• Aktuality

Aktuality

3. června 2019

Nobelistka Su Ťij přednášela na Univerzitě Karlově

Barmská vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij by ráda zlepšila úroveň vzdělání a zdravotnictví ve své zemi.



V pondělí 3. června odpoledne v rámci své čtyřdenní návštěvy České republiky zamířila Su Ťij na Univerzitu Karlovu. Po setkání s rektorem Tomáše Zimou promluvila ve Vlasteneckém sále Karolina o historii Barmy a jejím přechodu od vojenského režimu k demokratickému zřízení. Popsala, za jakých okolností vznikla před třiceti lety Svazová republika Myanmar (do roku 1989 Barma), jejíž je kancléřkou. Vytyčila cíle, kudy se její vedení bude dále ubírat, a zdůraznila, že se nyní zaměří na ústavní reformu. Dále by ráda ukončila dlouhodobý spor s muslimským etnikem Rohingů žijících v Arakanském státě v jihozápadní části Barmy.


Cílem oficiálního pobytu barmské vůdkyně v České republice je podle ministerstva zahraničí „potvrzení dlouhotrvajícího přátelství obou zemí“ a vytvoření předpokladů pro další prohloubení politických i hospodářských vztahů. Su Ťij přijela na pozvání premiéra Andreje Babiše a v pondělí Praze slavnostně otevřela rezidentní velvyslanectví Svazové republiky Myanmar.

Držitelka Nobelovy ceny míru zmínila zejména rozšíření spolupráce v oblasti školství. „To nám chybí nejvíce, dobré vzdělání,“ dodala.



Foto: René Volfík



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám