• Aktuality

Aktuality

25. července 2019

Mladí čeští biologové na mezinárodních stupních vítězů!

Už potřicáté změřili mladí biologové své vědomosti s ostatními stejně starými vědci z celého světa. Mezinárodní biologickou olympiádu (IBO) letos od 7. do 21. července hostil maďarský Szeged, kam se sjelo rekordních 285 soutěžících ze 72 zemí. Výprava České republiky dosáhla skvělého výsledku: byla třikrát stříbrná a jednou bronzová!


Český tým s medailemi - zleva: Ondřej Pelánek, Anna Hýsková, Kateřina Bezányiová a Kateřina Čermáková
Český tým s medailemi - zleva: Ondřej Pelánek, Anna Hýsková, Kateřina Bezányiová a Kateřina Čermáková


Tradičně nejúspěšnějšími se stali soutěžící z Asie nebo Američané asijského původu, kterým patřilo prvních osm míst: celkovým vítězem se stal s velkým náskokem Lingfeng Peng z Číny, na druhém místě skončil Haoxuan Tang, na třetím pak Američan Christopher Wang. Nejúspěšnější výprava přijela z Číny – všichni čtyři soutěžící se vešli na prvních 7 míst absolutního pořadí. Z evropských zemí pak letos mělo zlaté žně hostitelské Maďarsko (4 zlaté medaile) a zcela mimořádného úspěchu dosáhlo i Nizozemsko (3 zlaté medaile).


Anna Hýsková, naše nejúspěšnější soutěžící při závěrečném ceremoniálu
Anna Hýsková, naše nejúspěšnější soutěžící při závěrečném ceremoniálu


Naši mladí biologové patří v posledních letech do první evropské pětky spolu s Ruskem, Německem, Maďarskem a Nizozemskem; letos dokonce porazili mladé vědce z Německa a vyrovnali výsledek Ruska. Tato úspěšnost rozhodně vypovídá o kvalitě, kterou má česká Biologická olympiáda, považovaná za světově nejpropracovanější a nejkvalitnější. Každoročně se jí účastní desetitisíce žáků a studentů.


Zajímavou část biologické olympiády tradičně přinášejí praktické soutěžní úlohy, letos byly čtyři a testovaly dovednosti a znalosti mnoha různých oblastí biologie. Soutěžící museli provést bioinformatickou analýzu, určit cukr přítomný v medu, studovali škrobová zrna různých rostlin, nezalekli se ani pitvy kuřecí končetiny. V teoretické části čekaly na studenty dva velmi obtížné tříhodinové testy vyžadující téměř vysokoškolské znalosti v kombinaci s analytickým myšlením a schopností orientace v grafech či schématech.


Výsledky našich soutěžících v celkovém pořadí:


53. Anna Hýsková, Gymnázium J. A. Komenského a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Uherský Brod

76. Kateřina Bezányiová, Gymnázium, Jablonec nad Nisou, U Balvanu

82. Kateřina Čermáková, Gymnázium Sokolov a Krajské vzdělávací centrum

168. Ondřej Pelánek, Klasické a španělské gymnázium Brno-Bystrc


O mimořádnosti českého mezinárodního úspěchu svědčí i fakt, že všichni členové týmu byli nováčci – IBO se na rozdíl od podstatné části svých konkurentů zúčastnili poprvé. Dva členové týmu, Anna Hýsková, která se stala nejúspěšnější členkou týmu a jen o kousek jí unikla zlatá medaile, a Ondřej Pelánek se mohou IBO díky svému věku zúčastnit i v příštím roce.


„Celkově byla akce solidně zorganizována a po stránce soutěžních úkolů se bezesporu řadí mezi ty velice kvalitní,“ pochvaloval si úroveň Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK, který byl vedoucím české výpravy. Podle něj se vydařil nejen odborný program, ale i kulturně společenská část akce. „Oceňuji zejména to, že byl naplněn hlavní cíl celé soutěže, a tím je navázání mezinárodních přátelství a pocit pospolitosti studentské a vědecké komunity,“ dodal Černý.


Česká republika si i v letošním roce upevnila renomé zakladatelské země IBO a patří jí v soutěži důležitá role: členkou nejužšího řídícího výboru IBO je Lenka Libusová z Přírodovědecké fakulty UK, která se v následujících třech letech bude podílet na dalším směřování této prestižní mezinárodní soutěže; členem mezinárodní jury je Antonín Reiter z Jihomoravského muzea ve Znojmě.


BLAHOPŘEJEME VŠEM ÚČASTNÍKŮM!


A těšíme se, jaké výsledky přinese 31. mezinárodní biologická olympiáda v japonském Nagasaki.



Text: PřF UK, Marcela Uhlíková

Foto: PřF UK

Datum: 25. 7. 2019




Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám