• Aktuality

Aktuality

10. září 2018

Nakladatelství Karolinum a Knihovna Václava Havla Vás srdečně zvou na uvedení knihy Karla Hvížďaly a Jiřího Přibáně Hledání dějin. O české státnosti a identitě.


Za účasti autorů knihu uvedou Lenka Bradáčová, Jan Kuklík a Petr Zelenka, zazpívá a zarecituje Jitka Molavcová.


Akce se uskuteční v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 13, Praha 1) ve čtvrtek 20. září od 19.00 hodin. Večerem provází Petr Fischer.


Dva našinci, kteří jsou jako doma i v Evropě, mají starost: Kam se to vlastně suneme? Zkoumají naši minulost, a to úplně celou! Skeptičtější novinář znepokojuje sociologizujícího filosofa práva, ale ten se nedá: Dorůstá nám do zodpovědného klasika. Inspirující dialog!

Petr Pithart


Přemítání českých intelektuálů o dějinách, „národním příběhu“, kolektivní paměti a současné politice je povinné čtení pro chápání hlubších souvislostí „naší nynější krize“.

Jacques Rupnik



Hledání dějin. O české státnosti a identitě.


Hledání dějin. O české státnosti a identitě.Kniha vychází v září v Nakladatelství Karolinum.


Dialog novináře Karla Hvížďaly s Jiřím Přibáněm, právním filosofem z britského Cardiffu, nad uzlovými body naší historie v širokém teritoriálním i časovém kontextu od 9. do 21. století.


Toto rozpětí umožnilo nahlédnout do minulosti a ptát se, proč a jak jsme v různých dobách vnímali a chápali naše dějiny, a co to znamená pro naši přítomnost i budoucnost. S tímto hledáním je spojena i snaha zbavit se redukce dějin na projekční plátno našich frustrací.


Autoři zvolili formu dialogu, ve kterém se snaží vrátit do veřejného prostoru otázky, které se většinou řeší jen na akademické půdě nebo kterým se vyhýbáme.

Kniha vychází u příležitosti 100. výročí republiky.







Karel Hvížďala, nar. 16. 8.1941 v Praze, novinář a esejista. Nyní ve svobodném povolání. Vydal více než třicet knih rozhovorů, mimo jiné s Václavem Havlem, Václavem Bělohradským, Karolem Sidonem, Karlem Schwarzenbergem, Jacquesem Rupnikem, pět próz, přes dvacet rozhlasových her, pět knih o médiích a dva svazky vzpomínkových textů: Osmý den týdne a Dobře mrtvý dědeček.


Jiří Přibáň, nar. 25. 8. 1967. Vyučuje sociologii práva, právní teorii a konstitucionalismus na britské Cardiff University, kde byl v roce 2006 jmenován profesorem v oboru právo. Je autorem a editorem mnoha vědeckých statí a knih, například Sovereignty in Post-Sovereign Society, Právní symbolismus, nebo Sociologie práva a Tyranizovaná spravedlnost – rozhovor s Karlem Hvížďalou.


Karel Hvížďala
Karel Hvížďala
Jiří Přibáň
Jiří Přibáň


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám