Budoucnost V4 se řešila v Karolinu

Před samotným setkáním ministrů zahraničních věcí zemí visegrádské skupiny za účelem oslav 25. výročí založení visegrádské skupiny proběhla 17. února v Karolinu prezentace zprávy eminentních osobností, politických a akademických osobností nominovaných ministry zahraničních věcí V4. Představení zprávy na akademické půdě bylo určeno především širší veřejnosti, akademikům a novinářům.


Předmětem zprávy nemělo být jen hodnocení dosavadní činnosti, ale především úvaha o budoucí spolupráci partnerů. Zpráva konstatuje, že účel V4 byl sice splněn vstupem zemí do NATO a Evropské unie, ovšem její další existence je žádoucí stejně jako u obdobných sdružení severských zemí nebo států Beneluxu, které spolupracují a koordinují své kroky. Nicméně s ohledem na zachování flexibility zpráva nedoporučila vytvoření pevné organizační struktury.


V diskuzi následující po prezentaci zprávy se účastníci věnovali otázce podpory Evropské unii ze strany V4, proevropskému a protievropskému zaměření skupiny nebo historickým zkušenostem starších členských zemí Evropské unie s uprchlíky.


Současně s ministerským setkáním proběhla konference Think Visegrad na téma Budoucnost V4 na pozadí výsledků dosažených za 25 let. Společně s ministry zahraničních věcí V4 se jí zúčastnili také představitelé akademické sféry.




Zdroj: OVV RUK

Datum: 18. 2. 2016





Poslední změna: 18. únor 2016 15:00 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám