• Aktuality

Aktuality

27. června 2019

Medici PRO Očkování = osvětový projekt 2. lékařské fakulty UK

Světová zdravotnická organizace WHO vyhodnotila v roce 2019 situaci kolem odmítání očkování jako jednu z nejvýznamnějších světových hrozeb pro veřejné zdraví. Studenti a zástupci Akademického senátu 2. lékařské fakulty UK se chopili iniciativy. Pro podporu programu očkování vytvořili projekt Medici PRO Očkování cílený především na studenty středních škol.



„Formou diskusních setkání, besed a interaktivních seminářů chceme zvýšit informovanost mladých lidí o problematice očkování a o nemocech, proti kterým chrání. Za důležitou považujeme diskusi o mýtech a polopravdách, které se o očkování šíří, a o jejich uvedení na pravou míru,” vysvětluje Ondřej Žižka, student 2. lékařské fakulty UK a jeden z iniciátorů. „Jelikož se jedná o věc veřejného zájmu, hlavní roli v informovanosti sice primárně zastává stát a státní instituce, ale myslíme si, že každý další způsob, jak vysvětlit význam očkování, je důležitý a může pomoci,” doplňují další zástupci studentů Akademického senátu 2. lékařské fakulty UK Aneta Nyčová a Tomáš Jelínek.


Otázka očkování je podle iniciátorů projektu klíčová především v období rodičovství, na které by mladí lidé měli být připraveni a dostatečně informováni. Medici jsou si vědomi, že pro mladou generaci je navíc očkování důležité i s ohledem na možnost častých cest do zahraničí, a to včetně exotických destinací. „Za krátkou dobu studia na medicíně se často setkáváme s lidmi, jimž jejich zdravotní stav zkomplikovala infekční nemoc, které se dalo zabránit vakcínou. Ještě nedávno jsme sami byli studenty středních škol a myslíme si, že tématu očkování není v rozvrzích věnováno příliš prostoru. Chybí i osvětové akce, které by o tomto problému dostatečně informovaly. Proto jsme se rozhodli docházet na střední školy a tuto problematiku studentům představit. Za nás mohu uvést, že očkování opravdu smysl má,” upřesňuje další ze studentů Lukáš Vaněk.


„Jen za první čtvrtletí tohoto roku bylo v ČR hlášeno více případů spalniček než za celý loňský rok. Tato situace klade značné personální, logistické i finanční nároky na celý zdravotnický systém a přitom jí šlo předejít,” dodává Milan Trojánek z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce. V současnosti jsou to právě spalničky, kterým je věnováno nejvíce mediální pozornosti. Ovšem infekcí, které postihují naši populaci a lze proti nim úspěšně očkovat, je mnohem více. Jednou z podceňovaných infekcí je například chřipka, na kterou v České republice ročně umírá až 2 000 osob, dále pneumokoková infekce či zvýšený výskyt viru klíšťové encefalitidy, původce zánětu mozku a mozkových blan. Mediálně atraktivní jsou i meningokokové nákazy.


„Mimo infekcí, s nimiž se bohužel setkáváme v naší rutinní praxi, je však důležité očkovat i proti nemocem, které se u nás již nevyskytují, ale zdaleka je nelze považovat za vymýcené. Jako příklad lze uvést záškrt nebo zarděnky. Pokud bychom přestali s očkováním, jistě by došlo k jejich návratu, podobně jako se to nyní děje se spalničkami. Na šíření infekčních onemocnění se totiž významně podílí i globalizace a možnosti cestování,” doplňuje Milan Trojánek.


„Jako studenti medicíny cítíme odpovědnost za vývoj zdravotní situace v České republice, ke kterému negativně přispívá klesající proočkovanost a zvyšující se výskyt chorob, kterým lze díky očkování předcházet. Pokud by se situace i nadále vyvíjela v současném trendu, reálně hrozí návrat infekcí, se kterými se v České republice nesetkáváme. Proto jsme se rozhodli přispět ke zvrácení tohoto trendu a jednat. Věříme, že právě medici jsou vhodným prostředníkem mezi laickou a odbornou veřejností, a jsou tedy schopni předat pravdivé odborné informace způsobem, kterému porozumí každý. Abychom rozšířili dosah naší iniciativy, rádi bychom v budoucnu zapojili i další lékařské fakulty a zprostředkovali tak tyto informace o důležitosti očkování opravdu každému,” stojí v prohlášení studentů 2. lékařské fakulty UK zapojených do projektu Medici PRO Očkování.

…………………………………..


Medici PRO Očkování – projekt Akademického senátu a studentů 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Záštitu nad ním převzal náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Mezi hlavní partnery projektu patří Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice Na Bulovce, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a MediCoach.


Další informace o iniciativě Medici PRO Očkování


Marcela Uhlíková, iForum

Foto: Shutterstock

Datum: 27. 6. 2019


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám