• Aktuality

Aktuality

14. ledna 2015

Vzpomínkové akce u příležitosti sebeupálení studenta FF UK Jana Palacha

Stejně jako každý rok si i letos Univerzita Karlova připomíná výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. V pátek 16. ledna to bude na den přesně 46 let. Celý týden proto budou na Filozofické fakultě UK probíhat vzpomínkové akce, letos na téma Obrazy Jana Palacha v umění.


Studentská rada FF UK připravila v souvislosti s Janem Palachem pro veřejnost řadu akcí. Ve středu 14. ledna od 19 hodin bude filmový kritik Jan Kolář komentovat dokumenty Jan 69 (r. Stanislav Milota, 1969) a Spálený fešák (r. Martin Ježek, 2011), přičemž pozvání přijal i režisér druhého z nich.


„Smrt Jana Palacha figuruje v českém kontextu jako jedno z nejvýraznějších míst paměti. Češi si ji připomínají coby symbolický konec nadějí vkládaných do reforem z roku 1968, normalizační beznaděje i jako emblém protirežimních demonstrací počátku roku 1989,“ připomíná Jan Kolář a podotýká, že netrvalo dlouho a odkaz Jana Palacha se začal vyprazdňovat a schematizovat, k čemuž jistě pomohlo i umění. Zároveň si je však nutné uvědomit, že umění pomáhalo také nezapomenout na tyto události, a to i v 70. letech, a že také dnes se umělci k tomuto tématu vracejí a vyjadřují – podobně jako studenti a akademici UK.


Ve čtvrtek 15. ledna proběhne komponovaný večer na téma Jan Palach v literatuře a fotografiích, účast přislíbila např. Dana Kyndrová. Vyhlášen bude také další ročník Literární soutěže Jana Palacha pod záštitou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, která je určena studentům středních škol. V neděli 18. ledna večer bude od 20 hodin celebrovat Tomáš Halík v akademické farnosti kostela Nejsvětějšího Salvátora mši svatou se vzpomínkou na Jana Palacha.


Již tradičním vyvrcholením celého programu je páteční pietní akt u busty Jana Palacha před budovou Filozofické fakulty UK, který proběhne 16. ledna od 17 hodin za účasti rektora UK Tomáše Zimy, děkanky FF UK Mirjam Friedové, předsedy Akademického senátu FF UK Jana Čermáka, místopředsedkyně Studentské unie Sáry Vidímové a předsedkyně Studentské rady FF UK Evy Markové.


Není-li uvedeno jinak, probíhají veškeré akce v hlavní budově Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha v Praze.


Pro více informací kontaktujte:

Evu Markovou

Předsedkyně

Studentské rady FF UK

tel.: +420 602 595 019

e-mail: 



Zdroj: OVV RUK

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám