• Aktuality

Aktuality

24. dubna 2015

V pražském Centru vizuální historie Malach jsou nově zpřístupněny rozhovory s přeživšími a svědky genocidy Arménů

Archiv vizuální historie Nadace šoa Univerzity Jižní Kalifornie, který je plně k dispozici studentům, badatelům i pedagogům v CVH Malach při Univerzitě Karlově v Praze, byl právě rozšířen o rozhovory zachycující genocidu Arménů v Osmanské říší, ke které došlo v letech 1915 – 1918.


V nové sbírce nahrávek převažují svědectví samotných přeživších, ale ke zhlédnutí jsou i vzpomínky „druhé generace“ a lidí, kteří pronásledovaným osobám poskytli úkryt nebo jinou pomoc. Rozhovory natáčel režisér arménského původu J. Michael Hagopian už od 70. let 20. století. V Archivu vizuální historie je k dispozici přes 50 000 orálně historických rozhovorů ve více než 40 jazycích, které zachycují zejména holocaust, ale i další genocidy.


Za počátek genocidy Arménů bývá považováno datum 24. dubna 1915 a právě dnes si tedy připomínáme sto let od této tragické události. Podle odhadů v jejím průběhu zahynulo mezi jedním a dvěma miliony Arménů. Česká republika je mezi 13 státy, které masové vraždění oficiálně uznaly jako genocidu podle mezinárodního práva.


Americký režisér arménského původu J. Michael Hagopian (1913–2010) začal v 70. letech z vlastní iniciativy pořizovat rozhovory s přeživšími, svědky a pamětníky arménské genocidy. Během následujících desetiletí shromáždil okolo 400 interview, která na sklonku života předal ke zpracování a zpřístupnění Nadaci šoa Univerzity Jižní Kalifornie (USC Shoah Foundation; http://sfi.usc.edu). Tato organizace spravuje rozsáhlý audiovizuální archiv orální historie, založený v první polovině 90. let jako dokumentace událostí holocaustu ve vzpomínkách jejich přímých přeživších a svědků. Archiv USC Shoah Foundation dnes  obsahuje více než 53 000 nahrávek rozhovorů založených na autobiografickém vyprávění pamětníků. Kromě osob označených za Židy nebo Romy se o svá svědectví podělili političtí vězňové, nuceně nasazení, ale i příslušníci osvoboditelských armád a zachránci či poskytovatelé pomoci. Před dvěma lety byl archiv poprvé rozšířen o rozhovory, které se netýkají druhé světové války, a to kolekcí 65 rozhovorů s přeživšími genocidy ve Rwandě.


Prvních 60 nově zpřístupněných rozhovorů s přeživšími arménské genocidy dokládá, že jde o cennou a jedinečnou sbírku. Rozhovory s přeživšími arménské genocidy jsou unikátní a výjimečné i v rámci archivu USC Shoah Foundation nejen obsahem, ale i rozsahem a formou. Často vznikaly během několika setkání a málokdy přesahují svou délkou 30 minut (na rozdíl od rozhovorů s přeživšími holocaustu, které bývají zhruba dvouhodinové). Rozhovory nejsou přepsány, ale lze je snadno prohledávat díky rejstříku čítajícímu přes 64 000 klíčových slov a dalším vyhledávacím nástrojům (životopisné údaje, jména osob aj.). Protože jde o životní příběhy, netýkají se jen genocidy samotné, ale odrážejí celé dějiny 20. století v 60 státech světa.


Více než 1 000 interview je zároveň zpřístupněno na veřejném webovém portálu s názvem Visual History Archive Online (http://vhaonline.usc.edu). Úryvky rozhovorů jsou začleňovány do vzdělávací platformy IWitness, která je určena středoškolským studentům a učitelům (http://iwitness.usc.edu). Všech 60 arménských interview lze spolu s dalšími 52 000 svědectvími zhlédnout v badatelně CVH Malach při Univerzitě Karlově v Praze (http://www.malach-centrum.cz), které se nachází na Malostranském náměstí a zájemcům je otevřeno každý všední den kromě pondělí.




Kontakt na Centrum vizuální historie Malach:

Mgr. Jakub Mlynář

CVH Malach, MFF UK, Malostranské náměstí 25, 118 00 Praha 1

malach@knihovna.mff.cuni.cz


tel.: 221 914 391


Webové stránky CVH Malach:


http://www.malach-centrum.cz





Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám