• Aktuality

Aktuality

13. dubna 2015

Den otevřených dveří nového oboru Bioinformatika

Matematicko-fyzikální a Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze si Vás dovolují pozvat na Den otevřených dveří oboru Bioinformatika, který se koná 23. 4. 2015 na PřF UK ve Viničné 7 v posluchárně Fotochemie.

Pro přijetí na studijní program bioinformatika na Univerzitě Karlově je třeba podat přihlášku na Přírodovědeckou fakultu UK do 20. května 2015. Přijímací zkouška se bude konat na MFF UK a její obsah bude shodný s “odbornou zkouškou pro bakalářské studijní programy Matematika a Informatika” na MFF UK. Obsahem je deset úloh testujících předpoklady ke studiu studijního programu Bioinformatika (logické myšlení, přesnost vyjadřování, středoškolská matematika).

Program:

10.00 - 10:50

Bioinformatika – přirozené spojení

Prudký rozvoj (molekulární) biologie a informaticky v posledních letech má na svědomí, že se tyto dříve oddělené disciplíny začaly vzájemně nejen přibližovat a inspirovat, ale především  vyžadovat. Most mezi biologií a informatikou staví právě bioinformatika. Co je předmětem bioinformatiky a proč by Vás mohla bioinformatika zajímat?

10.50 - 11.05

Studium bioinformatiky na UK v Praze

Seznámíme Vás stručně s detaily přijímacího  řízení a organizací studia.

11.05  - 11.30

Využití strojového učení k identifikaci protein-ligand aktivních mist

Funkce libovolného proteinu je určena jeho interakcí s dalšími molekulami. Tyto interakce probíhají na specifických místech na povrchu proteinu k tomu určených. Pro mnoho proteinů je známa jejich 3D struktura, ale ne již jejich aktivní místa. V této přednášce představíme algoritmus vyvinutý na MFF UK, který je schopen tato místa určit pomocí strojového učení.

11.30 - 12.00

Velká data a hledání stromu života

Evoluce života je jedním z nejstudovanějších biologických problémů již po více než století. Jak proměnily studium této problematiky moderní sekvenační metody, které sebou přinesly “záplavu dat”? Dozvíte se, jak tuto problematiku řešíme na PřF UK.

12.00 -13.30

Exkurze po laboratořích s bioinformatickou tématikou a diskuze

Více informací o studijnim oboru naleznete:

bioinformatika.mff.cuni.cz


facebook.com/bioinformatika.uk



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám