• Aktuality

Aktuality

1. července 2019

Školy češtiny pro cizince na UK mají dlouhou tradici

Filozofická fakulta UK a Ústav jazykové a odborné přípravy UK jsou pravidelnými organizátory letních škol češtiny pro zájemce o českou kulturu.


Zatímco na Filozofické fakultě UK jde již o 63. ročník Letní školy slovanských studií, netradiční letní škola pořádaná Ústavem jazykové a odborné přípravy UK konaná ve středisku Praha-Albertov s názvem Čeština a česká literatura probíhá „teprve“ poosmnácté.


Od 29. července do 23. srpna se na Albertov sjedou cizinci z různých koutů světa a budou se učit nejen češtině, ale také poznávat českou kulturu. A právě toto spojení je na UK to netradiční. Nejde totiž „jen“ přednášky o české kultuře, studenti mají jedinečnou možnost používat češtinu nejen při hodinách s lektory, ale také komunikovat se zajímavými filmaři, spisovateli nebo sportovci. Tentokrát je pro ně připraven workshop s tvůrcem počítačových her Jaromíra Plachého a během celého měsíce se budou setkávat s dalšími významnými osobnostmi. Letos projevili největší zájem o tento druh letní školy Švédi, Italové, Američani, Jihoafričané, Korejci a Vietnamci.


Ústav jazykové a odborné přípravy UK se jako jediná instituce v České republice věnuje přípravě cizinců ke studiu na českých vysokých školách. Organizuje též různé kurzy češtiny pro všechny zájemce o český jazyk a českou kulturu. Svou tradici mají kurzy cizích jazyků a pomaturitní kurzy různého zaměření pro české občany. Výuce slouží studijní střediska na pražském Albertově, v Mariánských Lázních či Poděbradech.


O úspěšnosti projektů svědčí nejen zájem ze strany studentů, z nichž se na letní školu někteří vrací již po několikáté, ale i to, že si mnohé osobnosti najdou ve své nabitém programu čas na spolupráci s univerzitou. Vloni se letních škol se zaměřením na češtinu zúčastnilo kolem dvou stovek cizinců z více než 30 zemí světa.


Prázdninové setkání bohemistů na Filozofické fakultě UK, které se letos uskuteční od 26. července do 23. srpna, nabídne bohatý program s řadou jazykových kurzů, seminářů a přednášek. Na účastníky školy čekají mimo jiné tematické vycházky po Praze.


Foto: Shutterstock


Přehled všech letních škol zde.


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám