• Aktuality

Aktuality

17. května 2019

Pojďme se nechat fascinovat rostlinami!

Rostliny stejně jako jejich výzkum jsou pro nás nepostradatelné, i když na to často zapomínáme. Chceme ukázat, že i ony dokážou být zábavné - je motto dnes již tradiční mezinárodní akce s názvem Den fascinace rostlinami. 17. května (9:30–16:30 hodin) proběhne na Přírodovědecké fakultě UK. Akce, na kterou je vstup zdarma, je vhodná pro školy i jednotlivce.


Den fascinace rostlinami - fotografie z předcházejícího ročníku Den fascinace rostlinami - fotografie z předcházejícího ročníku


Letos se mezinárodní Den fascinace rostlinami uskuteční popáté, jejím koordinátorem je nezávislá akademická organizace European Plant Science Organisation (EPSO). Od roku 2012 akci pravidelně pořádá také Přírodovědecká fakulta UK. V celé České republice se k ní opět během celého roku zapojí řada univerzit a výzkumných pracovišť, a to nejen v Praze, ale i v Olomouci, Brně, Děčíně, Českých Budějovicích a dalších městech.


Foto: Petr Jan JuračkaPřírodovědci Univerzity Karlovy společně s vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Českou společností experimentální biologie rostlin připravili podstatnou část celodenního programu v prostorách Botanické zahrady PřF UK, Na Slupi 16. Právě tam se zájemci seznámí s druhovou rozmanitostí rostlin, jejich fyziologií, stavbou buněk nebo s tím, jaký význam mají pro člověka.


O nepostradatelnosti rostlin přesvědčí návštěvníky například pohled na přadná vlákna skrze mikroskop. Vědci se zájemcům dostanou doslova pod tričko, aby jim ukázali, ze které části rostlinné buňky jejich ošacení pochází. O minulosti přírody se bude „číst“ z rašelinišť, která jsou unikátními přírodními archivy, přinášejícími prostřednictvím usazených sedimentů svědectví o rostlinách i příběhu člověka z doby ledové.


Číst se bude i z letokruhů rostlin. Díky dendrochronologickým metodám z nich návštěvníci vyčtou dřívější klimata, historii extrémních událostí nebo jak člověk vlastním přičiněním pozměnil strukturu přirozeného lesa. Na tajemný svět rostlinných barev si vědci posvítí speciální lampou. Seznámí nás s rostlinnými barvivy, která lahodí oku hmyzímu, zatímco pro člověka jsou zajímavá jen minimálně.


Svůj prostor v botanické zahradě dostanou i paleobotanika či algologie. Nebudou chybět rekordy a zajímavosti ze světa rostlin. Vědci prozradí třeba to, jaký hluk umějí rostliny vydávat nebo jak vypadá největší semeno či nejmenší rostlinka. Zájemce čekají prohlídky pokusného skleníku katedry experimentální biologie s masožravými rostlinami i procházka skleníkem Botanické zahrady UK s rostlinami tropů, subtropů či sukulenty.


„Naše akce cílí i na studenty základních a středních škol,“ říká za organizátory Michal Andrle z Přírodovědecké fakulty UK a dodává: „Rostliny jsou nám často předkládány jako nudné komponenty ekosystému a většina lidí má prostě raději zvířátka. Věřím, že se nám touto akcí daří zkamenělé schéma vyvrátit.“ Jak dále Michal Andrle upozorňuje, na některé části programu je třeba být zaregistrován. Tato nutnost se týká komentovaných prohlídek nebo pozorování na fluorescenčním mikroskopu v budově fakulty ve Viničné ulici 5.


Den fascinace rostlinami 2019 se koná pod záštitou Miroslava Tomana, ministra zemědělství ČR a Asociace soukromého zemědělství ČR.


Podrobný program Dne fascinace rostlinami 2019 na Přírodovědecké fakultě UK


Přehled akcí u příležitosti Dne fascinace rostlinami 2019 v ČR


European Plant Science Organisation - EPSO

Evropská organizace pro vědu o rostlinách je nezávislá akademická organizace, která v současné době zastupuje 69 institucionálních členů sdružujících více než 200 výzkumných ústavů, kateder a univerzit z 30 zemí v Evropě i mimo ni.

Posláním EPSO je zlepšit dopad a viditelnost rostlinné vědy v Evropě. Hlavními prioritami EPSO je poskytovat poradenství v oblasti vědecké politiky směrem ke strategickému přístupu a kritickému masovému financování základního a aplikovaného výzkumu v celé Evropě, koordinovat výzkumné činnosti na národní a evropské úrovni a usnadňovat pochopení vědy o rostlinách.



Marcela Uhlíková, iForum

Foto: Přírodovědecká fakulta UK

Datum: 26. 4. 2019


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám