• Aktuality

Aktuality

3. května 2024

Rektorka složila poklonu vítězi nejsladší televizní show

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková složila poklonu Vojtěchu Vrtiškovi, vítězi třetí řady cukrářské show – Peče celá země 2024, a poděkovala mu za skvělou reprezentaci Univerzity Karlovy. Medikovi vyjádřila podporu v náročném medicínském studiu na Jedničce a „na oplátku“ od něj získala drobnou radu.



„V dnešním náročném pracovním programu má pro mě setkání s vámi, milý Vojtěchu, velký lidský význam, nesmírně jsem se na vás těšila,“ přivítala profesorka Milena Králíčková ve své pracovně v Karolinu vítěze cukrářské show Vojtěcha Vrtišku.


Charismatický sympaťák, jenž si svým cukrářským a pekařským kumštem, originalitou zpracování, neobvyklými kombinacemi chutí, a hlavně přátelským přístupem k ostatním soutěžícím – v podstatě rivalům získal stovky tisíc fanoušků-diváků* třetí řady pořadu Peče celá země, má rád výzvy. Za ně, jak během setkání s rektorkou dne 30. dubna 2024 přiznal, považuje nejen účast v populární soutěži, ale i rozhodnutí jít studovat medicínu: Vojta je teď třeťákem na 1. lékařské fakultě UK.


*Mimochodem, finálové kolo – konalo se 16. března 2024 – cukrářské show Peče celá země se stalo nejsledovanějším pořadem sobotního večera i celého dne. K obrazovkám zasedlo přes 1,2 mil. diváků starších patnácti let... 




Čest celé alma mater


Kdo by na „svého“ úspěšného a populárního studenta nebyl pyšný? Náležitě hrdá je spolu s Jedničkou i Univerzita Karlova: a to jak na Vojtovo celkové vítězství, tak na již zmíněné neobyčejně charismatické vystupování na veřejnosti.


„Během soutěže jste dělal čest sobě i své alma mater. Fandili jsme vám, věřím, všichni. U nás doma rozhodně ano, s obdivem jsme sledovali každý díl a žasli. Vaše lidské působení během celé soutěže, kdy jste neváhal ostatním nabízet svou pomoc a rady, bylo nesmírně příjemné. A výrobky? Ohromující a nedosažitelné!“ složila rektorka Milena Králíčková poklonu vítězi nejsladší televizní show.


„Víte, v soutěži, ve které máte společného ´nepřítele´, a tím byl čas, je vzájemná pomoc vlastně naprosto přirozená,“ přiblížil atmosféru televizního cukrářského klání Vojtěch Vrtiška. A přiznal, že nečekal, že jej účast v Peče celá země propojí se skvělou partou úžasných lidí: „Vlastně se všemi jsem doteď v kontaktu. I štáb, jenž divák nevidí, se významně podílel na celkové pohodové atmosféře. Půldruhý měsíc, který jsem strávil ve stanu v areálu zámku Bon Repos, byl nesmírně náročný, a současně krásný. Účast v televizní show beru za jeden z nejsilnějších životních zážitků. S výhrou jsem rozhodně nepočítal, já šel jen ´odpéct´ několik výrobků a tím skončit…“


A která že soutěžní výzva Vojtu nejvíc bavila? Šlo o dort Monetova Imprese podle Vojty. Na opačném pólu se umístil dort Balsamico red velvet medvěd. Proč? Protože zde mladý amatérský cukrář-perfekcionista (jak sám sebe charakterizuje) nemohl tolik rozvinout svou kreativitu a fantazii.


První vařečka? Slouží mamince


Láska k jídlu „formovala“ Vojtěcha Vrtišku od dětských let. Už tehdy si prý raději než s plyšovými medvědy, legem či angličáky hrával s vařečkou: „Ne, nemám ji nikde vystavenou. Maminka tu moji první doteď používá,“ zasmál se rektorčině otázce, kde se jeho oblíbená „hračka“ nachází. Jak dále své hostitelce prozradil, s cukrařinou si začal intenzivněji „pohrávat“ na gymnáziu.




◄ Pečení se Vojtěch začal pravidelně věnovat během covidové pandemie, upekl ku příkladu „novou variantu covidu – vir dort“ BASIL & RASPBERRY.


Vir tvoří nukleotid z malin a bazalkového semínka, kapsida z bazalkové ganache, obal a trny z belgické bílé čokolády. Celý sedí na semínkovém pâte sablée.


Zdroj: FB VV ► www.facebook.com/vojtech.vrtiska.79  


Při debatě s rektorkou sympaťák Vojta připustil, že i jeho samotného nesmírně překvapilo, jaký dosah televizní show měla, zvláště u mladých lidí. „V mé sociální bublině mě díky úspěchu v soutěži sledují lidé ve věku dvacet až třicet let, což jsem nečekal,“ přiznal muž, jehož poznávacím znamením je nesmělý úsměv a „jizva“ v pravém obočí.


Prozradil, že se pro studium medicíny rozhodl proto, že tehdy chtěl pracovat na urgentním oddělení. A zatímco nyní připouští, že o specializaci stále nemá zcela jasno, na „posedlosti“ cukrařinou se prý rozhodně nic nezmění; je důležitým (sladkým) protipólem k (někdy kyselejším) studijním povinnostem. Aktuálně Vojta rozjíždí cukrářské kurzy a připravuje svou první kuchařku, vyjít by měla letos na podzim.


„Vím, že studium medicíny je náročné a skloubit jej s dalšími aktivitami je velice těžké. Prosím, vydržte,“ projevila osobní přání Milena Králíčková.       



Roládu pečme zprudka


Ovšem v rámci přátelského setkání zbyl čas i na ryze praktické záležitosti! To, když se paní rektorka talentovaného cukráře zeptala, jak vyzrát na roládu, aby se ji vždy podařilo bez porušení stočit. Láme se roláda tu a tam i vám? Zde je Vojtova jednoduchá rada:


„Roládu pečte pět deset minut na 200 stupňů. I s pečícím papírem, na kterém se těsto peklo, ji po vyjmutí z trouby obraťte a položte na druhý, studený plech, papírem vzhůru. Tím zabráníte úniku páry z upečeného piškotu, zůstane pěkně v těstě a zaručí, že roláda bude stále pěkně vlhká. Po vychladnutí jen sloupnete pečící papír a můžete začít plnit a bez obav stáčet. Hlavně pečte opravdu zprudka!“


Poznámka: Magazín Forum s Vojtou Vrtiškou připravuje rozsáhlý rozhovor. Stejně jako se Zdeňkem Tokárem, který reprezentoval Karlovku a její 3. lékařskou fakultu v roce 2022, ve druhé řadě soutěže Peče celá země: Bioanalytik Zdeněk Tokár je pěkně vypečený hematolog.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Hynek Glos

Datum: 30. 4. 2024


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám