• Aktuality

Aktuality

11. února 2019

Univerzita podala dvě žaloby na prezidenta

Důvodem pro svolání mimořádné tiskové konference na Univerzitě Karlově je nekončící spor, který doprovází jmenování dvou profesorů. Právě dnes univerzita podala k pražskému městskému soudu dvě žaloby proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana. Ten se v roce 2015 rozhodl nejmenovat profesory fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta.


11. února svolala Univerzita Karlova mimořádnou tiskovou konferenci
11. února svolala Univerzita Karlova mimořádnou tiskovou konferenci


„Podle našeho názoru pravidla a zákony musí platit pro všechny, pro každého občana jednotlivě, jak pro rektora, tak i pro pana prezidenta," řekl v úvodu konference Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, a dodal: „Tento spor není spor Zima – Zeman, ale Univerzita Karlova versus prezident republiky. Domníváme se, že v tomto případě jde o porušení pravidel akademických svobod.“ Jak dále rektor Zima uvedl, důvodem pro podání žaloby je víra v nezávislost soudu České republiky.


„Není úkolem prezidenta republiky ani ministra školství, aby věcně přezkoumávali podmínky pro jmenování profesorem. To je věcí vysoké školy, které k tomuto účelu slouží příslušné orgány,“ doplnil rektora Aleš Gerloch, který je prorektorem pro akademické kvalifikace a právě z tohoto důvodu vystoupil na tiskové konferenci.


Spor o nejmenování profesorů se táhne více než tři roky. U Fajta prezident trvá na svém stanovisku z důvodu předložení údajně nepravdivých informací, Ošťádalovi vytýká nesoulad jeho styků s StB a etického kodexu školy.


„Je otázka, jak rychle budou žaloby projednávány," připustil Gerloch, který si je vědom, že správní úsek pražského městského soudu je dlouhodobě přetížený. Nařízení projednání podaných žalob mu trvá i přes rok.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Vladimír Šigut

Datum: 11. 2. 2019


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám