONLINE

KDY: 15.30–18.30

KDE: Farmaceutická fakulta ONLINE

Akce je určena pro středoškolské studenty (zejména vyšších ročníků) z ČR i SR se zájmem o obor v chemicko-biomedicínské oblasti i kohokoliv s maturitou (i studenti VŠ), které zajímá studium na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové. Více informací zde. | Facebooková událost


19. října 2022

Den otevřených dveří na Framaceutické fakultě ONLINE

KDY: 14.00–15.15

KDE: Farmaceutická fakulta ONLINE

Sledujte Den otevřených dveří z pohodlí svého domova online. Získáte informace o studijních programech Farmacie a Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví. Poslechněte si zkušenosti studentů, projděte fakultu a získejte odpovědi na svoje dotazy. Více informací zde. | Facebooková událost


20. října 2022

Kritické myšlení ve finančním světě

STUDENTI

V rámci cyklu Fit & Smart Student akce určena studentům bakalářského a magisterského studia UK.

Cílem webináře je pochopit důležitost kritického myšlení při finančním rozhodování jedince. Seznámíme se s rolí poradců, bank a institucí a získáme povědomí o jejich zájmech, motivaci, tricích a praktikách vůči zákazníkům. Po skončení webináře by účastník měl být schopen rozpoznávat nástrahy, neúplné či zavádějící informace z finančních trhů, produktů či pracovníků a firem fungujícím ve finančním sektoru.


20. října 2022

Křeslo pro Fausta s prof. Evou Zažímalovou

KDY: 16.30–17.30

KDE: Akademický klub 1. LF UK, Karlovo náměstí 40, Praha 2

Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR, vystudovala biochemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a od roku 1983 působí v Ústavu experimentální botaniky v dnešní Akademii věd ČR. Zabývá se výzkumem fytohormonu auxinu – jeho metabolismem a působením v rostlinných buňkách. Více informací zde.


24. října 2022

Úkol Evropa | Východ, nebo západ?

KDY: 18.00

KDE: Kampus Hybernská

Kam patří Česká republika? A jakou roli v tom hraje naše členství v EU? Dokáže Česko během svého předsednictví hasit geopolitické požáry? Více informací zde.


25. října 2022

Open Science Fest 2022

Chcete se dozvědět něco o tom, jak správně spravovat vědecká data či jak můžete pomoct při záchraně ohrožených druhů? Přijďte 25. října do Kampusu Hybernská na Open Science Fest 2022!


25. října 2022

Praktické fungování evropských institucí a práce v nich

STUDENTI UK

V rámci Předsednictví ČR v Radě EU na UK Vás srdečně zveme na přednášku prof. Petra Blížkovského, Generálního tajemníka Evropského Výboru regionů a bývalého studenta UK. Cílem tohoto projektu je přiblížit mladým vzdělaným lidem přímou zkušeností, že kariéra v institucích na evropské úrovni je obohacující profesní drahou s celospolečenským přesahem – že rozhodnutí právě v těchto fórech ovlivňují každodennost milionů Evropanů. Přijďte si poslechnout, jak konkrétně se můžete jako studentky a studenti jakéhokoliv oboru stát spolutvůrci a vykonavateli evropské politiky.


26. října 2022

Café Collaborations | Research excellence

KDY: 17.00

KDE: Kampus Hybernská

Jak se posuzuje excelentní výzkum v Německu a jak v Česku? Akce ve spolupráci s Velvyslanectvím Spolkové republiky Německo v Praze. Více informací zde.


27. října 2022

Seminář: univerzity a rovné příležitosti

Rovné příležitosti a lepší podmínky pro zapojení žen do vědy patří mezi témata, která v posledních letech poutají rostoucí pozornost i v českém prostředí. V rámci diskuzního semináře budou představeny stávající limity, problémy i možnosti změn. Akce se koná za laskavé podpory Nadace Hannse Seidela a pod záštitami ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové a rektorky Univerzity Karlovy Mileny Králíčkové. Rezervace zde.


31. října 2022 – 6. listopadu 2022

Týden Akademie věd 2022

Vědecký festival Týden Akademie věd ČR zahrnuje přednášky, výstavy, akce na pracovištích, dokumentární filmy, workshopy a mnohé další aktivity napříč celou republikou i všemi vědeckými obory. Festival je určen jak studentům středních škol, tak široké veřejnosti. Vlastní program v rámci festivalu nabízí i Univerzita Karlova.


1. listopadu 2022 – 4. listopadu 2022

Gaudeamus Brno 2022

Univerzita Karlova na tomto největším veletrhu vzdělávání u nás představí všech 17 fakult. Současní studenti Karlovky jsou připraveni na zvídavé dotazy. Přijďte k nám na expozici a zeptejte se na podmínky přijímacího řízení i na to, jak se na Karlovce žije. 1.– 3. 11. (úterý – čtvrtek) od 8 do 16 h, 4. 11. (pátek) od 8 do 14 h. Více informací zde.


7. listopadu 2022

Ukrajinské sondy Marie Koldinské | Sonda Univerzitní

KDY: 18.00

KDE: Kampus Hybernská

Jak pomáhá UK uprchlíkům a univerzitám ohroženými válkou na Ukrajině a jaký je plán akademické spolupráce v poválečné obnově Ukrajiny? Hostem Marie Koldinské bude rektorka Univerzity Karlova Milena Králíčková. Více informací zde.


8. listopadu 2022

Věda na Stanfordu a byznys v Silicon Valley

KDY:12.45–14.15

KDE: Vencovského aula VŠE, nám. W.Churchilla 4, Praha 3

Barbara Paldus, ambasadorka a mecenáška NF Neuron, v sobě spojuje excelentní vědkyni a špičkovou podnikatelku: vystudovala Stanford, aby se vrhla do byznysu v Silicon Valley a dnes řídí firmy a investuje do nich. Má jedinečné zkušenosti s vědeckým transferem, který je pro české studenty velkou výzvou a příležitostí. Přednáška je určena pro studenty všech vysokých škol a jejich pedagogy, vstup je volnýVíce informací zde.


8. listopadu 2022

Filmové reflexe Atentátu na Heydricha

KDY: 10.00–15.30

TYP AKCE: pro veřejnost

VSTUP: zdarma, bez rezervace

V rámci festivalu Nezlomní a obětovaní, který je pořádán Muzeem paměti XX. století, proběhne v Didaktikonu workshop na téma Filmové reflexe Atentátu na Heydricha. Moderátor Petr Blažek provede diváky filmovými ukázkami a diskusí historiků UK. Hostem je Petr Koura.


9. listopadu 2022

Z lavice do akce! | Kruh jako nástroj skupinové komunikace

KDY: 15.30

KDE: Kampus Hybernská

Workshop pro všechny (budoucí) pedagogy, které zajímá, jak se dá skupinová komunikace využít nejen ve třídě nebo v kabinetu, ale třeba i v rodinném kruhu. Více informací zde.


9. listopadu 2022 – 11. listopadu 2022

Tisíc a padesát let pražského biskupství

Vědecká konference, připravená společně Arcibiskupstvím pražským, Univerzitou Karlovou a Akademií věd České republiky. Konferenci bude možné sledovat i online. Více informací zde.


10. listopadu 2022

Inovační workshop | Jak si vytvořit svůj podnikatelský plán na jedné straně papíru?

KDY: 9.00

KDE: Kampus Hybernská

Naučte se pracovat s nástrojem Lean Canvas. Díky němu získáte jistotu, že na nic důležitého nezapomenete, poskytne ucelený pohled na váš nápad, ale zároveň vás nenechá se rozepisovat. Workshop povede Honza Veselý. Více informací zde.


10. listopadu 2022

Praktická asertivita

STUDENTI

V rámci cyklu Fit & Smart Student akce určena studentům bakalářského a magisterského studia UK.

Život rozhodně není jen procházka růžovým sadem. Občas se nám do cesty postaví menší či větší překážka. Cílem semináře je naučit se těmto překážkám vyhnout a pokud nás překážky případně nějak zabrzdí, umět situaci pozitivně obrátit.

Asertivita se považuje za důležitou komunikační dovednost, která umožňuje jasně vyjádřit a prosadit naše názory a myšlenky, aniž bychom narušovali práva ostatních. Na semináři si ukážeme tipy, jak se stát více asertivním a zlepšit svou asertivní komunikaci.

Termín: 10. listopadu 2022, 14 - 17 hod., Zelená posluchárna, Celetná 20, Praha 1


11. listopadu 2022

ALTE 58th Conference: The less widely spoken languages from the perspective of plurilingualism

Mezinárodní konference má na jedné straně podnítit diskusi o hledání způsobů, jak se vypořádat s výzvami specifickými pro studium, výuku a hodnocení jazyků s menším počtem mluvčích či s menším počtem uchazečů o zkoušku, a na straně druhé má poukázat na výzvy, kterým mohou čelit jazyky s velkým počtem mluvčích nebo větším počtem uchazečů o jazykové zkoušky.


11. listopadu 2022

Respekt až na půdu. Akademickou ve spolupráci s Konsentem

Workshop Respekt až na půdu * akademickou, je prakticky zaměřený interaktivní workshop, jehož cílem je podat studentstvu informace a zprostředkovat mu nástroje, které tvoří preventivní složku řešení sexuálního obtěžování, šikany a násilí na akademické půdě. Povíme si, co všechno se dá považovat za sexuální obtěžování a násilí - jak ze strany vysokoškolských zaměstnanců, tak ze strany spolužáků a spolužaček. Probereme, co dělat, pokud jsme svědky takového chování, na koho se obrátit, když jsme sami obětí a hlavně - jak se k sobě navzájem chovat s respektem.


12. listopadu 2022 – 13. listopadu 2022

Vánoční trhy v Kuksu

O víkendech 12.–13. a 19.–20. listopadu se uskuteční tradiční Vánoční trhy v Kuksu pořádané Českým farmaceutickým muzeem a partnery. Jedním z nich je i Farmaceutická fakulta UK. Trhy proběhnou vždy od 9 do 16 hodin v obci Kuks na labském nábřeží a na prostranství pod hospitálem.


12. listopadu 2022

Festival Nezlomní a obětovaní

KDY: 13.00–20.00

TYP AKCE: pro veřejnost

VSTUP: zdarma, bez rezervace

V rámci festivalu Nezlomní a obětovaní, který je pořádán Muzeem paměti XX. století, proběhne v Didaktikonu promítání dosud neuvedených filmů Zamlčená diagnóza a Syn nepřítele státu s následnými diskuzemi.


14. listopadu 2022

Umělá inteligence v rukou lékaře

KDY: 17.00

KDE: Kampus Hybernská

Zajímají vás technologie, inovace, algoritmy a medicína? Diskuse o možnostech a výzvách ve využití umělé inteligence ve zdravotnictví. Více informací zde.


14. listopadu 2022 – 18. listopadu 2022

Samet na školách

Besedy, debaty a další programy v rámci Sametu na školách probíhají letos i na vysokých školách! Třeba na Univerzitě Karlově hned na čtyřech fakultách. Více informací zde.


14. listopadu 2022

Modlitba za studenty

Ekumenická modlitba za studenty

KDY: 14. listopadu od 17:30

KDE: Velká aula Karolina

Možnost společné pěší cesty do Karolina, sraz v 15:35 u sochy Kardinála Berana před KTF UK. 


16. listopadu 2022

Sustainability in an Unstable World

TIME:10.00–17.00

PLACE: Hall of Patriots, Carolinum, Ovocný trh 5

The main topics of the conference include Impacts and Opportunities of Zero-Carbon Transition and the Economics of Biodiversity, the aim of which is to clearly communicate the results of research to politicians, together with clear recommendations and proposals for their implementation. More info.


16. listopadu 2022

33. koncert Fakulta v srdci Karlova

KDY: 19.00

KDE: Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého, 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy srdečně zve na 33. koncert z cyklu Fakulta v srdci Karlova.Úcinkují Piccolo coro A Piccola orchestra, dirigent Marek Valášek. Více informací zde.


17. listopadu 2022

Uctění památky 17. listopadu na Albertově

Listopad už klepe na dveře a studenti Univerzity Karlovy i letos organizují tradiční připomínkové setkání k příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Začínáme 17. listopadu v 10 hodin na místě, kde studenti psali dějiny, na Albertově! Program najdete zde. Facebooková událost je zde.


18. listopadu 2022

Zaspali jsme? | Den studentstva v Kampusu Hybernská

KDY: 16.30

KDE: Kampus Hybernská

Mladí lidé jsou hybnou silou ve společenských změnách. Probereme témata, kterým čelíme, a to formou pub kvízu a natáčení podcastu Buchty. Koncert included! Více informací zde.


19. listopadu 2022 – 20. listopadu 2022

Vánoční trhy v Kuksu

O víkendech 12.–13. a 19.–20. listopadu se uskuteční tradiční Vánoční trhy v Kuksu pořádané Českým farmaceutickým muzeem a partnery. Jedním z nich je i Farmaceutická fakulta UK. Trhy proběhnou vždy od 9 do 16 hodin v obci Kuks na labském nábřeží a na prostranství pod hospitálem.


22. listopadu 2022

Evropa, ve které chci žít. Evropa v roce 2050

KDY: 9.00–16.00

KDE: Karolinum, Vlastenecký sál, Ovocný trh 5, Praha 1

Evropská konference spojená s vyhlášením výsledků mezinárodní výtvarné soutěže. Součástí programu je i předávání ocenění za evropskou výtvarnou přehlídku, které se zúčastnili zástupci 16 zemí. Po ukončení konference proběhne vernisáž v prostorách Karolina. Více informací zde.


22. listopadu 2022 – 24. listopadu 2022

Festival globálního vzdělávání

KDE: Kampus Hybernská (Hybernská 4, Praha 1, budova A 3. patro) a online

Organizace sdružené v Českém fóru pro rozvojovou spolupráci a Hyb4City vás zvou na Festival globálního vzdělávání na téma „Svět se mění. A my s ním.“, který se koná ve dnech 22. a 24. 11. 2022 online a také 23. 11. 2022 prezenčně v Kampusu Hybernská. Více informací a registrace zde.


22. listopadu 2022

Prevence syndromu vyhoření

STUDENTI

V rámci cyklu Fit & Smart Student akce určena studentům bakalářského a magisterského studia UK.

Trápí vás dlouhodobé vyčerpání? Pociťujete chaos v životě? Webinář „Prevence syndromu vyhoření“ vás seznámí s termíny stres, syndrom vyhoření, stres a jeho obraz v nejnovějších výzkumech, copingové strategie a jejich funkčnost v prevenci syndromu vyhoření.

Více zjistíte v úterý 22. listopadu 2022, 14:00 - 17:00

V on-line prostředí bude potřebné, aby měli účastníci zapnuté kamery a počítali s interaktivní povahou webináře.


23. listopadu 2022

Červená středa 2022

Červená středa je kampaň s heslem Make a stand for faith and freedom (Společně za víru a svobodu). Smyslem akce je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Na Univerzitě Karlově proběhne od 18.00 Židovsko-křesťanská modlitba (Velká aula Karolina). V 18.45 se vydá průvod od Karolina směrem ke Staronové synagoze. Více informací zde.


23. listopadu 2022

Respekt až na půdu. Akademickou. S Konsentem

Workshop Respekt až na půdu * akademickou, je prakticky zaměřený interaktivní workshop, jehož cílem je podat studentstvu informace a zprostředkovat mu nástroje, které tvoří preventivní složku řešení sexuálního obtěžování, šikany a násilí na akademické půdě. Povíme si, co všechno se dá považovat za sexuální obtěžování a násilí - jak ze strany vysokoškolských zaměstnanců, tak ze strany spolužáků a spolužaček. Probereme, co dělat, pokud jsme svědky takového chování, na koho se obrátit, když jsme sami obětí a hlavně - jak se k sobě navzájem chovat s respektem.


23. listopadu 2022

Přednáška a editaton k soutěži Československo 1948-89

KDY: 16.00–20.00

TYP AKCE: pro veřejnost

VSTUP: zdarma, nutná rezervace

Chtěli byste se zapojit do projektu Československo 1948–1989, který si dává za úkol vytvářet a editovat texty na české Wikipedii o komunistickém Československu, ale nevíte, kde začít? Přesně pro vás je tady editační maraton.


24. listopadu 2022

Finanční gramotnost - investování a spoření

STUDENTI

Finanční gramotnost - investování a spoření

V rámci cyklu Fit & Smart Student akce určena studentům bakalářského a magisterského studia UK.

Na webináři Vás provedeme tím, jak vypadá finanční trh v praxi. Naučíme Vás jak prakticky využívat spořící a investiční produkty jako nástroje pro splnění finančních cílů. Po webináři rozpoznáte, jaký je rozdíl mezi spořením, investováním a spekulací.

Termín: 24. listopadu 2022, 15 - 17 hod., online


25. listopadu 2022

FameLab: Sledujte mezinárodní finále

V mezinárodním finále můžete vidět naši Elišku Jandovou a její 3 minuty o naději v kapce krve! Co dělá ve své laborce a jak to pomůže lidem s rakovinou? Finále ale nebude jen o Elišce, na startu jsou mladí vědci a vědkyně z dalších zemí ze 3 kontinentů. Připojte se s námi a hlasujte pro svého favorita! Sledovat živý přenos můžete od 11 hodin dopoledne zde.


26. listopadu 2022

Studuj na Karlovce

KDY: 9.00–16.00

KDE: budova Právnické fakulty, Praha 1, náměstí Curieových 7

Prezentace všech fakult Univerzity Karlovy na jednom místě. Součástí je interaktivní doprovodný program, přednášky fakult o možnostech studia, přijímacím řízení a dalších tématech určených pro zájemce o studium na Karlovce. Více informací zde.


28. listopadu 2022

Úkol Evropa | Montovna, nebo leader?

KDY: 18:00

KDE: Kampus Hybernská

Je Česko Country for the Future? Kam český průmysl směřuje na cestě dlážděné Zelenou dohodou a vnitřním trhem EU? Více informací zde.


29. listopadu 2022

Školení k repozitáři publikační činnosti-1.termín

Rádi byste otevřeli svůj článek čtenářům po celém světě? Nebo musíte splnit podmínku open access ve výzkumném projektu?


30. listopadu 2022

Konference Pohyb a zdraví

KDY: od 10.00

KDE: Vlastenecký sál Karolina, Ovocný trh 3, Praha 1

Pořádá Univerzita Karlova, Národní sportovní agentura, Česká unie sportu, Sdružení sportovních svazů ČR a Česká asociace univerzitního sportu. Více informací zde.


1. prosince 2022

Mindfulness

STUDENTI

V rámci cyklu Fit & Smart Student akce určena studentům bakalářského a magisterského studia UK.

Mindfulness je typ mentálního tréninku, při kterém kultivujeme naši všímavost. V rámci semináře si vyzkoušíte vedené meditace a osvojíte si praktické techniky "do kapsy", díky nimž lépe zvládnete stresující situace a zvýšíte svoji psychickou odolnost. Součástí workshopu budou doporučení, jak se cvičením všímavosti začít.

Více zjistíte ve čtvrtek 1. prosince 2022 15:00 - 17:15 hod., Zelená posluchárna, Celetná 20, Praha 1.


5. prosince 2022

Ukrajinská sonda podnikatelská s Liborem Winklerem

KDY: 18.00

KDE: Kampus Hybernská, Budova A, 3. patro

Významná pomoc napadené Ukrajině přichází ze soukromých kruhů. Jak vidí současnou situaci významný filantrop a podnikatel Libor Winkler? Jak přispěje k poválečné obnově Ukrajiny? Více informací zde.


5. prosince 2022

Školení k repozitáři publikační činnosti-2.termín

Rádi byste otevřeli svůj článek čtenářům po celém světě? Nebo musíte splnit podmínku open access ve výzkumném projektu?


7. prosince 2022

Beseda s tvůrci komiksu Štefánik a projekce filmu Cesta do Nemožna

KDY: od 18:00 h

KDE: studovna PedF UK (Magdalény Rettigové 4, Praha 1)

Beseda s tvůrci oceňovaného komiksu Štefánik. Na akci bude přítomna dvojice scenáristů Gabriela Kyselová a Michal Baláž i výtvarník Václav Šlajch. Na besedu bude navazovat projekce celovečerního filmu „Cesta do nemožna“.


8. prosince 2022

Inovační workshop | Jak dosáhnou toho, že váš projekt bude společensky prospěšný?

KDY: 9.00

KDE: Kampus Hybernská, Budova A, 3. patro

Tématem workshopu s Janem Veselým bude řetězec výsledků (= result chain), díky kterému si vyzkoušíte, jak lépe podchytit a specifikovat společenské dopady svého tématu nebo projektu. Více informací zde.


Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám