Juniorská univerzita UK je za dveřmi. Šanci "studovat" dostane 200 zájemců

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

ExternĂ­ odkaz www.cuni.cz


TISKOVÁ ZPRÁVA


Praha 25. srpna 2016 – Univerzita Karlova dnes spustila registraci do druhého ročníku své Juniorské univerzity. Zájemci z řad středoškolských studentů se během třech měsíců budou moci zúčastnit přednášek vybraných fakult, prohlédnout si historické univerzitní budovy a získat podrobné informace o studiu na nejstarší české univerzitě.


Univerzita Karlova si pro zájemce stejně jako v loňském roce připravila dvě zaměření – humanitně-společenské a přírodovědně-lékařské. Přední univerzitní odborníci studenty v rámci populárně-naučných přednášek seznámí s aktuálními výsledky v oblasti vědy a výzkumu. Studenti také získají řadu zajímavých informací o Univerzitě Karlově. „Velmi nás těší zájem o Juniorskou univerzitu, kterou jsme poprvé otevřeli v loňském roce. Zájem středoškoláků zcela překonal naše očekávání i kapacity, proto jsme je pro letošní rok navýšili a pro každý studijní okruh je připraveno sto volných míst. Ani tak by však zájemci neměli s registrací váhat“, uvedla prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková.


Druhý ročník Juniorské univerzity UK bude probíhat v období září – prosinec 2016 v prostorách pražského Karolina. Témata budou průřezová - dle zaměření jednotlivých fakult a přizpůsobena věku středoškolských studentů. Účastníci se například seznámí s problematikou léčby rakoviny, světla ve fyzice, asistovanou reprodukcí nebo s tím, jak funguje lidské srdce. Dozví se též například, jak vznikla Bible, co jsou to peníze či jak žijí a pracují archeologové. Přijímací zkoušky probíhat nebudou, stačí, když se zájemci přihlásí přes webový registrační formulář. Studenti získají index a po úspěšném absolvování obdrží na závěr osvědčení o absolvování programu.


Bližší informace o Juniorské univerzitě UK spolu s přihlašovacím formulářem naleznou zájemci na webových stránkách ExternĂ­ odkaz www.juniorskauniverzita.cuni.cz.




Za správnost:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: Mail 



Univerzita Karlova v Praze


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013 – 2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.






Poslední změna: 21. leden 2018 23:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám