12. října 2001


Usnesení přijatá na zasedání AS UK dne 12. října 2001

  1. AS UK schválil pořad jednání včetně tohoto doplnění programu:

    • Informace rektora o současném stavu přípravy rozpočtu ČR pro r. 2002 z hlediska vysokých škol (jako bod č. 4) a zařazení původního bodu 4 za původní bod 6

  2. AS UK schválil zápis ze zasedání senátu dne 8. 6. 2001 se zapracovanými připomínkami.

  3. AS UK přijal následující usnesení k problematice současného stavu přípravy rozpočtu pro r. 2002 z hlediska rozdělování dotací veřejným vysokým školám

      a. 

    schválil deklaraci AS UK, jejíž text je uveden v příloze, která je nedílnou součástí tohoto usnesení.

      b. 

    ukládá předsednictvu AS UK, aby o této deklaraci informovalo prezidenta republiky, předsedy obou komor parlamentu, předsedu vlády, ministra financí, ministra školství, mládeže a tělovýchovy, ministra, poslance a senátory PČR a rovněž předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů a předsedu vysokoškolských odborů a představitele ostatních veřejných vysokých škol.

  4. AS UK schválil změnu přílohy č. 8 Statutu UK v Praze - Pravidel hospodaření UK.

  5. AS UK schválil činnost předsednictva AS UK v období od 9. 6. 2001 do 30. 9. 2001.

  6. AS UK schválil návrh ekonomické komise ze dne 1. 10. 2001 na druhou etapu rozdělení rezervy UK (podle tabulky uvedené v příloze, která je nedílnou součástí tohoto usnesení) a přijal následující usnesení:

      a. 

    Příspěvek na úhradu nákladů souvisejících s odstraněním havarijních stavů v objektech fakult a dalších součástí z rezervy na celouniverzitní aktivity dle předložených požadavků je schválen takto:

    • u požadavků fakult a součástí posouzených odbornou komisí složenou z pracovníků odboru výstavby a ekonomického odboru RUK uhradit 60% požadavku formou příspěvku,

    • u požadavku KaM ve výši 1 700 tis.Kč na odstranění havarijního stavu střechy na koleji Bolevecká 34, Plzeň, s přihlédnutím k příspěvku z prostředků MŠMT ve výši 600 tis.Kč přiznat příspěvek 600 tis.Kč z rezervy na celouniverzitní aktivity.

      b. 

    Požadavky fakult a dalších součástí na posílení rozpočtu řešit formou půjčky na dobu maximálně pěti let. Splátkový kalendář v souladu s konkrétními podmínkami fakulty nebo další součásti dohodne kvestor univerzity.

      c. 

    V návaznosti na body a) a b) se schvaluje rozpočet financování celouniverzitních aktivit ve výši 14 958 tis.Kč (viz přiložená tabulka).

  7. AS UK vzal se souhlasem na vědomí projekt informačního systému UK podle předložené Studie proveditelnosti informačního systému UK.

  8. AS UK schválil vnitřní předpisy a změny vnitřních předpisů fakult UK:

    • Studijního a zkušebního řádu HTF č.j. 178/2001

    • Studijní a zkušební řád FSV č.j. 145/2001/3

    • Studijní a zkušební řád FHS č.j. 196/2001

    • Organizačního řádu FHS č.j. 195/2001

  9. AS UK vzal se souhlasem na vědomí smlouvy o pronájmu nebytových prostor /1/ v objektu Pedagogické fakulty UK čp. 47-48, M.D. Rettigové, Praha 1 firmě EUROGURMÁN, s.r.o. /2/ návrh nájemní smlouvy s občanským sdružením Staccato-komora H+S na pronájem části jídelny v prvním patře menzy 17. listopadu; /3/ pronájem nebytových prostor v přízemí objektu menzy Houšťka ve Staré Boleslavi firmě Pekores, s.r.o.; /4/ smlouvu o cesi nájemní smlouvy s Autocentrem Motol s.r.o. na společnost auto MOTOL BENI. a.s. a dodatek k nájemní smlouvě na část areálu Motol, Praha 5 ; /5/ zřízení věcného břemena k pozemku p.č. 1421 v k.ú. Nové Město, náležícímu k areálu UK v Praze2 na Albertově

  10. AS UK vzal na vědomí vystoupení rektora UK prof. Wilhelma.

  11. AS UK vzal na vědomí vystoupení prorektorek a prorektorů UK.

  12. AS UK vzal na vědomí informaci prof. Bednáře z RVŠ.

  13. AS UK vzal na vědomí informace předsedů komisí senátu. AS UK žádá své členy, aby do 14 dnů uplatnili u předsedy legislativní komise případné připomínky k návrhu novely Volebního a jednacího řádu AS UK.

  14. AS UK vzal na vědomí informace o jednání mimořádného předsednictva AS UK ze dne 9. 10. 2001 a předsednictva AS UK ze dne 11. 10. 2001.


Doc. MUDr. Vladimír Geršl, CSc.

předseda AS UK



Čerpání rezervy na celouniverzitní aktivity k 1.10.2001

Požadavky fakult a dalších součástí UK

Rekapitulace čerpání

Deklarace Akademického senátu Univerzity Karlovy

My, členové Akademického senátu Univerzity Karlovy,

vyjadřujíce vůli akademické obce Univerzity Karlovy,

v této chvíli, kdy se rozhoduje o dalším vývoji Univerzity Karlovy a vysokého školství v České republice jako takového,

a při vědomí si své odpovědnosti za stav této univerzity pro další rozvoj lidského poznání, vzdělanosti a kultury,

obracíme se na nejširší veřejnost s touto deklarací:



  1. Dlouhodobé trpělivé usilování reprezentace vysokých škol dohodnout s představiteli státu koncepci rozvoje vysokého školství nebylo úspěšné. I když bylo vyvinuto maximální úsilí směřující k tomu, aby byl zastaven finanční propad vysokých škol a s ním spojená stále menší schopnost vysokých škol vyhovět požadavkům doby, jediným výsledkem bylo každoroční nedůstojné dohadování o výši rozpočtu na následující rok.

  2. Zatímco v zemích OECD se průměrně na vysoké školy vynakládá 1,7 % HDP, v České republice 0,8 % HDP. Dominantní část prostředků, které vysoké školy získávají, tvoří dotace na vzdělávací činnost. Od roku 1993 se počet studentů zvýšil o 80 %, zatímco reálná hodnota této dotace klesla o 33 %. Pokud by mělo být dosaženo úrovně roku 1993, musela by se dotace na vzdělávací činnost zvýšit o 6 mld. Kč ročně.

  3. V této situaci měla zásadní význam dohoda reprezentace vysokých škol s MŠMT z dubna 2001 o navýšení dotace na vzdělávací činnost pro rok 2002 nejméně o 2 mld. Kč s tím, že budou bezodkladně zahájeny práce na komplexní změně systému financování vysokých škol. Konkrétním výrazem této dohody bylo písemné rozhodnutí MŠMT o tom, jaký počet studentů bude financován v roce 2002, které bylo vysokým školám rozesláno v průběhu přijímacího řízení. Univerzita Karlova, stejně jako další vysoké školy, na základě tohoto rozhodnutí navýšila počty přijímaných uchazečů.

  4. Ignorování této dohody ze strany MŠMT po proběhlém přijímacím řízení (aniž by o tom vůbec představitelé vysokých škol byli přímo informováni) není jen dalším pokračováním dlouhodobé rezignace představitelů státu na problematiku vysokoškolského vzdělávání. Jde o negaci programového prohlášení vlády v této oblasti. Jde o flagrantní porušení principů, kterými se musí řídit spravování veřejných statků státem, ale i prostých zásad korektního jednání.

  5. Vysoké školy se postupem MŠMT dostávají do akutní finanční krize, která ohrožuje plnění jejich základních úkolů. Přímou odpovědnost za tento stav nese ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

  6. Dnes se nerozhoduje "pouze" o výši rozpočtu na rok 2002. Dnes jde o to, zda se doslova za minutu dvanáct podaří zvrátit dosavadní vývoj financování vysokého školství a nastartovat tak postupnou obnovu vysokých škol, anebo nikoliv, se všemi důsledky, které z toho pro rozvoj vzdělanosti v naší zemi a pro konkurenceschopnost České republiky plynou.

  7. Současná finanční situace Univerzity Karlovy, stav infrastruktury, úroveň mezd, stav sociálního zabezpečení studentů jsou nadále neudržitelné. Vnitřní rezervy UK byly v minulých letech vyčerpány. Další pokračování dosavadního vývoje by mělo destruktivní účinky a vedlo by k přímému ohrožení úkolů, kterými je univerzita vůči veřejnosti povinována, včetně výrazného omezení vědecké a výzkumné činnosti. Zcela reálně vyvstává před Univerzitou Karlovu nutnost zastavit rozbíhající se přestavbu studijních programů ve smyslu nových požadavků a evropského vývoje, omezit stávající finančně náročné studijní programy a vědní obory, snížit rozsah mezinárodní spolupráce apod. V případě, že nedojde k dohodnutému navýšení rozpočtových prostředků na rok 2002, bude Univerzita Karlova přinucena snížit počet přijímaných studentů.

  8. Dosavadní kroky podniknuté rektorem UK a předsedou České konference rektorů prof. Ivanem Wilhelmem směřovaly ke korektnímu a konstruktivnímu řešení celé situace. Tyto kroky byly podniknuty v zájmu UK a ostatních vysokých škol. Bohužel standardní vyjednávací postupy na různých úrovních k nápravě kritického stavu nevedly a je nutné se proto obrátit s žádostí o podporu k nejširší veřejnosti.


Akademický senát Univerzity Karlovy proto

  a. 

vyslovuje plnou podporu protestním akcím dalších vysokých škol a připojuje se k nim,

  b. 

žádá rektora UK, aby o současné situaci informoval akademickou obec UK otevřeným dopisem,

  c. 

vyzývá rektora UK, aby dohodl s děkany přerušení výuky na Univerzitě Karlově, aby v této době mohla proběhnout na fakultách UK shromáždění členů akademické obce,

  d. 

protestuje proti nepravdivým údajům uváděným ministerstvem školství ve sdělovacích prostředcích a pokusům o účelovou politizaci věcné podstaty problému,

  e. 

vyzývá ministra školství, mládeže a tělovýchovy, který je za současnou krizi přímo odpovědný, aby bezodkladně přehodnotil svá stanoviska, nebo odstoupil,

  f. 

považuje za vhodné, aby bylo svoláno setkání zástupců akademické obce UK s poslanci a senátory PČR,

  g. 

pověřuje předsednictvo AS UK, aby podle dalšího vývoje zvážilo spolu s rektorem následné kroky vedoucí k dohodnutému navýšení rozpočtu pro vysoké školy a koordinovalo další protestní akce.



V Praze dne 12. října 2001



Doc. MUDr. Vladimír Geršl, CSc.

předseda Akademického senátu UK




Poslední změna: 19. únor 2020 22:03 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám