Zasedání Ediční komise ze dne 12. ledna 2017

Přítomni:

Mgr. Cyril Brom, Ph.D., (MFF); prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Mgr. David Hurný (PřF), Mgr. Peter Korcsok (MFF), Lukáš Kostínek (PF), Doc. Mgr. Jaromír Krejčí, Mgr. Jakub Marek, Ph.D. (FHS), Ph.D. (FF), Mgr. Jan Kříž (PřF), František Vaňásek (1. LF), MUDr.Jitka Feberová, Ph.D (ÚK UK).


Hosté:

prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., prorektorka pro studijní záležitosti, prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost, PhDr. Mgr. et Mgr. Karel Hanuš (OAS RUK), Mgr. Václav Hájek (OVV UK), Mgr. Petr Valo, ředitel Nakladatelství Karolinum, Eliška Kryčerová (tajemnice AS UK)


Program:

  1. Program

  2. Schválení zápisu z minulého jednání

  3. Geografické rozložení nově zapsaných studentů a možné podněty pro marketing studia na UK

  4. Ediční proces a jeho finanční zajištění v nakladatelství Karolinum

  5. Různé


Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Ediční komise AS UK.


1. Schválení zápisu z minulého jednání

Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, uvedl bod jednání.


Návrh usnesení:

„Ediční komise AS UK schvaluje program zasedání Ediční komise AS UK."

Schváleno tichým souhlasem


2. Schválení zápisu z minulého jednání

Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, uvedl bod jednání.


Návrh usnesení:

„Ediční komise AS UK schvaluje zápis ze zasedání Ediční komise ze dne 18. 10. 2016."

Hlasování: 8-0-0

Schváleno


3. Geografické rozložení nově zapsaných studentů a možné podněty pro marketing studia na UK

Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, uvedl bod jednání a předal slovo prof. MUDr. Mileně Králíčkové, Ph.D. , prorektorce pro studijní záležitosti.


prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., prorektorka pro studijní záležitosti, uvedla danou problematiku a přislíbila, že po doplnění a úpravách zašlou dokumenty Ediční komisi AS UK.


PhDr. Mgr. et Mgr. Karel Hanuš (RUK - Oddělení analýz a strategií) prezentoval výsledky analýzy geografického rozložení nově zapsaných studentů a vývoj za poslední čtyři roky na univerzitě, fakultách a jednotlivých programech studia, jak z hlediska původu studenta, tak na základě úspěšnost studentů z různých krajů. Uvedl, celkově univerzita vykazuje setrvalý stav regionalizace - že největší podíl zapsaných studentů pochází z Prahy a ze Středočeského kraje. V posledních letech však na celouniverzitní úrovni nedochází k výrazným změnám, nejpatrnější je mírné navyšování zápisů studentů ze zahraničí (mimo Slovenska) zejména na úkor Prahy a Středočeského kraje.


prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., prorektorka pro studijní záležitosti, ho doplnila a vyzvala přítomné členy Ediční komise AS UK k dotazům a připomínkování.


Následně k uvedené problematice proběhla diskuze, které se zúčastnil: prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.Dů, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost, prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., prorektorka pro studijní záležitosti, Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, Mgr. Cyril Brom, Ph.D. (MFF), prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Mgr. Jakub Marek, Ph.D. (FHS).


Hlavními tématy bylo:



  • dostupnost dat o fakultám;



  • posílení informovanosti mimopražských studentů o možnostech čerpání sociálních a ubytovacích stipendií;



  • návrh na rozšíření analýzy na tři sady: přihlášení, přijatí a zapsaní studenti;



  • návrh na rozšíření přihlášky o povinný údaj o předchozím studiu (nyní povinně jen na některých fakultách).


Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, požádal, aby byly tyto informace, rozšířené o zmíněné další datasety pravidelně zpracovávána a poskytována fakultám. Poznamenal, že pro marketing je dobré vědět, ze kterých škol a krajů mají hodně studentů a odkud studentů málo. Pracovat je potřeba s oběma skupinami, ale prostředky marketingu se budou pravděpodobně lišit.


prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., prorektorka pro studijní záležitosti, přislíbila, že informace bude univerzita zpracovávat a fakultám poskytovat. Rozšíření o další sady bude chvíli trvat, ale fakultám je také zašle. Vyzvala přítomné, k zasílání dalších podnětů, jak by se dalo s daty pracovat.


Návrh usnesení:

“Ediční komise AS UK děkuje předkladatelům za podklady a doporučuje je předat fakultním administrativám.”

Hlasování: 12 -0-0

Schváleno


4. Ediční proces a jeho finanční zajištění v nakladatelství Karolinum

Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, uvedl bod jednání a předal slovo prof. PhDr. Ing. Janu Roytovi, Ph.D, prorektorovi pro tvůrčí a ediční činnost.


prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost, poděkoval za zařazení podnětu a uvedl, že je v současné době skutečně nedostatek redaktorů, což způsobuje zdržení edičního procesu. Na základě této informace proběhla jednání s J.M. panem rektorem, který je nakloněn řešení a posílení personálního zajištění nakladatelství. Dále uvedl členy Ediční komise AS UK hlouběji do dané problematiky předal slovo Mgr. Petru Valu, řediteli Nakladatelství Karolinum.


Mgr. Petr Valo, ředitel Nakladatelství Karolinum, prezentoval činnost Nakladatelství Karolina. Dále se vyjádřil k podnětu, který byl zaslán ediční komisi, viz. přiložený dopis níže a uvedl, že proces obvykle není tak dlouhý a že je rád, že se případ objevil a lze problematiku diskutovat. Závěrem uvedl, že v tuto chvíli je tato publikace před imprimaturou.


  • Vážený pane kolego,


    rád bych Vaším prostřednictvím předložil ediční komisi AS UK podnět, aby usilovala o navýšení mzdových prostředků pro Nakladatelství Karolinum.


    Odvíjím ho od osobní zkušenosti: Na samém počátku července jsem odevzdal do Nakladatelství Karolinum obsáhlý rukopis nové knihy. O měsíc později jí byl přidělen redaktor. Nyní jsem mu poslal dotaz, jaký je stav věcí, a dozvěděl se, "že by mohl být rukopis připraven k sazbě v prvních měsících příštího roku (únor březen)", ale mám to brát jenom jako orientační odhad. Má tedy jít minimálně o 7-8 měsíců, než se s knihou začne pracovat!


    Nemám to pracovníkům nakladatelství za zlé. Ve skutečnosti jsem prostě narazil na systémový problém: počet redaktorů je příliš malý na to, aby zvládli nápor práce, kterou mají. Zaměstnanci univerzity začali v posledních letech mnohem více publikovat, ale Karolinum nemůže z finančních důvodů adekvátně navýšit počet pracovníků a prostor. Bez tohoto opatření se nemůže nakladatelská činnost UK patřičně rozvíjet.


    Děkuji, že se mému podnětu budete věnovat.


    S pozdravem


    prof. PhLic. Vojtěch Novotný, Th.D. (KTF UK, AS UK)


Následně k uvedené problematice proběhla diskuze, které se zúčastnil: prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost, Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, Mgr. Cyril Brom, Ph.D. (MFF), doc. Mgr. Jaromír Krejčí, Ph.D. (FF), Mgr. Petr Valo, ředitel Nakladatelství Karolinum.


Z diskuze vyplynulo, že Nakladatelství Karolinum nepotřebuje navýšení rozpočtu, ale vnitřně posílí počet redaktorů, což bude financováno díky zlepšujícím se finančním výsledkům nakladatelství.


Návrh usnesení:

“Ediční komise AS UK vyslechla prezentaci pana ředitele Nakladatelství Karolinum, oceňuje kvalitu práce Nakladatelství Karolinum a vítá personální posílení redakce.”

Hlasování: 11-0-0

Schváleno


5. Různé

Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, uvedl bod jednání a informoval členy Ediční komise AS UK o novinkách ve spojitosti s weby UK a aktivitami na sociálních sítích, kde by mohlo dojít k navýšení personálních kapacit OVV na základě návrhu příštího rozpočtu, který bude předložen Ekonomické komisi AS UK. Vedení UK tak reaguje na několik usnesení Ediční komise AS UK z minulých zasedání. Dále se dotázal na komisi k zaměstnaneckým dílům, které je součástí a zatím se sešla jen jednou. Postup prací je podle jeho názoru pomalý.


prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost, sdělil, že nejbližší zasedání proběhne 20. ledna 2017 s JUDr. Tomášem Dobřichovským (PF) a materiály z této komise následně zašle Ediční komisi AS UK.


prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF) se dotázal na program online přednášek, který fungoval pod záštitou ČT 24. Upozornil, že se jedná o kvalitní formát, který je zprostředkován i studentům na středních školách.

prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost, uvedl, že program i nadále trvá, ale že v současné době se dle všeho již nenatáčí.


prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF) sdělil, že se domnívá, že je to zajímavý nástroj a při vhodné inzerci a dobrých tématech ho lze využít i směrem k uchazečům

prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost, přislíbil, že se zeptá Mgr. Václava Hájka (OVV) a program mu připomene.


František Vaňásek (1. LF) navrhl, aby uvedený program se i s archivními videi přesunul přímo na Youtube Univerzity Karlovy a byl mu zajištěna větší propagační podpora.


Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise AS UK, vyzval členy Ediční komise AS UK, aby zvážili, koho navrhnout na nového předsedu Ediční AS UK, vzhledem k předpokládanému zániku jeho mandátu senátora AS UK v průběhu roku 2017.


Zapsala: Eliška Kryčerová, tajemnice AS UK

Ověřil: Mgr. Jan Kříž, předseda Ediční komise




Poslední změna: 21. leden 2018 23:20 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám