• Aktuality

Aktuality

26. února 2019

Nový materiál může přivést k bezradnosti dopravní policii

Ukládat větší množství digitálních dat nebo zneviditelnit letadla či auta. Právě to by mohl nový materiál vyvinutý vědeckým týmem vedeným geofyzikem a vědeckým dobrodruhem Güntherem Kletetschkou z Přírodovědecké fakulty UK.


Studii o novém materiálu právě zveřejnil časopis Scientific Reports. Jedná se o materiál, který vznikne nanesením par železa na uhlíkovou trubičku, a to s využitím magnetismu. Stopy železného materiálu trubičku zevnitř ucpou a vytvoří tzv. buřtíky o nanometrických délkách. Zachycená magnetická částice „uvězněná“ v uhlíkové trubičce se posléze chová podle vlivu svého okolí a může fungovat jako neviditelná, oscilující magnetická kompasová střelka. Její vibrace ovlivňují vibrace okolních molekul, a střelka se tudíž nestáčí podle magnetického pole Země k severnímu magnetickému pólu, jak by se dalo očekávat. Tím, že je uvězněna v tubičce, není schopna některých změn polohy, a tudíž zůstává otočená pouze v jednom směru. Vnější magnetické pole o přesné frekvenci ovšem nakonec dokáže „nehybnou“ střelku vysvobodit.


Nejdůležitější makroskopická vlastnost tohoto nově vzniklého materiálu vyplývá ze schopnosti interagovat s elektromagnetickým vlněním. Na stejném principu pracují například vojenské radary. „Možnost neviditelnosti je ve vojenství využívána, ale nikdy se nevědělo, že tuto vlastnost mají i uhlíkové nanotrubičky,“ komentuje Kletetschka a s úsměvem dodává: „Kdybychom si natřeli auto materiálem z těchto nanotrubiček, mohli bychom si jezdit tak rychle, jak chceme, radar by nás prostě neviděl.” Je to dáno tím, že různě velké krystalky interagují s různými frekvencemi. Pokud budeme umět vyrábět krystalky konkrétní velikosti, budeme umět zneviditelnit předměty pro zcela konkrétní vlnovou délku.


Zajímavostí nové studie je rovněž fakt, že jedním ze čtyř spoluautorů uveřejněného článku v prestižním vědeckém časopise je Jan Lindauer, který byl v době přípravy výzkumu teprve studentem gymnázia v Karlových Varech. „Jeho práce se ukázala být natolik přínosná, že se v takto nízkém věku stal přímým spoluautorem odborné studie,” vysvětluje Kletetschka.


Text: PřF UK

Foto: Günther Kletetschka

Datum: 25. 2 . 2019


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám