• Aktuality

Aktuality

22. února 2019

Jak na dluhy? Projekt UK odstartoval v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem se stalo první zastávkou projektu Univerzity Karlovy Česko! A jak dál? Odborní zástupci UK se pokoušeli 19. února právě tam nalézt východisko z problému, který patří v Ústeckém kraji mezi nejpalčivější – dluhy a exekuce. Diskuzi si nenechaly ujít desítky občanů.


Tomáš Zima, rektor UK, s dalšími odborníky diskutovali s ústeckou veřejností na první zastávce projektu Česko! A jak dál?
Tomáš Zima, rektor UK, s dalšími odborníky diskutovali s ústeckou veřejností na první zastávce projektu Česko! A jak dál?


Dluhy a následná exekuce se v Česku týkají více než 860 000 lidí, řada z nich se přitom potýká s více než jednou exekucí. „Jsem přesvědčen, že cesta systémové změny v oblasti dluhů a exekucí vede například přes zvýšení hranice nezabavitelného minima, jasné definování věku, kdy je člověk odpovědný za své dluhy, a také důslednou regulací nebankovních půjček a potírání obchodu s chudobou,“ uvedl během veřejné diskuze Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.


Spolu s ním do Ústí nad Labem zavítali a během podvečera vystoupili profesor Michal Mejstřík, náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika, zástupce Ministerstva spravedlnosti Michal Franěk, odborník na dluhovou problematiku Radek Hábl a prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil. O své zkušenosti z terénu se podělila i sociální podnikatelka Tereza Jurečková. Akce probíhala pod záštitou Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje.


Již brzy budou ústecké zkušenosti rozšířeny o další. Projekt Česko! A jak dál? se 20. března přemístí do Plzně, kde se opět ve veřejnosti přístupné debatě bude diskutovat na téma bezpečnost. Z podnětů vzešlých ze všech debat, které proběhnou během více než rok trvajícího projektu Česko! A jak dál?, hodlá rektor Tomáš Zima tlumočit návrhy možných změn zodpovědným politikům, ministerstvům, státním úřadům a organizacím.


Hlavními partnery projektu, který iniciovala Univerzita Karlova, jsou kraje, jednotlivá města a regiony; mediálními partnery pak Deník a Česká televize.


Tisková zpráva


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Eva Kořínková

Datum: 19. 2. 2019


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám