HR Award: Etické principy přenášíme do každodenního života


Etika byla pro Univerzitu Karlovu vždy důležité téma. V minulých letech se jí však dostalo více pozornosti a začala být pojímána více komplexně. V dubnu roku 2022 přijala Univerzita Karlova na základě širokého dotazníkového šetření svůj první Plán rovných příležitostí, kterým se zavázala k zavádění opatření, jež mají kultivovat organizační kulturu, zlepšovat pracovní podmínky zejména s ohledem na slaďování rodinného a pracovního života, nebo vyrovnávat šance osob, které čelí nějakému znevýhodnění. Zkrátka si tímto plánem UK dala za cíl vytvářet inkluzivní prostředí, kde se každý cítí vítán, v bezpečí a má stejné šance rozvíjet svůj potenciál jako všichni ostatní, bez ohledu na překážky, se kterými se může potýkat. 

 

Jedním z prvních kroků, které jsme v tomto smyslu učinili, bylo vytvoření pozice celouniverzitní ombudsosoby, tedy ochránce práv studujících a pracujících od začátku roku 2023 (je upravena Opatřením rektora č. 28/2022 v revidovaném znění). V uplynulém roce vznikly podobné pozice na všech fakultách a téměř všech součástech UK. Osoby, které zastávají tuto funkci, přijímají a šetří individuální podněty od studujících a pracujících a navrhují systémová opatření k posílení sociálního bezpečí na univerzitě. Univerzitní ombudsmanka má rovněž na starosti slaďování všech činností, které se v této oblasti na UK uskutečňují. 

 

Další významný milník představuje nově ustavený poradní orgán rektorky – Rada pro rovné příležitosti UK, v níž mají svého zástupce či zástupkyni všechny fakulty a součásti UK. Rada se schází minimálně třikrát ročně a mezitím probíhá práce ve třech pracovních skupinách, jež jsou tematicky zaměřeny na oblast sociálního bezpečí, akademického diskurzu a pedagogických kompetencí. Rada připomínkuje strategické materiály, které se týkají rovnosti a budování sociálního bezpečí na univerzitě, nicméně mezi rektorátem, fakultami a součástmi slouží pro agendu rovných příležitostí také jako velice důležitý komunikační kanál. 

 

Univerzita Karlova vnímá velmi silně, že snaha o vytváření sociálního bezpečí, tedy prostředí, kde vládne kolegialita, integrita, rovnost, respekt, otevřenost a pozornost k potřebám ostatních, je zcela zásadní pro udržitelné fungování instituce, která se hlásí k hodnotám demokracie a chce být součástí světového univerzitního společenství. S touto filosofií se ztotožňujeme i v aktuálním strategickém záměru: „Základem univerzity jsou lidé. … Máme-li se přiblížit nejlepším světovým univerzitám, musí pro nás být péče o lidi, jejich talent a zkušenost, intuici i odbornost, prvořadou prioritou. Nejlepší lidé dělají nejlepší univerzitu.“ (Strategický záměr UK 2021-2025). Na prostředí sociálního bezpečí spolupracujeme i s ostatními institucemi tak, aby bylo kultivováno české vysokoškolské prostředí jako celek.

 

Základní premisou v oblasti etiky v HR Award je, že univerzitní společenství tvoří všichni lidé – bez ohledu na jejich pohlaví, gender, aktuální rodinný stav či sociální situaci, věk, národnost, etnický původ, sexuální orientaci, náboženské přesvědčení či zdravotní znevýhodnění. A to je zároveň hlavní předpoklad i cíl prosperující, svobodné a vstřícné univerzity. 

  



Poslední změna: 25. červenec 2024 12:11 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Oddělení analýz a strategií
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám