• Aktuality

Aktuality

21. května 2019

Barvy, hudba, jídlo, ale také věda na Dni Afriky v Kampusu Hybernská

Bohatým zábavným i naučným programem pro veřejnost si Filozofická fakulta UK spolu s dalšími institucemi připomene v sobotu 25. května dekolonizaci Afriky. V Kampusu Hybernská si budete moci poslechnout přednášky expertů na afrikanistiku, zúčastnit se besed Člověka v tísni či Lékařů bez hranic a v rámci mnoha workshopů se třeba naučit bubnovat nebo si vyzkoušet arabskou kaligrafii.



„Média často znázorňují Afriku jako jeden celek, a sice kontinent zmítaný řadou problémů. Chceme ukázat, že jde především o společnost rozdělenou do mnoha stovek až tisíce kultur. Není to jeden národ – jedna země, ale padesát šest samostatných států,“ vysvětluje Vojtěch Šarše, doktorand z Filozofické fakulty UK a tajemník nově vzniklého Centra afrických studií, které Den Afriky organizuje.

Ten se se slaví po celém světě právě 25. května – jako připomínka dne založení Organizace africké jednoty v roce 1963, která sdružovala nezávislé africké země a Západní Saharu, zajišťovala jejich jednotu a vzájemnou solidaritu.


V prostorách Kampusu budou od 10 hodin probíhat přednášky na aktuální i historická témata, od postkoloniální africké literatury přes problematiku udržitelného zemědělství a ochrany přírody po otázku bezpečnostní situace v oblasti Sahary. „Chceme veřejnosti představit také excelentní výzkumy, které aktuálně probíhají. Významným partnerem Dne Afriky je Fakulta tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze, kde rozvíjejí projekty týkající se ekonomické udržitelnosti či zvýšení životní úrovně v tropických afrických zemích. Myslím si, že na konkrétních příkladech dovedou lidé lépe pochopit, proč i na první pohled naprosto akademické disciplíny mají ve skutečnosti praktický dopad i na chod naší republiky – protože vědci vlastně řeší migrační krizi přímo na místě,“ říká vedoucí Centra afrických studií Markéta Křížová.


Na návštěvníky dále čeká celá řada workshopů, jako je kurz afrického tance nebo lekce svahilštiny. Připravený je i program pro děti zahrnující například výtvarné dílny nebo promítání afrických pohádek.


Po celý den budou moci návštěvníci ochutnat africké speciality z Pobřeží Slonoviny a Konga nebo pravou etiopskou kávu. Večerní program zahájí divadelní soubor Teritoriální tyjátr: Togo a následovat bude vystoupení několik afrických skupin a DJs.


Den Afriky bude první akcí nově vzniklého Centra afrických studií, které Filozofická fakulta UK založila ve spolupráci s Fakultou humanitních studií UK, Pedagogickou fakultou UK, Přírodovědeckou fakultou UK, Fakultou tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze, Přírodovědeckou fakultou Ostravské univerzity, Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity a s neziskovými organizacemi. Jde o otevřenou platformu a místo setkávání odborníků a akademiků zabývající se problematikou Afriky. Centrum bude koordinovat akce, projekty či konference z oblasti afrikanistiky a informovat o nich veřejnost.


Kde: Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1

Kdy: Sobota 25. května od 10:00 - 23:00


Podrobný program naleznete zde.



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám