Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 12. prosince 2022

Přítomní:

Mgr. Jan Bičovský, Ph.D. (FF), Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Jakub Horký (PF), Mgr. Tomáš Konečný (FF), Veronika Viktoria Matraszek (3.LF), JUDr. Michal Říha (PF), Bc. Veronika Vohlídková (PedF), Mgr. Jakub Horký (PF)

Hosté:

Mgr. Miroslava Hurdová (KaM), doc. RNDr. Markéta Martínková, Ph.D. (KR), PhDr. Ing. Marie Vymazalová, Ph.D. (KR), Ing. Richard Jirásek (OSZS), Mgr. Jaroslav Švec (OSZS), Jiří Grosman, BSc (CERGE-EI)

Program:


  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 7. listopadu 2022

  2. Sociální a ubytovací stipendia ve zvýšené výměře

  3. Ekonomická situace studentů VŠ

  4. Informace z Kolejí a menz - představení nové ředitelky

  5. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo prezenčně v Malé zasedací síni Karolina.

1. Schválení zápisu ze zasedání dne 7. listopadu 2022

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu ze zasedání dne 7. listopadu 2022 nebyly doručeny připomínky. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Sociální a ubytovací stipendia ve zvýšené výměře

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a shrnul podnět zaslaný Jiřím Grosmanem, BSc (CERGE-EI). Z podnětu vyplývá opakující se problém studentů, který spočívá v nemožnosti dodat podklady potřebné pro přiznání stipendia z toho důvodu, že tyto podklady nezískají včas od Úřadu práce či jiných orgánů. Mgr. Glogr požádal o komentář doc. Martínkovou, která uvedla, že v případě zádrhelu na straně veřejného orgánu zcela jistě existují způsoby řešení na individuální úrovni. Překlenout tento problém lze například přiznáním stipendia v akutní tíživé situaci. Dotčený student se však musí s touto žádostí a vysvětlením na studijní odbor obrátit, nelze tak činit automaticky bez příslušných informací.


Mgr. Konečný se dotázal, zda neexistuje či nemůže být vytvořen mechanismus, kterým by se dalo nahradit poskytování podkladů od Úřadu práce, protože lze očekávat, že se současnou kapacitou Úřadu práce budou tyto problémy narůstat. Mohlo by postačovat čestné prohlášení doprovázené kopií žádosti, která byla Úřadu práce zaslána. Doc. Martínková uvedla, že se obává, že to z důvodů plynoucích ze zákona nepůjde. Za koncepční řešení považuje již zmíněné stipendium v akutní tíživé situaci. Mgr. Konečný uvedl, že se domnívá, že tímto způsobem půjdou vyřešit pouze jednotky případů. Ing. Jirásek uvedl, že potřebné podklady, které je pro přiznání stipendia nutné doložit, stanoví zákon a čestné prohlášení nemůže požadované potvrzení nahradit. Lze pouze pozdržet rozhodnutí o přiznání stipendia. V konkrétním případě autora zaslaného podnětu stačilo podat žádost i přes absenci podkladu. Pokud student tuší, že má nárok, ale chybí mu podklad, stejně by měl žádost podat.


Mgr. Horký uvedl, že je pravda, že podklady jsou vyžadovány zákonem, ale nabízí se alternativní výklad daného ustanovení, který by umožňoval přiznání stipendia i v případě, že by potvrzení Úřadu práce doloženo nebylo. Správní řád také umožňuje podání žádosti o přerušení řízení o přiznání stipendia, ale nikdo o tom neví, takže by studentům mohla být tato informace poskytnuta. Také by nebylo na škodu dát na podání žádosti delší lhůtu, kterou stanovuje vnitřní předpis univerzity. Ing. Jirásek uvedl, že otázka výkladu neřeší problém, že stát dá univerzitě peníze pouze na jasně definované případy, tudíž by takto přiznaná stipendia UK musela zaplatit ze svého. Na prodloužení lhůty není v harmonogramu prostor. Mgr. Švec doplnil, že přerušení řízení je dobrý nápad, ale vlastně není formálně potřeba, protože jak vyplývá i z předloženého podnětu, není problém se přes poradnu domluvit.


Autor podnětu Jiří Grosman, BSc. uvedl, že z jeho zkušenosti je velmi obtížné získat od Úřadu práce jakoukoliv součinnost. Až při třetí návštěvě se mu podařilo získat potřebnou dokumentaci. Také mu připadá na místě poznámka o neinformovanosti studentů, protože by ho nenapadlo podat žádost přesto, že neměl kompletní dokumentaci. Celý systém mu připadá poměrně neefektivní a domnívá se, že v případě posunutí lhůty by se všichni dotčení zbavili zbytečné administrativy. Mgr. Švec vysvětlil, proč lhůtu posunout nelze, poradna naopak umožňuje problémy překonat.


Doc. Martínková uzavřela, že je třeba šířit mezi studenty informaci o tom, že mají podávat žádosti i bez kompletních podkladů. Mgr. Horký se přimluvil i za rozšíření informace o možnosti přerušení řízení dle správního řádu.


Mgr. Konečný uvedl, že možným řešením by bylo i zavést automatické přerušení a nestresovat studenty nutností podávat další separátní žádost. Doc. Martínková připomněla, že všechny stipendia je nutné vyplatit do 31. prosince a bála by se zbytečných komplikací. Studenti by sami měli co nejvíce tlačit na Úřad práce.


Dr. Bičovský uvedl, že nedostatečná informovanost studentů je problém UK jako instituce, a nikoliv studentů samotných. Proto apeluje na to, aby se všechny relevantní informace zveřejňovaly po konzultaci s někým, kdo má relevantní zkušenost a potvrdí, že podle takto formulované informace by býval dokázal postupovat. Šíření na plénu AS UK či běžným způsobem na fakulty dle jeho názoru nepomůže.


Mgr. Farkaš se dotázal, zda by nebylo možné upravit aplikaci tak, aby zahrnovala možnost požádat v případě zamítnutí žádosti automaticky o stipendium v nižší výši. To by umožnilo studentům žádat o stipendium ve vyšší výměře a vyřešilo by to i problém s komunikací, protože by to student zjistil ze samotné aplikace. Dále uvedl, že by nebylo od věci, kdyby studenti měli k dispozici standardizovaný formulář za účelem podání žádosti na Úřad práce. Stejně tak by mohla J.M. paní rektorka otevřít tuto otázku na ČKR, aby se zjistilo, kolika studentů obecně se tento problém dotýká. Ing. Jirásek poznamenal, že o vyšší stipendium by si měli žádat jen ti, kteří na něj mohou mít skutečně nárok. Mgr. Farkaš navrhl alternativní postup.


Mgr. Konečný uvedl, že by bylo také možné sjednotit řízení o přiznání sociálního stipendia a řízení o přiznání sociálního stipendia ve zvýšené míře. Doc. Martínková poznamenala, že se rozhoduje ve věci, v případě dvou stipendií jsou tedy potřeba dvě žádosti.

3. Ekonomická situace studentů VŠ

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo dr. Bičovskému. Dr. Bičovský uvedl, že poslankyně Kocmanová začala řešit podmínky studentů ubytovaných na kolejích a snaží se z toho udělat politické téma. Situace na kolejích je pouze součást balíku problému, kterým studenti čelí, které byly navíc podstatně zhoršeny pandemií. Považuje za vhodné, aby někdo problémy studentů vyzdvihoval jako společenský problém. Dle informace od náměstkyně prof. Wildové by se měla v dohledné době formovat koncepční součást MŠMT, v jejímž rámci vznikne pracovní skupina pro otázku ekonomické situace studentů VŠ. Součástí debaty by měli být studenti, kteří budou schopni formulovat, co je špatně a přinášet konkrétní příběhy. UK má spoustu dat a informací, které by bylo dobré vytěžit a efektivně s nimi pracovat, což podle politiků chybí. CERGE-EI zpracovalo studii o finanční podpoře VŠ studentů v ČR a návrh rekonstrukce tohoto systému. Dr. Bičovský by rád na jaře v Kampusu Hybernská spustil debaty se zainteresovanými osobami.


Mgr. Konečný uvedl, že vidí prostor ve třech oblastech. Jednak jde o to, že začíná mít určité obrysy zákon o sociálním bydlení a celá související agenda. Diskuse by tedy mohla směřovat do této oblasti. Zmíněná studie je základem pro systém odloženého školného a grantových financí a celá diskuse je rámována přesvědčením, že toto je jediné řešení současné situace. Nedomnívá se, že je možné do diskuse zapojit další univerzitní prostředí, protože je to problém pouze pražských vysokých škol. UK sice má primární data, ale nejsou zpracovaná ani zhodnocena. Dr. Bičovský uvedl, že z toho vyplývá úkol a musíme si říct, zda ho má UK na sebe vzít. V souvislosti se sociálním bydlením by měla fungovat spolupráce na úrovni univerzita – místní samospráva – developeři.


Dr. Vymazalová připomněla, že bylo podáno 9 žádostí o příspěvek na rekonstrukci kolejí. Dále uvedla, že vedení UK může nabídnout, že v návaznosti na specifikaci konkrétních požadovaných výstupů poskytne součinnost při jejich zpracování. Informaci o pracovní skupině nezaslechla, ale pokusí se ji ověřit.


Mgr. Hurdová uvedla, že před pěti lety byla provedena analýza, že aby koleje byly uvedeny do provozuschopného stavu, je potřeba 2,5 miliard Kč. Domnívá se, že Praha by byla v takové iniciativě osamocená. V minulosti byla Praha vyčleněna z evropských fondů, které přispěly na opravu kolejí v jiných městech. Poměr spoluúčasti, který je nabízen v podaných investičních záměry, je pro koleje ve výsledku velmi nevýhodný. Problém není jen s kolejemi, ale například též s nízkou výší dotace na jídlo.


Dr. Bičovský uzavřel, že se domnívá, že rozhodnutí o efektivním vedení debaty se musí učinit shora a pak zjistit, jaká data jsou k tomu k dispozici. Dr. Vymazalová ujistila, že je připravena při vedení této diskuse pomoci.

4. Informace z Kolejí a menz - představení nové ředitelky Kolejí a menz

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, předal slovo Mgr. Hurdové. Rovněž připomněl, že se konal kulatý stůl na téma cenotvorby na kolejích a v menzách, ze které vzešlo mnoho podnětů.


Mgr. Hurdová představila svou vizi pro nadcházející období. Připomněla, že za KaM bylo podáno 8 investičních záměrů, které by měly být v prvním čtvrtletí roku 2023 vyhodnoceny. Co se týče cenotvorby, vedení KaM se rozhodlo vrátit se k modelu kalkulované ceny jídla. Znamená to, že cena jídla se bude počítat každý den podle toho, za jaké suroviny se dané jídlo nakoupí. V tuto chvíli je cena jídla vysoce pod náklady za nákup surovin a výrobu. Je tedy nutné ceny navýšit, ale na oplátku se vedení KaM bude snažit, aby nabídka reflektovala žádosti studentů o změnu jídelníčku směrem k větší rozmanitosti. Další prioritou je to, aby jídlo odpovídalo realitě z hlediska alergenů, tedy aby si každý strávník mohl z nabídky vybrat. Rovněž se připravuje projekt re-krabička. Dále informovala, že bude otevřena menza Jednota, která byla dosud kvůli technickým závadám nefunkční. Od září 2023 by měla být v plném provozu. V únoru dojde také k otevření provizorní menzy na Albertově.


Dr. Bičovský se dotázal do jaké míry je nová ředitelka KaM otevřena komunitním projektům, na které se občas dají sehnat peníze z městských grantů. Mgr. Hurdová uvedla, že komunitní projekty bude ráda podporovat. Mgr. Konečný vyjádřil tomuto nápadu podporu a uvedl konkrétní příklady možnosti využití městských grantů, například na včelí úly.

5. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Mgr. Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK


Poslední změna: 30. leden 2023 16:39 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám