Profesor Dr.med.Dr.h.c.mult.Dr.h.c.(Universita Karlova, Praha)

Profesor Dr.med.Dr.h.c.mult.Dr.h.c.(Universita Karlova, Praha)


Prof. Theodor Hellbrügge se narodil 23.10.1919 v Dortmundu v Německu.


Je zakladatelem a emeritním ředitelem Dětského centra v Mnichově a emeritním vedoucím katedry sociální pediatrie Ústavu pro sociální pediatrii a dorostovou medicínu Univerzity Ludwiga -Maximiliana v Mnichově v Německu.


Vystudoval medicínu na univerzitách v Münsteru a v Mnichově. V dětském lékařství se vzdělával na Pediatrické klinice a poliklinice mnichovské university. Od r. 1951 je odborným dětským lékařem, habilitoval se v r. 1954, v r. 1969 byl jmenován univerzitním profesorem a od r. 1976 byl vedoucím prvé německé katedry sociální pediatrie.


Byl po mnohá léta lékařským konzultantem Světové zdravotnické organizace, předsedou německé Společnosti pro sociální pediatrii a dorostové lékařství, členem komise pro předškolní výchovu Německé rady pro vzdělávání a viceprezidentem Mezinárodní společnosti Montessori. Od r. 1989 je čestným členem naší pediatrické společnosti, členem a čestným členem mnoha odborných společností doma i ve světě. V r. 1987 byl prezidentem Spolkové republiky Německo vyznamenán velkým záslužným křížem. Dostalo se mu mnoha dalších vyznamenání a ocenění. Je autorem a editorem mnoha odborných monografií a časopisů, z nichž některé založil. Je čestným profesorem na třech univerzitách (Moskva, Lvov, Svobodná ukrajinská univerzita Mnichov).


V r. 1975 založil Institut pro sociální pediatrii a dorostové lékařství jakožto výzkumné centrum mnichovské univerzity. Výzkumné výsledky tohoto ústavu jej podnítily k založení neziskové organizace "Aktion Sonnenschein - pomoc pro děti s mnohočetnými postiženími v r. 1968, jejíž působení přesáhlo hranice Německa, takže k ní přibyla Mezinárodní společnost (1999). S pomocí této organizace založil Dětské centrum v Mnichově - prvé sociálněpediatrické zařízení pro ranou diagnostiku, ranou péči a ranou integraci dětí s mnohočetnými a kombinovanými postiženími. V r. 1984 založil Německou akademii pro vývojovou rehabilitaci jako centrum pro vzdělávání odborníků různých oborů v péči o děti s postižením a jejich rodiny a později Mezinárodní akademii pro vývojovou rehabilitaci.


V rámci Dětského centra vznikla první mateřská škola podle Marie Montessoriové pro integrovanou výchovu zdravých a mnohočetně postižených dětí, na niž navázala první montessoriovská integrovaná škola. Prof.Hellbrügge vytvořil originální model vzdělávání vychovatelů dětí s postižením podle M. Montessoriové.


Jeho vědecký přínos zahrnuje především oblast dětského vývoje a jeho diagnostiky a jeho ovlivnění sociálními a ekologickými faktory (psychická deprivace), fyziologie dítěte v kontextu školy, otázky mentální hygieny školních dětí, chronofyziologie a chronopatologie v dětství. Inicioval preventivní lékařské prohlídky dětí a preventivní lékařské prohlídky v oblasti pracovní ochrany mladých lidí. Zabýval se etologickou pediatrií a etologickou vývojovou diagnostikou jako východiskem pro pomoc dětem s postižením a rehabilitací v dětství.


Prof. Hellbrügge je 43 roků ženat, s manželkou Juttou vychovali 6 dětí, má 16 vnoučat a 4 pravnoučata.


Prof. Hellbrügge v době před r. 1989 vytvářel podmínky pro rozvoj díla významných českých odborníků, kteří po sovětské okupaci opustili svoji zem (prof. Václav Vojta, prof. Hanuš Papoušek). Přes všechna omezení doby hledal a vytvářel kontakty s našimi odborníky a všestranně podporoval rozvoj péče o děti s postižením u nás. Po r. 1989 poskytl stáže a vzdělání našim odborníkům při zavádění nových metod péče o děti s postižením.


Diplom Dr.h.c. na Univerzitě Karlově je jeho patnáctým čestným doktorátem.



--------------------------------------------------------------------------------


Professor Dr.med. Dr.h.c.mult. Dr.h.c.(Charles University, Prague)

Professor Theodor Hellbrügge was born on October 23, 1919 in Dortmund, Germany.


He is the founder and former director of the Children's Centre Munich and former chairholder of the Institute of Social Pediatrics and Youth Medicine of the Pediatric Clinic and Policlinic of the University of Munich, Germany.


He performed his studies of medicine at the universities of Münster and Munich. Specialist in pediatrics since 1951, habilitation in 1954, professor 1960, head of the first German chair of social pediatrics since 1976.


He was for many years medical consultant of the World Health Organization, chairman of the German Society for Social Pediatrics and Youth Medicine, member of the committee for preschool education of the German Educational Council as well as vice - president of Association Montessori International. Since 1989, Prof. Hellbrügge is honorary member of our Pediatric Society, member and honorary member of many other professional societies in Germany and all over the world. In 1987 was prof. Hellbrügge awarded by the president of the FederaL Republic Germany with Great Cross of Merits. He has received many other important awards and appreciations. Prof. Hellbrügge is author and/or editor of many professional monoghraphs anmd journals, some of them were founded by him. He is a honorary professor of three universities (Moscow, Lemberg /Lviv/, Free Ukrainian University in Munich).


In 1975 was founded by Prof. Hellbrügge Institute for Social Pediatrics and Youth Medicine of the University of Muinich as a specialized Research Centre. The results of the work in this Institute with healthy children inspired him to found the non - profit organization "Aktion Sonnenschein /Sunshine/ - Help for multiply handicapped children" in 1968. The influence of this initiative has overpassed Germany, so that in 1999 was enhanced by the International Action Sunshine. With the help of this organization he established the Children_s Centre Munich, the first social pediatric institution for early diagnostics, early therapy and early social integratuion of multiply and variably handicapped children, In 1984 he has founded the German Academy for Developmental Rehabilitation as centre for the further education of professionals from of different specializations in the care for children with handicaps and for their families, later than the International Academy for Developmental Rehabilitation.


Within the framework of the Children_s Centre, the first Montessori kindergarten with integrated education for healthy and multiply handicaps was founded, followed by the first Montessori school with integrated education.


The scientific contrbuition of Prof. Hellbrügge covers first of all areas of the child development and diagnostics and the influence of social and ecological factors on this development (psychologival deprivation), physiology of the school-aged child in the context of the school education, questions of mental hygienbe of the school-aged children, chronophysiology and chronopathoplogy in childhood. He initiated preventive health examinations of children and preventive medical examinations of young people within the framework of thwe work protection. He studied ecological pediatrics and ethological developmental diagnbostics as the basis for a new approach for helping children with handicaps.


Prof.Hellbrügge is married since 43 years, with his wife Jutta they educated 6 children and have 16 grandchildren and 4 great-grandchildtren.


Before 1989, Prof. Hellbrügge created conditions for the development of the work of important Czech specialists (Prof. Václav Vojta, Prof.Hanuš Papoušek). Despite all limitations of that time he was looking for creating contacts with Czech specialists and supported in many ways the development of the complex care for children with handicaps in our country. After 1989, he generosuly offered in his institutions many possibilities for the education of specialists, in order to introduce new methods of the care for children with handicaps.


The diploma of the Dr.h.c. at the Charles University is fifteenth honorary doctorate of Prof.Hellbrügge.




Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám