• Aktuality

Aktuality

26. července 2019

Pietní akt na Vyšehradě připomenul 150 let od úmrtí Jana Evangelisty Purkyně

28. července uplyne 150 let od úmrtí Jana Evangelisty Purkyně, jednoho z nejvýznamnějších českých a světově uznávaných vědců. Při té příležitosti se na pražském Vyšehradském hřbitově o dva dny dříve uskutečnil pietní akt. K Purkyňovu hrobu položili věnce zástupci některých významných vysokých škol a vědeckých institucí.


„Purkyně je nejen jeden z ve světě nejznámějších a nejcitovanějších Čechů, vždyť jeho objevy ovlivnily celou medicínu a přírodní vědy. S jeho jménem se navíc setká každý žák střední a vysoké školy,“ řekl Štěpán Svačina, předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Ve svém vystoupení rovněž připomněl, že u příležitosti letošního výročí českého fyziologa, biologa a filozofa vydala lékařská společnost knihu, která by měla přispět k popularizaci medicíny a přírodních věd zejména u mladých lidí, kteří se s Purkyňovým vědeckým a filozofickým dosahem teprve seznamují.




„Patřil mezi významné osobnosti Univerzity Karlovy a nesmazatelně se svojí vědeckou prací zapsal do její historie. Byl renesanční člověk, který tehdy významně, v tehdejší době, ovlivnil společenské dění v Čechách. Založil například časopis Živa, podílel se svými rozsáhlými aktivitami na veřejném, kulturním a politickém životě stejně jako na významném rozvoji vědy,“ uvedl ve svém projevu rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a připomenul, že to byl právě Jan Evangelista Purkyně, kdo založil první fyziologický ústav ve Wroclavi a byl zároveň zakladatelem Fyziologického ústavu v Praze, který sídlil v ulici Palackého.


O významu a přínosu J. E. Purkyně hovořili na Vyšehradském hřbitově rovněž předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, poslankyně Věra Adámková nebo děkanka Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Michaela Hrubá. Pietního aktu se zúčastnili rovněž prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor Václav Hampl a primář vitreoretinálního centra oční kliniky Lexum Ivan Fišer, potomek J. E. Purkyně.


Na komorní akci nechyběli zástupci spolku Svatobor, který o hrob pečuje, a další osobnosti spjaté s odkazem J. E. Purkyně.




Jan Evangelista Purkyně, významný český vědec, fyziolog, anatom, biolog a filozof, se stal svým příspěvkem o živočišných tkáních složených z buněk s jádry jedním ze spoluzakladatelů cytologie. Byl pravděpodobně nejvýznamnějším a ve světě nejznámějším českým vědcem a zároveň i předním představitelem českého politického a společenského života 19. století.



Marcela Uhlíková, iForum

Foto: Vladimír Šigut

Datum: 26. 7. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám