Univerzita Karlova si připomněla 700. výročí od narození svého zakladatele Karla IV

Univerzita Karlova si připomněla 700. výročí od narození svého zakladatele Karla IV., krále českého a císaře římského, slavnostním shromážděním v aule Karolina. Společně s členy vlády a s nejvyššími představiteli veřejného života se této významné akce zúčastnili zástupci 47 univerzit z 28 států Evropy, Japonska a USA, představitelé českých a slovenských vysokých škol, pedagogové a studenti Univerzity Karlovy.


„Hlubší smysl letošních oslav karlovského jubilea spočívá mimo jiné v tom, že se nebudeme bát říci: pojďme i nadále cestou, kterou našemu státu vytyčil Karel IV. a na niž úspěšně navázali jeho velcí následovníci Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel. Pojďme i nadále cestou co nejtěsnější spolupráce s těmi, kteří jsou našimi přirozenými partnery po staletí, k nimž se hlásíme a k nimž patříme. Držme se, společně s nimi a s přispěním všech dalších podobně směřujících zemí, univerzit a lidí dobré vůle, na cestě prohlubování demokracie,“ uvedl ve svém projevu rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Účastníky slavnostního shromáždění pozdravil jménem zástupců evropských a světových univerzit rektor Ženevské univerzity Yves Flückiger. „Univerzity jsou protikladem veškerého fanatismu, včetně těch jeho forem, které vedly ke zničení Palmýry a které právě nyní útočí na světové kulturní dědictví. V tomto ohledu zůstávají jedním z nejcennějších pilířů humanity,“ zdůraznil ve svém proslovu.


Historik umění profesor Jiří Kuthan poukázal ve své přednášce nazvané Odkaz díla Karla IV. na panovníkovu schopnost dosahování úspěchu dohodami, a nikoli bitvami a připomněl slova arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi nad císařovou rakví. Ten v katedrále sv. Víta srovnával Karla IV. s biblickým králem Šalamounem a řekl: „Onen válčil moudrostí, tento moudrostí bez válek upevňoval mír.“ Profesor Kuthan zmínil i Karlovu úctu ke vzdělání a jeho podíl na vzniku desítky dalších univerzit. Svoji přednášku zakončil slovy: „Karel IV. byl nepochybně velký muž, který se ocitl v příhodné době a na dobrém místě – a my můžeme pociťovat i po staletích radost, že to byla právě Praha.“


Slavnostní zasedání ve Velké aule zakončili přítomní zpěvem Gaudeamus igitur, neoficiální studentské hymny.


Datum: 12. května 2016

Autor: red.






Poslední změna: 12. květen 2016 19:01 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám