• Aktuality

Aktuality

22. května 2019

Vznik života pod mikroskopem?

Jarní škola Juniorské Univerzity Karlovy ukáže, jak vypadá studium v praxi

V tyto dny 22. a 23. května probíhá na Univerzitě Karlově Jarní škola – program zaměřený na potenciální uchazeče o vysokoškolské studium z řad středoškoláků. Jedná se o blok seminářů, v nichž si studenti vyzkouší, jak vypadá výuka na vysoké škole v praxi.



Jarní škola běží už druhým rokem v rámci dlouhodobého projektu – Juniorská univerzita Karlova, kdy registrovaní zájemci dochází každý týden na přednášky, během nichž se střídají vyučující z jednotlivých fakult a studenti středních škol si tak mohou udělat jasnou představu o tom, s jakými předměty se lze v prvním ročníku vysoké školy setkat. Akce je cílená primárně na letošní nematuranty z gymnázií a středních odborných škol.

„Vzhledem k tomu, že se nám velká část posluchačů po roce opět vrací, jelikož výklad samozřejmě pokaždé obměňujeme, předpokládám, že je pro ně podnětný a má jim co nabídnout,“ říká Miroslav Čermák, projektový manažer z odboru vnějších vztahů rektorátu UK, s tím že loni se rozhodli pás přednášek pro zhruba sto dvacet lidí oživit o komornější praktické semináře – Jarní školu.

Letos poprvé se do ní zapojily i mimopražské instituce Univerzity Karlovy: Lékařská fakuta v Plzni a Farmaceutická fakulta v Hradci Králové. V Praze je bude následovat čtvrteční výuka na pedagogické a filozofické fakultě. „Jarní škola běží záměrně tento týden, kdy probíhají státní maturity a střední školy by pro nematurující studenty musely vymýšlet náhradní program. Ten jim takto vlastně simulujeme my,“ vysvětluje Miroslav Čermák.


Středa 22. května

Lékařská fakulta v Plzni

Seminář se skládá ze dvou částí, které se budou vzájemně prolínat.

  • Promítání a brainstorming o vzniku života na téma spermie, vajíčko, oplození, embyro.

  • Sledování oplození pod mikroskopem v reálném čase, s použitím živých pohlavních buněk.


Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Celodenní program.

  • Přednáška o stavbě lidského těla a seznámení s metodami jejího měření.

  • Exkurze do Zahrady léčivých rostlin.

  • Prohlídka Katedry analytické chemie FaF UK a Katedry farmaceutické technologie FaF UK.


Čtvrtek 23. května

Pedagogická fakulta v Praze

Série badatelských experimentů s vodou, vzduchem, ohněm, ale i vlastním tělem. Řada z nich bude vyhodnocována s pomocí elektronických senzorů.


Filozofická fakulta v Praze

Seminář na téma leváctví nejen v pravěku a středověku se bude snažit prokázat výskyt levorukých lidí v populaci nejstarších zemědělců v mladší době kamenné.


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám