• Aktuality

Aktuality

23. dubna 2019

UK podpořila vznik sbírky na obnovu katedrály Notre-Dame

Univerzita Karlova se společně s Ministerstvem kultury ČR, Českou filharmonií a Magistrátem hl. města Prahy připojily k výzvě Národního technického muzea na vznik sbírky určené na obnovu pařížské katedrály. Tu během rekonstrukce střechy dne 15. dubna 2019 večer zasáhl požár, který s téměř celou střechou zničil i část vitrážových oken a část nosných kleneb v chrámové lodi.


Číslo účtu veřejné sbírky „Obnova katedrály NOTRE-DAME“: 115-9698550207/0100 Komerční banka, a.s.


V úterý 23. dubna od 21:10 hodin odehraje Česká filharmonie ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy – FOK, PKF – Prague Philharmonia a všemi kolektivními tělesy Národního divadla a Státní opery ve Dvořákově síni Rudolfina benefiční koncert na obnovu katedrály Notre-Dame v Paříži. Na programu je Stabat Mater Antonína Dvořáka pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta České filharmonie Tomáše Netopila. Výtěžek z koncertu poputuje na uvedenou veřejnou sbírku. Koncert bude živě přenášet ČT Art, Český rozhlas Vltava a francouzská televizní stanice France Culture.


„Osobně to cítím jako velkou ztrátu a poškození cenné stavební a historické památky. Jak kdysi uvedl o zkáze Juditina mostu kronikář František Pražský ‚Jakoby padla koruna království‘. Univerzita Karlova se proto velmi ráda k této iniciativě a sbírce připojuje,“ řekl ke vzniku sbírky Tomáš Zima, rektor UK.


„Katedrála je místem, kde se slouží bohu. Je rovněž jedním z nejvyšších měřítek lidské snahy středověku, jeho umu a zároveň krásy," zdůraznil prorektor Jan Royt a dodal: „Co je pro Paříž Notre-Dame, je pro nás Katedrála svatého Víta. Paralela mezi nimi je i v podobných osudech, mají i společné rysy."

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám