• Aktuality

Aktuality

12. prosince 2014

Cena Neuron a miliony pro mladé vědce míří na UK

Pátý ročník slavnostního udílení Cen Neuron za přínos světové vědě opět potvrdil excelentnost Matematicko-fyzikální fakulty UK. Ocenění za fyziku převzal ve čtvrtek 11. prosince profesor Jiří Bičák, astrofyzik zabývající se též filozofií fyziky 20. století.


Profesor Jiří Bičák získal Cenu Neuron za přínos světové vědě
Profesor Jiří Bičák získal Cenu Neuron za přínos světové vědě


Profesor Jiří Bičák je vůdčí postavou Centra Alberta Einsteina pro gravitaci a astrofyziku, které se zaměřuje na Einsteinovu teorii gravitace, vícedimenzionální prostoročasy, ale i na výzkum astrofyzikálních dopadů gravitace především na extrémně silné gravitační pole v blízkosti černých děr. Centrum spojuje výzkumné týmy UK a Akademii věd České republiky a podpořila jej Grantová agentura ČR.


O tom, proč se rozhodla vědecká rada Nadačního fondu Neuron vyznamenat právě profesora Bičáka, promluvil její člen a garant oboru fyzika prof. Jiří Chýla. „Je pro mě opravdu velkým potěšením vám oznámit, že cenu nadace Neuron za přínos světové vědě v letošním roce získal Jiří Bičák, který zanechal velkou stopu v oboru astrofyziky a kosmologických aplikací. Cenu získal také za to, a to bych chtěl zdůraznit, že v 70. letech prakticky sám a na zelené louce tyto obory u nás vybudoval,“ zdůraznil profesor Chýla.


Vyznamenaný vědec poděkoval nejenom nadačnímu fondu za to, že se rozhodl jej takto ocenit, a své rodině a kolegům za celoživotní podporu, dík poslal také Univerzitě Karlově. „Člověk nemůže být bohužel patriot k mnoha věcem v této zemi, k univerzitě ale jsem. A ještě mnohem větší patriot jsem k Matematicko-fyzikální fakultě UK. Tato fakulta je skutečně ojedinělá a i v dobách neblahých pro nás nestraníky byla vždy oázou, kde se dalo existovat a něco dělat,“ usmíval se profesor Bičák.


Během slavnostního večera, který se konal právě na půdě Matematicko-fyzikální fakulty UK, v tzv. Profesním domě na Malostranském náměstí, ocenil Nadační fond Neuron finančně také tři univerzitní výzkumné projekty.


  • Za UK získali podporu Neuron Impuls v oborech:

    Medicína: MUDr. Zuzana Libá, Ph.D., projekt Cytokiny u autoimunitních onemocnění nervového systému

    Fyzika: Mgr. Tomáš Mančal, Ph.D., projekt Bioinspirované světlosběrné systémy na bázi fluorografenu

    Matematika: RNDr. Jan Šťovíček, Ph.D., projekt Homotopické metody v teorii reprezentací



Cena Neuron za přínos světové vědě se uděluje českým vědcům bez ohledu na místo jejich působnosti, kteří ve svém oboru dosáhli významných úspěchů. Nadační fond Neuron na podporu vědy se jako nezisková organizace snaží obnovit tradici mecenášství v oblasti vědy a výzkumu v České republice. Fond poskytuje vědcům nejen finanční, ale i mediální pomoc.


Zdroj: iForum

Datum: 12. 12. 2014

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám