• Aktuality

Aktuality

10. prosince 2014

Dr. Hartlová z FF UK získala švédský královský Řád polární hvězdy

Překladatelka a dlouholetá propagátorka švédské kultury a především literatury PhDr. Dagmar Hartlová ocenění obdržela na základě rozhodnutí švédského krále Karla XVI. Gustava. Řád polární hvězdy, členství první třídy, převzala 3. prosince 2014 v rezidenci švédského velvyslanectví z rukou velvyslankyně Anniky Jagander. Prestižní ocenění získala na základě zásluh o Švédsko a švédskou kulturu.

Dagmar Hartlová spolu s velvyslankyní Annikou Jagander

Dagmar Hartlová spolu s velvyslankyní Annikou Jagander
Ceremoniálu byla vedle zástupců švédského diplomatického sboru přítomna mimo jiných Helena Kadečková, zakladatelka katedry skandinavistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, a dvě desítky překladatelů ze švédštiny, kteří jsou téměř bez výjimky bývalými nebo současnými studenty Dagmar Hartlové.


Dagmar Hartlová vystudovala angličtinu a švédštinu na Filozofické fakultě UK, kde rovněž získala doktorát. Od roku 1989 na FF UK přednáší moderní švédskou literaturu.


Řád Polární hvězdy byl zaveden ve Švédsku roku 1748 a je oceněním za zvláštní zásluhy. V současnosti se uděluje členům královské rodiny, cizím státním příslušníkům a občanům bez státní příslušnosti.


Dagmar Hartlová je v moderní době teprve druhým českým nositelem tohoto významného ocenění. Nositelem řádu je také brigádní generál Jiří Verner.



foto: Martina Storek

text: FF UK


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám