Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 18. ledna 2021

Přítomni:

Bc. Daniela Čechová (PedF), Bc. Martin Čihák (FF), Bc. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Kateřina Hlaváčová (HTF), Mgr. et Mgr. David Hurný (PřF), Mgr. Tomáš Konečný (FF), Kristián Lux (LFHK), MUDr. Anna Malečková (LFP), MUDr. Anna Olšerová (2. LF), Martin Pehr (1.LF), Mgr. Jan Potoček (FHS), JUDr. Michal Říha (PF), Bc. Kristýna Švárová (FSV), Marek Boňko (FSV), Kateřina Grygarová (3. LF), Mgr. Jakub Horký (PF), Jan Kretschmer (PřF), Josef Kubát (FF), Mgr. Martin Lundák (FF)

Hosté:

Martina Horáková (3.LF), MUDr. Josef Fontana (3.LF), Bc. Petr Kobylka (FSV), prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D. (KR), Veronika Matrazsek (3.LF), MUDr. Milan Prášil (kancléř), Mgr. Šárka Vohlídalová (RUK), Mgr. Ludmila Součková (RUK), Mgr. Tereza Smužová (RUK), František Zajíc (MFF)

Program:

  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 14. prosince 2020

  2. Průběžné hodnocení HR Award

  3. Opatření rektora – Přiznávání stipendia v akutní tíživé situaci studenta na UK

  4. Práce s/na Alumni UK

  5. Podpora zájmové činnosti studentů

    a. Zpráva o činnosti členů Kontrolní komise

    b. Zpráva o činnosti členů Hodnotící komise

    c. Nominace kandidátů Sociální komise AS UK do Hodnotící komise v rámci Pravidel podpory zájmové činnosti studentů na UK

  6. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo distančně prostřednictvím platformy MS Teams.


1. Schválení zápisu ze zasedání dne 14. prosince 2020

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu nebyla doručena žádná připomínka. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Průběžné hodnocení HR Award

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo MUDr. Milanu Prášilovi, kancléři UK. MUDr. Prášil stručně představil projekt HR Award a předložené materiály. K dalšímu komentáři předal slovo Mgr. Smužové, která většinu aktivit souvisejících s HR Award koordinuje.


Mgr. Smužová představila jednotlivé předložené podklady, které budou odeslány Evropské komisi ke zhodnocení. Jde jednak o materiál, který popisuje proces, jak UK naplňovala strategii a plnila úkoly. Druhý materiál představuje zhodnocení dvouletého akčního plánu a třetí materiál je plán na následující tři roky. Před dvěma roky schvaloval akční plán AS UK, nyní je mu předkládáno zhodnocení plnění jednotlivých úkolů a nový akční plán. Při tvorbě akčního plánu na příští období se vycházelo zejména ze Strategického záměru UK a podobných dokumentů.


Bc. Farkaš požádal o vyjasnění, které cíle a úkoly nebyly za poslední dva roky splněny a zda budou přesunuty do dalšího období. Mgr. Smužová uvedla, že nesplněné cíle jsou dva – strategie pro doktorské studenty a strategie týkající se postdoktorandů. V obou případech došlo k odložení kvůli vnějším okolnostem (změna financování doktorandů, pandemie) a bude na ně navázáno v dalším období. MUDr. Prášil doplnil, že u postdoktorandů se řeší také jejich přesná definice, od které se odvíjí další věci.


Usnesení:

Sociální komise AS UK bere na vědomí informace o průběžném hodnocení HR Award.“

Schváleno tichým souhlasem

3. Opatření rektora – Přiznávání stipendia v akutní tíživé situaci studenta na UK

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, předal slovo prof. Králíčkové, prorektorce pro studijní záležitosti.


Prof. Králíčková uvedla, že projednávané opatření má představit rámec a jednoznačně určit zdroj pro přiznávání stipendia v akutní tíživé situaci studentů na UK. Jde o doplnění souboru opatření pro tíživé sociální situace, přičemž toto je zaměřeno na řešení jednorázových potíží. Stručně popsala mechanismus podávání žádostí na různých úrovních UK. Postup je stanovený tak, aby nejprve bylo vydáno pravomocné rozhodnutí děkana o přiznání stipendia, od kterého se následně bude odvíjet částka přiznaná rozhodnutím rektora. Částka bude vyplacena jednorázově.


Bc. Farkaš se dotázal, zda se vzhledem k současné situaci, kdy nejsou stipendijní fondy fakult zcela naplněny, očekává, že většina žádostí bude končit u rektora. Prof. Králíčková uvedla, že je pravda, že je možné, že se studenti budou obracet spíše na rektorát.


Mgr. Konečný poznamenal, že jde o mimořádný mechanismus pro ojedinělé případy a nemyslí si, že by šlo o výrazný zásah do stipendijních fondů, proto není třeba vytvářet samostatnou rozpočtovou kapitolu.


JUDr. Říha poznamenal, že se v mimořádné situaci v současné chvíli nacházíme. Navržený duální model (fakulta, rektorát) se mu zdá vhodný. Prof. Králíčková uvedla, že případy, kdy student přijde v důsledku pandemie o práci, lze řešit pomocí nástrojů představených na posledním zasedání Sociální komise AS UK. Mgr. Konečný zopakoval, že jde o řešení mimořádných případů a o určitou překlenovací pomoc.


Usnesení:

Sociální komise AS UK bere na vědomí Opatření rektora – Přiznávání stipendia v akutní tíživé situaci studenta na UK.“

Schváleno tichým souhlasem

4. Práce s/na Alumni UK

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, předal slovo Mgr. Součkové.


Mgr. Součková nejprve vysvětlila, že je třeba rozlišovat mezi zaměstnaneckými benefity a benefity pro absolventy. Obě záležitosti řeší na úrovni RUK Oddělení služeb pro zaměstnance a absolventy. Dále představila ryze zaměstnanecké benefity týkající se zejména délky dovolené a dnů osobního rozvoje, jakož i ty slevy a výhody, které jsou platné jak pro zaměstnance, tak pro členy Klubu alumni UK (zejm. slevy). Zvláštní skupinou benefitů jsou vnitrouniverzitní benefity, jako jsou rekreační střediska, Sportovní centrum Hostivař, knihovny UK či ubytovací služby. K plánu rozvoje benefitů pro rok 2021 uvedla, že cílem je navázat partnerství s většími partnery.


Mgr. Glogr se zeptal, jestli je sledováno hodnocení beneficientů těchto výhod, tedy jestli je známo, v jakém množství výhody využívají. Mgr. Součková uvedla, že monitoring je velmi obtížný. Není reálné, aby to dodavatelé sledovali. Bc. Farkaš podotkl, že by kartičky mohly obsahovat čárový kód, který by monitoring usnadnil.


Bc. Farkaš se dotázal, zda došlo v důsledku pandemie k úbytku partnerů. Mgr. Součková uvedla, že k úbytku došlo zejména u restaurací.


Mgr. Glogr uvedl, že zaznamenal pochybnosti o tom, zda zdůrazňovat afiliaci k univerzitě či k jednotlivým fakultám. Preferoval by kladení důrazu na UK jako celek. Mgr. Součková uvedla, že situace se liší fakultu od fakulty, ale vedení UK se snaží o synergii s fakultními kluby.

5. Podpora zájmové činnosti studentů

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod.

a. Zpráva o činnosti členů Kontrolní komise

Mgr. Glogr předal slovo MUDr. Fontanovi k představení činnosti Kontrolní komise.


MUDr. Fontana nejprve stručně představil legislativní zakotvení Kontrolní komise v Pravidlech podpory zájmové činnosti studentů a v prováděcím opatření rektora. Dále představil úlohu komise, kdy uvedl, že tato nepracuje se samotnými žádostmi, pouze dohlíží na to, zda byla dodržena pravidla pro udělování podpory, zejména zda nedošlo k překročení limitu 65 % a kontroluje vyúčtování. Na závěr poznamenal, že došlo ke kultivaci tvorby vyúčtování studentskými spolky, na druhou stranu je do budoucna nutné klást důraz na to, aby byla vyúčtování podávána včas, tedy ve lhůtě 60 dnů. Též by bylo do budoucna vhodné nastavit intenzivnější komunikaci mezi Kontrolní komisí a Hodnotící komisí a Sociální komisí AS UK.


Mgr. Glogr poznamenal, že nastavit mechanismus komunikace mezi jednotlivými komisemi by bylo vhodné.

b. Zpráva o činnosti členů Hodnotící komise

Mgr. Glogr předal slovo JUDr. Říhovi k představení činnosti Hodnotící komise.


JUDr. Říha stručně představil fungování Hodnotící komise, která se věnuje zejména žádostem o podporu v nižších částkách na úrovni fakult. Činnost hodnotící komise je v tomto ohledu podobná činnosti Sociální komise AS UK s tím rozdílem, že žádosti se Hodnotící komisi podávají dvakrát ročně. Hodnotící komise si interně stanovila pravidlo, že se nepodporují fakultní plesy a seznamovací kurzy. Uzavřel, že Hodnotící komise dle jeho názoru funguje lépe, než když jeho funkční období začínalo.

c. Nominace kandidátů Sociální komise AS UK do Hodnotící komise v rámci Pravidel podpory zájmové činnosti studentů na UK

Navrženi byli: František Zajíc (MFF), Karolína Švandová (FF), Bc. Petr Kobylka (FSV).


Celkem hlasovalo 17 hlasujících.


Výsledky hlasování:


František Zajíc – 15 hlasů pro


Karolína Švandová – 16 hlasů pro


Bc. Petr Kobylka – 15 hlasů pro


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK do Hodnotící komise v rámci Pravidel podpory zájmové činnosti nominuje Františka Zajíce (MFF), Karolínu Švandovou (FF) a Bc. Petra Kobylku (FSV).

Pro 16 – proti 0 – zdržel(a) se 0

Schváleno

6. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.


Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.

Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK



Poslední změna: 27. duben 2021 13:42 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám