• Aktuality

Aktuality

6. března 2019

Centrum The Parc představuje spolupráci mezi akademickým a aplikovaným sektorem

Centrum aplikovaného farmaceutického výzkumu (The Parc, Pharmaceutical Applied Research Center) letos slaví páté narozeniny. Při té příležitosti se 5. března sešli zástupci partnerských akademických institucí, které ve výzkumném centru spojily své síly.


Ilustrační foto
Ilustrační foto


Centrum The Parc vzniklo na základě iniciativy společnosti Zentiva ve spolupráci se třemi partnery z akademické sféry: Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a nově také Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Tato velmi úspěšná iniciativa propojila nastupující talenty s předními farmaceutickými i akademickými odborníky, kteří společně pracují na urychlení procesu inovací v oblasti výzkumu a vývoje léčiv.


Centrum The Pack v první řadě umožňuje doktorandům v řadě chemických oborů získat praxi, vypracovat dizertační práci s potřebnými publikačními výstupy a zároveň být mentorsky veden předními farmaceutickými i akademickými pracovníky napříč průmyslovým světem. Společným cílem, motivovaným konkrétními potřebami soukromého sektoru, je pak spolupráce na urychlení inovací a vývoji nových léčiv.


Od vzniku The Parc program úspěšně absolvovalo osm studentů, dva z nich se rozhodli pro kariéru v akademické sféře a rozšířili síť vědeckých pracovníků centra The Parc, další již pracují ve farmaceutických společnostech. Aktuálně se tohoto programu účastní 25 doktorandů.


Vědecké spolupráce v rámci programu si cení i Jiří Zima, děkan Přírodovědecké fakulty UK: „Mezi našimi doktorandy chemických oborů přetrvává zájem o farmaceutický průmysl. I proto jsme rádi, že The Parc umožňuje studentům uskutečnit reálný výzkum s konkrétními problémy. Důležité je, že studenti s těmito zájmy mají díky této iniciativě reálnou možnost, jak svého cíle dosáhnout.“


Letos poprvé byly v rámci projektu předány ceny The Parc Awards určené talentovaným studentům, které mají podpořit jejich další vědeckou kariéru. Získali je Tereza Boleslavská a Marek Šoltys z VŠCHT.



Text: Marcela Uhlíková

Foto: Zentiva

Datum: 5. 3. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám