Rok 2018 na Univerzitě Karlově

Navzdory času v roce 2018

Redakce časopisu Forum vydala vlastní kalendář teprve podruhé. Zatímco loni se hlavními hrdiny stali zaměstnanci rektorátu, kteří nejsou tolik vidět, ale bez nich by univerzita nemohla fungovat, letos se Forum rozhodlo představit dvanáct výrazných osobností české vědy. „Opět jsme zvolili netradiční formu profilů. Vědce jsme nefotografovali při jejich pracovních aktivitách, ale požádali jsme je, aby nás pustili do svého soukromí a prozradili nám, co dalšího je baví a zajímá,“ říká Petra Köpplová, šéfredaktorka časopisu Forum.


Proti dopingu napříč Evropou

Řízení sportu na nadnárodní úrovni vyžaduje především dobrou znalost etiky a sportovního práva stejně jako dobrou jazykovou připravenost. Z tohoto důvodu se na výchově špičkových sportovních manažerů nově podílí šest evropských univerzit včetně Univerzity Karlovy. Na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK mohou zájemci nově studovat mezinárodní magisterský program Sports Ethics and Integrity.


Týden vzpomínek na Jana Palacha

V roce 2018 uplynulo 49 let od sebeupálení Jana Palacha. Univerzita Karlova si Palachovu oběť připomněla jako každý rok sérií pietních aktů, přednášek a promítání, které se uskutečnily v rámci tzv. Palachova týdne.



Splněný sen Fakulty sociálních věd UK

Po téměř dvaceti letech od svého založení získala Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy vlastní insignie. Studenti skládající své imatrikulační a absolventské sliby museli až doposud přísahat na žezlo vypůjčené od Filozofické fakulty UK. Nové insignie fakulta odhalila během slavnostního večera v Karolinu, kterým přítomné provedl absolvent FSV UK a vyučující katedry žurnalistiky Václav Moravec, jeden z iniciátorů sbírky Přísahejme na vlastní!. Sbírka byla spuštěna na jaře roku 2017 na portálu Hithit a právě díky přispěvatelům si Fakulta sociálních věd UK splnila svůj sen, který před dvěma dekádami ohlásil tehdejší děkan profesor Miloslav Petrusek.



Tomáš Zima slavnostně inaugurován

Tomáš Zima byl podruhé slavnostně inaugurován do úřadu rektora Univerzity Karlovy. Slavnost ve Velké aule Karolina si při této příležitosti nenechali ujít vzácní hosté, významné osobnosti politického i společenského života či vrcholní představitelé Univerzity Karlovy včetně nově jmenovaných prorektorů a prorektorek, děkanů a děkanek.



Páternoster znovu obíhá

Právnická fakulta navrátila život jednomu ze symbolů své architektonicky jedinečné budovy – od 14. března je znovu v provozu oběžný výtah alias páternoster. Fakulta musela provoz téměř osmdesátiletého výtahu přerušit v roce 2005 kvůli jeho špatnému technickému stavu. Oprava se nakonec protáhla na celých třináct let, dokončena byla díky veřejné sbírce.



Univerzita Karlova oslavila 670. výročí

Veřejností nejoblíbenější atrakcí každoročních oslav založení univerzity je jednoznačně den otevřených dveří. Univerzitu u příležitosti 670. výročí jejího vzniku navštívilo na 2700 zájemců o prohlídku.



Mapa ze sbírky Přírodovědecké fakulty UK na seznamu UNESCO

Plán tureckého obléhání Malty z Mapové sbírky Přírodovědecké fakulty UK se dostal do registru Paměť světa UNESCO. Unikátní mapa se tak stala teprve šestnáctou položkou světového mapového dědictví.


Attentat 1942

Počítačová hra Attentat 1942 z dílny Filozofické a Matematicko-fyzikální fakulty UK slavila v letošním roce mimořádný úspěch. Po zdaru na světovém šampionátu nezávislých počítačových her si autorský tým odvezl cenu za první místo z berlínského festivalu A MAZE. I přes svou popularitu však je hra v Německu nedostupná kvůli zákazu zobrazování nacistické symboliky.



Rotunda sv. Václava získala ocenění Europa Nostra

Stavba získala letos v červnu cenu odborné poroty v mezinárodní soutěži Europa Nostra a stala se také třetí nejoblíbenější evropskou památkou roku 2018. Rotunda sv. Václava, kterou badatelé více než tři století považovali za ztracenou, byla objevena v suterénu Matematicko-fyzikální fakulty UK při její rekonstrukci roku 2004.



Ženské vítězství v Pražských primátorkách

Ze 105. ročníku Pražských primátorek si ženský tým Univerzity Karlovy odnesl první místo. Osmiveslice jsou tradičně nejsilnější stránkou našich univerzitních týmů, což dokazuje úspěch mužské posádky, která si ze závodu odnesla druhé místo.



Sedmnáctkrát zlatí na studentských akademických hrách

V letošním sedmnáctém ročníku Českých akademických her získali studenti a studentky Univerzity Karlovy celkem sedmnáct zlatých medailí.


Výstava 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů

Univerzita Karlova připravila ke stému výročí založení Československa unikátní výstavu 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů. Každý z vystavených exponátů reprezentoval jeden rok z uplynulého století československé historie. Jaký předmět by měl reprezentovat rok 2018, mohli návštěvníci výstavy rozhodnout sami.



Vlastníme zakládací listiny

Univerzita Karlova získala ze soukromé sbírky dvě vzácné písemnosti z roku 1347, které dokládají souhlas se založením vysokého učení v Praze. Takové listiny ve sbírce Univerzity Karlovy doposud chyběly a staly se cennou součástí univerzitního historického dědictví.


Zobrazit příspěvek na Instagramu

👏 Dnes slavíme významný okamžik nejen pro @unikarlova, ale i pro dějiny celé naší země a vzdělanosti obecně! Univerzitě se podařilo získat dva unikátní dokumenty z historie české a evropské vzdělanosti - listiny z roku 1347, které dokládají souhlas se založením vysokého učení v Praze. Jedná se o originál listiny papeže Klimenta VI. a notářsky instrument. . 👏Charles University has acquired from a private collection two rare documents of extraordinary importance not only for the history of the earliest days of our alma mater, bit also the history of our country and education in general. These two unique documents, dated to 1347, testify that consent was granted to establish a university in Prague. The two documents in question are the original copy of a letter by Pope Clement VI. and a notarial act. . Foto: Vladimír Šigut . #charlesuniversity #unikarlova #cuni #university #congratulations #education #europa #history #documents #unique #almamater #prague #king #uk

Příspěvek sdílený Univerzita Karlova (@unikarlova),


Charles University Innovations Prague

Jako první univerzita v České republice založila Univerzita Karlova dceřinou společnost, která pomůže přenést znalosti a nové technologie do praxe. „Univerzita Karlova se tímto krokem zařazuje po bok těch nejlepších univerzit na světě, jako jsou Oxford, Katolická univerzita v Lovani či Spolková vysoká technická škola v Curychu. Pevně doufám, že naše cesta bude inspirací i pro další vysoké školy v naší zemi,“ řekl rektor Tomáš Zima.


Dětský den v Karolinu

V rámci oslav stého výročí založení Československa jsme v Karolinu uspořádali dětský den. Malí i velcí se seznámili s každodenním životem za první republiky a potkali významné osobnosti prvorepublikového veřejného života. Návštěvníci si mohli zacvičit se sokoly, popovídali si s legionáři o jejich sibiřské anabázi a podívali se na populární kousky z dobové divadelní produkce.


Festival První republika

V sobotu 15. září ožily vyšehradské zahrady prvorepublikovým životem. První lékařská fakulta totiž připravila ke stému výročí vzniku československého státu festival První republika. K vidění byly dobové automobily, polní nemocnice, nespočet tanečníků a hudebníků. Zájemci mohli ochutnat dobové speciality, zatímco děti vyráběly dřevěné píšťalky a učily se krasopisu.


Zobrazit příspěvek na Instagramu

Teprve před hodinou skončil Festival první republika. Polní nemocnice, herci ze seriálu První republika, dobová tančírna, kolotoč nebo kapela The Tap Tap. To je jen zlomek celodenního programu, který nachystala @1lfuk na pražském Vyšehradě. Byla to oslava, jakou si naše stoletá republika zasloužila. Děkujeme všem organizátorům i účastníkům. 🇨🇿🇨🇿🇨🇿 #unikarlova #charlesuniversity #univerzitaarepublika #100letukarepubliky #1lfuk #vysehrad #vysehradcastle #festivalprvnirepublika #polninemocnice #thetaptap #festival #letacelebrate #dancing #singing #eating #drinking #cheers #history #prague #studyinprague #studyatcharlesuni #party #saturday #sunnyday #masaryk

Příspěvek sdílený Univerzita Karlova (@unikarlova),


Bahňáci na titulní stránce časopisu Science

Mimořádný úspěch oslavil letos absolvent doktorského programu Přírodovědecké fakulty UK Jakub Kubelka. Jeho výzkum popisující vliv globálních klimatických změn na životní cyklus bahňáka se dostal na titulní stránku časopisu Science. Kubelkova studie analyzuje především míru predace bahňákových hnízd.



Plagiátorství netolerujeme

V roce 2018 došlo na Univerzitě Karlově k historicky prvnímu odebrání titulu z důvodu plagiátorství. Podvodné diplomové práce absolventa Husitské teologické fakulty UK byly odhaleny díky novému antiplagiátorskému programu Turnitin.


Rekonstrukce Karolina byla dokončena přesně před padesáti lety

U této příležitosti byla ve foyer budovy na Ovocném trhu odhalena busta rektora Oldřicha Starého, který se o přestavbu dnešního rektorátu zasadil. Karolinum je dnes třetí nejstarší nepřetržitě fungující univerzitní budovou na světě. Jeho rekonstrukce trvala třicet let.




Poslední změna: 21. prosinec 2018 13:16 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám