• Aktuality

Aktuality

15. února 2019

V Rock Café adiktologové servírovali anorexii

V Rock Café tentokrát nezněl tvrdý beat. V podvečer 13. února se tématem staly poruchy příjmu potravy. Hlavním hostem debaty pořádané Českou asociací studentů adiktologie 1. lékařské fakulty UK a Studentskou asociací nutričních terapeutů byl psycholog František David Krch.


Na dotazy účastníků odpovídal host debaty František David Krch
Na dotazy účastníků odpovídal host debaty František David Krch

Jak během akce několikrát zaznělo, problematika spojená s poruchami příjmu potravy je dnes významně „přikrmována“ sociálními sítěmi: „Lidé se chtějí přiblížit ideálu, dokonalý vzor je prezentován všude kolem nás,“ komentuje František David Krch jeden z klíčových momentů vzniku mentální anorexie a bulimie. Jeho zkušenosti potvrzují, že nejde jen o problém mladých děvčat: v ambulantní péči je ze 100 pacientů 8 mužů. I mezi zhruba 120 posluchači v Rock Café tvořilo mužské osazenstvo přibližně deset procent.



Anorexie i bulimie jsou otázkou úzkosti a strachu, shodují se odborníci. „Pacienti jsou trochu jako karikatury zdravých návyků, jen překročí určitou hranici,“ uvedl dále Krch. A zatímco u děvčat vzniká porucha příjmu potravy potřebou redukovat svoji hmotnost, u mužů jde o splnění touhy po dokonale „vymakané“ postavě a s ní spojené pohybové aktivitě. Nezřídka je zdravotní problém spojen se závislostí na alkoholu. Ta se může rozběhnout právě v okamžiku hladovění, aby následně „pomohla“ hladovějícímu k přejedení.


„Úspěšnost léčby pacientů s poruchami příjmu potravy je zhruba sedmdesát procent,“ zaznělo mimo jiné z úst odborníka. Mezi ně patří i současné peer konzultantky Centra Anabell Alžběta Šnoblová a Tereza Vostrá, které se v závěru večera podělily o své zkušenosti se zvládnutím mentální anorexie.


České asociaci studentů adiktologie patří velký dík, neboť se jí podařilo veřejnosti nabídnout další zajímavé téma: setkání s nemocí, která bude ještě nějakou dobu v popředí zájmu.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: ČASA

Datum: 13. 2. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám